2024. április 11., csütörtök

Holly Jackson: Jó kislányok első gyilkossága (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 0,5.)


" A hüvelykujján az apró ráncokban és az ujjlenyomata mélyedéseiben vörös csíkok tekergőztek."

*

HAT GYANÚSÍTOTT, HÁROM ÓRA, EGY GYILKOSSÁG… 

A házban halk jazz muzsika szól, miközben az 1920-as évek divatja szerint öltözött fiatalok igyekeznek fényt deríteni arra, hogy ki ölte meg Reginald Remyt. 

Még az is lehet, hogy Pippa Fitz-Amobi a gyilkos. 

A Little Kilton-i társaság ugyanis detektívjátékot játszik, amely tele van változatos feladatokkal, titokzatos üzenetekkel és persze intrikákkal. Pip nyomozói vénája pedig már itt is megmutatkozik, sőt, az este végén egy merész ötlete támad… 

A Jó kislányok első gyilkossága Holly Jackson nagysikerű Jó kislányok… trilógiájának előzménytörténete.



"Ennyi, kész, ügy lezárva, punktum. A fiúja tette, mindig az a tettes, mondogatták az emberek. Minden klappolt, minden olyan… egyszerűnek tűnt. Pip összevonta a szemöldökét. Talán túl egyszerűnek."


Oda meg vissza vagyok Holly Jackson Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz sorozatáért, ezért nagyon megörültem, ahogy felröppent a hír, hogy bizony jön magyarul is. Egy nagyon kis vékonyka könyvvel van dolgunk, de hozza a megszokott hangulatot, találékonyságot és azt a Pipes hozzáállást, amit a sorozat eddigi részében már egyszer megszerettünk.

A Jó kislányok első gyilkossága tökéletes kedvcsináló azoknak, akik még nem vágták bele a fejszéjüket Little Kiltonba, illetve Pip és Ravi mindennapjaiba. Egy igazán remek kis ízelítő, ami után még többet akarsz. Az alapszituáció szerint egy játékest elevenedik meg a sorok között, ami fel is készít a többi kötetre. Ez a 148 oldal furfangos, tele van bizonyítékokkal, kitalált bűncselekménnyel és Pip nem hétköznapi eszével, aki már ebben a 0,5. részben megmutatja, hogy mennyire is érdemes odafigyelni rá.

Valamilyen szinten előre is vetíti azt a bizonyos beadandót, ami az egész Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz kötetet beindítja. Megadja Pipnek a kezdőlöketet, azt, hogy minden mögé lásson be, ne higgyen senkinek és legyen gyanakvó, ne alkudjon meg a leírtakkal, illetve ne féljen nyomozni és előásni a piszkot.

Hiába nagyon rövid a történet, így is lehet maximálisan élvezni, sőt... Az írónő ebbe a rövid terjedelembe sűrítette bele az esetet, ami megoldásra vár, s miközben a bizonyítékok között lavírozunk illetve meghallgatjuk a tanúkat, megismerjük a felvett szerepeket, közben jól érezzük magunkat, és várjuk, hogy kiderüljön ki volt a tettes és mi volt az indítéka.

A történet vége nagyon valóságszagú, hiszen nem mindig úgy történnek az események, ahogy azt mi elgondoltuk, és pont ezért lesz tökéletes eleme a sorozatnak. Megmutatta egyúttal azt is, hogy míg a forgatókönyvszerű, előre megrendezett esetekben logikátlan, vagy sokszor túl egyszerű a megoldás, addig a való életben mindennek több oldala van, és mindent meg kell többször vizsgálni ahhoz, hogy egy elrejtett információ se maradjon észrevétlen előttünk.

A Kill Joy játékest szórakoztató, csavaros, megmutatja, hogy mi volt az a pont, ami elvezette Pipet Andy Bellhez, illetve ahhoz, hogy ne fogadja el a kész tényeket. A kötet végére akárcsak én, úgy te is legszívesebben részt vennél egy ilyen játékban, és reménykednél, hogy vagy olyan jó, mint Pip.

Ha eddig nem ismerted a sorozatot, de szemezgettél már vele, illetve kell egy kezdőlöket, akkor legyen ez a novella az. Ha pedig ismered már Pip történetét, akkor tökéletes nosztalgia lesz a Jó kislányok első gyilkossága.

" - Robert „Bobby” Remy - mondta Pip, és átnyújtotta Antnek az iratot -, téged kihagytak az apád végrendeletéből."

" - Kibírsz néhány órát a pasikád nélkül. Biztos vagyok benne, hogy túléled. Mármint, hacsak nem te ölted meg Reginald Remyt, ebben az esetben valószínűleg felakasztanak."

" - Részemről rendben. Nyitott könyv vagyok, vagyis nyitott szakács… könyv"

" - Felügyelő úr, egy rendkívül súlyos bűncselekményt kell jelentenem: a komornyik ellopta a bajuszomat!"

" - Látják, ki kellett mennem a veteményesbe azért a répáért. Mellesleg el is készítettem azt az átkozott répatortát. Kurva lucskos lett."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erin Sterling: The Kiss Curse - Átkozott csókok (Ex Hex 2.)

"A varázsige az volt:" Változzon ez a levél másvalamivé", és Gwynnevere Jones valóban másvalamivé változtatta a levelet, úgyh...