2024. január 24., szerda

Janice Hallett: Karácsonyi színjáték (A színjáték 1,5)


"Kedves Mindketten!"

*

Egy karácsonyi pantomim. 
Egy halott Mikulás. 
Mindenki gyanúsított. 
Lockwoodba beköszöntött a karácsony. A Fairway Színtársulat buzgón próbálja Az égig érő paszuly című ünnepi pantomimot, amellyel a templom tetőfelújítására akarnak pénzt gyűjteni. De az amatőr színjátszók körében az ünnepi időszak ellenére nem teng túl a nyájas szellem. Sarah-Jane kapaszkodik a székébe, fenyegetve érzi elnöki pozícióját, a díszletet alkotó üvegszál paszulyról elterjed, hogy tele lehet azbeszttel, és valaki a fejébe vette, hogy tönkreteszi az előadást, még mielőtt felmegy a függöny. 
És persze ott van még az is, hogy mi legyen a holttesttel. Ugyan kinek lehetett a bögyében az áldozat? Femi és Charlotte, a két ügyvéd végigmennek az e-maileken, betekintenek a rendőrségi aktákba. Holtbiztos, hogy a show megy tovább?



A Karácsonyi színjáték egy üzenetekből, emailekből és levelezésekből összeállított szórakoztató, rövid krimi. Habár a borító azt hangsúlyozza, hogy Agatha Christie 21. századi kivitelben, én jobban szeretek rá úgy gondolni, mint egy furfangos modern krimire. Nem éreztem feltétlenül AC szellemét a köteten, ami nem is baj, mert így is nagyon szórakoztató olvasmány volt.

S habár ez a sorozat 1,5. része én mégis ezzel kezdtem, mert eléggé szokatlan ahhoz az írásmódja, hogy ne legyek benne biztos, nekem való e, de biztosan fogom olvasni a sorozat többi részét is, hiszen nagyon élveztem a Karácsonyi színjátékot. A kötet tagolása miatt nagyon gyorsan lehet vele haladni, eléggé szellős a szöveg ahhoz, hogy percek alatt benne találd magad a sűrűjében, s még ha az elején voltak is kételyeim, a végére teljes mértékben el is tűntek ezek. Egy nagyon összetartó, zárt színházi közösséget ismerhetünk meg, akik hol bohókásak, hol komolyak, de az biztos, hogy olyan szituációkba keverednek, amik miatt képtelenség nem mosolyogni olvasás közben. S habár krimi, mégsem az a nagyon komoly krimi. Maga a történet csavaros, a maga módján zseniális, és a különleges kivitelezésnek köszönhetően könnyen emészthető, illetve ad egyfajta különlegességet is neki. Megmutatja, hogy hogyan lehet üzenetváltások, emailezések és rendőrségi kihallgatások által összerakni a cselekményt. Egyfelől minden fejben dől el, másfelől meg előny, ha vizuálisak vagyunk, mert sok cselekményleírás, környezet bemutatás vagy éppen karakter jellemzés nem történik. Mindent a levelezések által látunk, és ezek között is kell kiigazodni, kibogozni mi is történt valójában. Természetesen van egy hullánk, aki inkább csontváz, viszont csak a kötet tetőpontján kerül elő, de addig is maximálisan kikapcsol a Karácsonyi színjáték.

Ez az újfajta megközelítés nekem nagyon bejött már csak azért is, mert olyan volt olvasni, mintha én is nyomoznék, s habár előttem volt minden "anyag", mégsem vesztem el benne és teljes mértékben lehet követni a nyomozós szál alakulását. A kötet nem egy hosszú terjedelmű írás, mégis megvannak benne a kellő pontok, amik összekötik az esetet, és a végére megadják a rejtély nyitját.

Maga a történet nem valami gyorsan indul be, eleinte a társulat tagjaira fókuszál, magára a színdarabra, a kellékekre, az építési, kreatív folyamatokra, a karakterek között húzódó ellentétre, az irigységre, és a ki nem mondott ellenszenvre. Aztán miután megismertünk mindenkit jön a darab fénypontja, és bővül a repertoár egy mumifikálódott csontvázzal. A pantomim miatt voltak aggályaim, de szerencsére mindent értettem, és nem maradtak bennem megválaszolatlan kérdések.

S habár tényleg nagyon rövid, annak különösen örülök, hogy ilyen jól érződik az írónő stílusa, és egy igazán szerethető történetet kaptam Janice Hallett jóvoltából. Nagyon tetszett, hogy ennyire különleges a Karácsonyi színjáték, már ami a felépítését illeti. Szerintem még nem olvastam ehhez hasonló krimit. Viszont szeretnék még, mert nagy élmény volt elmerülni benne.

A vége felé rendőrségi jegyzőkönyvet is olvashatunk, ami csak még inkább hozzátesz a különleges élményhez. A karakterek jelleme változó, viszont még van bennem egy kis zavar velük kapcsolatban, de szerintem ez a sorozat többi részében már nem lesz probléma. Vannak szókimondóak közöttük, csendesek, a háttérbe húzódóak vagy éppen olyanok, akik készen kiállni a színpadra és ámulatba ejteni a hallgatóságot.

Nem egy klasszikus krimi, hanem formabontó, amit érdemes volt kiadatni, illetve kézbe venni és elolvasni. Ha egy könnyed, délutáni vagy éppen esti kikapcsolódásra vágysz a Karácsonyi színjáték tökéletes választás lehet. Nem kér sokat, cserébe megmutatja, hogy miért is érdekes a halott Mikulás esete.

🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...