2024. április 11., csütörtök

Evelyn Skye: A hercegnő és a sárkány


 "Inophe az a fajta hely volt, ahol mintha visszafelé haladt volna a világ."

*

Életet ​az életért. Vért a tűzért. 
Elodie Brayford élete nem épp tündérmesébe illő. Egy aprócska, éhínséggel küzdő fejedelemség örökösnőjeként a fiatal lány napjait ügyes-bajos dolgok töltik ki: gondoskodni országa, Inophe népének élelméről, lakhelyéről – avagy épp latrináiról. Élete azonban mesébe illő fordulatot vesz, amikor Aurea titokzatos királyságának trónörököse, Henry királyfi feleségül kéri. A királyi frigy révén Inophe nélkülöző népe részesülhet Aurea bőséges javaiból, Elodie pedig egy csodálatos, varázslattal átitatott földön élhet boldogan, míg meg nem hal jóvágású és kedves hitvese oldalán. Azonban a tündérmesék nem mindig érnek jó véget. Aurea aranyló búzában bővelkedő mezőinek és gyógyító gyümölcsökkel teli erdőségeinek ára van, amit minden egyes nemzedék vérrel vált meg – mégpedig fiatal lányok vérével. Elodie-nak rá kell döbbennie, hogy számára nem adatik meg a boldog élet; ehelyett áldozatként kell szolgálnia új népét, ahogy azt az őt megelőző hercegnők sora tette. Ő viszont nem holmi tehetetlen hercegnő, hanem Inophe szikár, kemény földjének szülöttje, aki nem adja fel harc nélkül. Sorstársai vérbe zárt emlékei segítségével szembeszáll az Aureát rettegésben tartó sárkánnyal. Ám lehet-e bármi esélye egyetlen lánynak a világ legpusztítóbb szörnyetegével és az egész királyság szörnyűséges hagyományaival szemben?


A hercegnő és a sárkány azon ritka könyvek közé tartozik, amit később olvastam, minthogy láttam volna a filmet. Tudom, tudom, a könyv mindig jobb, de Evelyn Skye regénye számomra a filmmel együtt lett igazán kerek. Természetesen a könyv sokkal többet ad, főleg, ami az új nyelvet illeti, és a motivációk is jobban el lettek magyarázva benne, mint a filmben.

A hercegnő és a sárkány egy könnyen olvasható, YA fantasy, tele tipikus fantasy elemekkel, sárkányokkal, emellett high fantasy is, ami a szívem egyik csücske, és talán emiatt, na meg Elodie karaktere miatt kedveltem meg annyira a történetet.

Gondolom senkinek sem kell bemutatnom a szokásos felállást, miszerint a herceg megmenti a hercegnőt a sárkány karmai közül, igen ám, de mi van akkor, ha pont a herceg az, aki a sárkány karmai közé löki a hercegnőt, és neki kell megbirkóznia a sárkánnyal, neki kell élet-halál harcot vívnia? Az írónő erre keresi a választ regényében. Nemcsak egy erős női karaktert ad, Elodie személyében, hanem azt is megmutatja, hogy semmi sem fekete-fehér, és ahhoz, hogy lássuk a teljes képet szépen le kell ásni a dolgok mélyére, és addig kaparni azt, amíg elő nem tör az igazság, hiszen a gonosz sem eredendően gonosz, minden éremnek két oldala van, úgy ahogy az igazságnak is.

Úgy gondolom, hogy akik szeretik a könnyedebb fantasyket azoknak tetszeni fog a kötet. A szokásos motívumok mellett (herceg, hercegnő, család, uralkodók) megjelenik a hősiesség, és önfeláldozás is, mint kellék. Eleinte nagyon lassan haladnak az események, majd miután megismertük az alapot kezd tempósabb lenni, és miután átveszi a taktika a központi szerepet lesz igazán lebilincselő és izgalmas a regény.

Elodie a szemünk előtt nő fel, hercegnőből lesz harcos, aki nem fél megismerni az igazságot, és aki kész áldozatot hozni. A hercegnő és a sárkány egy mese, amely egyszerre szól a családról, a szeretetről, a hatalomról, a túlélésről és a kapzsiságról. Uralkodók buknak meg, illetve új világ van születőben. Egy ifjú hercegnő története ez, ugyanúgy, mint a sárkányé, akit az évek alatt végig a sötétben tartottak.

Ami magát a cselekményt illeti, úgy érzem, hogy habár kiszámítható volt, mégis jó volt elmerülni benne, hiszen az írónő stílusa hozza azt a megszokott cozy vibe-ot, azt az ifjúsági regényekre jellemző hangulatot, ami A hercegnő és a sárkány alatt is végig érezhető. A több szemszög hatalmas segítség ahhoz, hogy ne csak Elodie szemszögéből lássuk a történetet, hanem a többiekéből is, illetve a múlt is megelevenedik előttünk, így adva meg a teljes képet.

Sokkal jobban kidolgozott, mint a film, viszont Millie Bobby Brown tökéletesen hozta Elodie-t, így olvasás közben is ő elevenedett meg előttem. Ha választani kellene egy kedvenc karaktert, akkor az tuti Elodie lenne. Már csak azért is, mert erős, igazi badass női karakter, akit nem lehet csak úgy bedobni a sárkányhoz következmények nélkül. Ha kell felperzseli a barlangot, de akkor is kiszabadul élve.

Ha szereted a sárkányos regényeket, illetve tervben van a Damsel megnézése, előtte mindenképp olvasd el a könyvet is.

🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Erin Sterling: The Kiss Curse - Átkozott csókok (Ex Hex 2.)

"A varázsige az volt:" Változzon ez a levél másvalamivé", és Gwynnevere Jones valóban másvalamivé változtatta a levelet, úgyh...