2024. október 14., hétfő

Brian Azzarello: Joker - különleges kiadás


"Amikor befutott a hír, gyorsan elterjedt a sikátoroktól a társasági körökig..."

*

Jokert ​magyarázat nélkül szabadon engedik az Arkham Elmegyógyintézetből, és egyáltalán nem repes az örömtől, amikor szembesül vele, távollétében milyen sorsra jutott bűnözői birodalma. Hamisítatlan Joker-stílusban levezényelt hadjárat veszi kezdetét bosszúállással, gyilkosságokkal és eszelős bűntényekkel. A Bűn Bohóc Hercege visszaköveteli a jussát: megfizet Pingvin, Rébusz, Kétarc, Krok és persze Batman is. 
A Joker: különleges kiadás árnyalt képet ad a denevérember leghírhedtebb nemeziséről: a kiadvány rengeteg exkluzív anyagot kínál írójától és rajzolójától egyaránt, továbbá egy vadonatúj, közös történetüket is tartalmazza. 
Brian Azzarello a kilencvenes évek óta főállású képregényíró, sok egyéb mellett olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Batman: Kárhozat, a Superman: A holnapért, a Before Watchmen: Rorschach és a 100 Bullets. Lee Bermejo gyakran dolgozik együtt Azzarellóval, és tőle függetlenül olyan sorozatokon közreműködött, mint a Global Frequency és a Hellblazer, valamint íróként és rajzolóként jegyzi a Batman: Karácsonyi éneket.


"A részleteket nem ismerem, az okát még mindig nem, de így volt… Jokert elbocsátották az Arkham elmegyógyintézetből."

Joker neve mára már összenőtt a DC univerzummal. Az ikonikus Joker-Harley Quinn párost sem kell senkinek bemutatni. Brian Azzarello kötete előtt más Jokerről szóló képregényt még nem olvastam, emiatt nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen is az, ha ez a gonosztevő, Batman ősellensége nyilvánul meg egy képregény sorain. Azt kell, hogy mondjam nagyon tetszett ez a sötétebb világ, a maga abszurd, illetve kegyetlen képeivel.

A képregény középpontjában Joker megtorlása áll, miután kiengedték az Arkhamből (kevésbé rutinos DC olvasók számára az Arkham egy elmegyógyintézet, Gotham mentálisan beteg bűnözői ide kerülnek). A narrátor Johnny Frost szemszögéből láthatjuk az eseményeket, azt az ámokfutást, illetve véres jeleneteket, amiket Joker elkövet. Maga a képregény egy nagyon szépen kidolgozott, pörgős, gyors történet tele sötét képekkel és még sötétebb tettekkel.

Joker hozza a formáját, és egy olyan elvetemült ember képét mutatja, akinek semmi sem szent, és aki bárkit eltenne láb alól. Legyen az egy bártulajdonos, vagy egy olyan személy, aki Joker útjában áll. Emiatt a képi világ tele van brutálissal és erőszakkal. A képek cselekményét azonban nagyon könnyű követni, és talán az eddigi legjobban olvasható képregény a Joker, amihez eddig szerencsém volt.

A kötet maga nagyon igényes, tele van minőségi illusztrációkkal, könnyen értelmezhető képekkel, illetve maga a kiadvány is színvonalas lett. A kötet végén néhány extra is helyet kap, így a maga 152 oldalával igen rövidnek lehet mondani. Viszont ezt ellensúlyozza a pörgős cselekmény, és a rég látott karakterek felbukkanása, úgy mint Harley Quinn, vagy éppen Krok megjelenése.

A képregény mellett két miniképregényt, illetve fekete-fehér vázlatrajzokat is kapunk a kötet végén. Hiszem, hogy a DC rajongók, illetve képregény fogyasztók élvezettel fognak elveszni ebben a Jokerről, és az ő bosszújáról szóló kiadványban.


🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Chloe Liese: Mindig csak te (A Bergman fivérek 2.)

"Ren Bergman átkozottul boldog. Túlságosan is." * Ren ​Bergman a találkozásuk első pillanatától tudja, hogy Francine Zeferino ol...