2024. január 22., hétfő

Ali Hazelwood: Sakk-matt


"  - Megbízható forrásból tudom, hogy Z-generációs szexszimbólum vagy."

*

Mallory ​Greenleaf végzett a sakkal. Manapság minden lépés számít, miután a sport négy éve romba döntötte a családját. Mallory az anyukájára, a húgaira és a sehová sem vezető munkájára koncentrál, amiből ki tudja fizetni a villanyszámlát. Egészen addig, míg nagy nehezen bele nem egyezik egy utolsó jótékonysági sakktornába, és véletlenül felmossa a padlót a hírhedt „Királygyilkossal”, Nolan Sawyerrel, a jelenlegi világbajnokkal és a sakk rosszfiújával. 
Mindenkit sokkol, hogy Nolan kikap egy ismeretlen újonctól. És ami még érthetetlenebb, hogy Nolan újabb összecsapásra vágyik. Miféle cselt vet be? Az okos lépés az lenne, ha Mallory elsétálna. Feladná. Sakk-matt. De Mallory győzelme utat nyit a pénzdíjakhoz, amire nagy szüksége van, és mindennek dacára akaratlanul is vonzódik a titokzatos stratégához. 
Miközben üstökösként tör fel a ranglistán, Mallory azzal küzd, hogy távol tartsa a családját a játéktól, ami eleve tönkretette. És ahogy újra beleszeret a sportba, amit olyan kétségbeesetten utálni akart, Mallory gyorsan rájön, hogy nemcsak a táblán zajlik játék, a rivaldafény élesebb, mint hitte, és az ellenfele ádáz(an jóképű. És intelligens… és dühítő…) is tud lenni. 
 A könyv az LMBTQ tartalom miatt kapott 18+ besorolást.


" - Úgy beszélnek, mintha Sawyer lenne Thanos, Koch meg Tony Stark. - A szemét forgatja. - Egyértelmű, hogy mindketten Thanosok."


Amelyik könyvben háromszor is előfordul Timothée Chalamet neve az nem lehet rossz. Ali Hazelwood a Sakk-mattban nem a STEM világába kalauzol el minket, viszont ugyanúgy megmaradunk a férfiak uralta világban, de ezúttal a sakké a főszerep. Én személy szerint nem tudok játszani, voltak kísérleteim arra, hogy megtanuljak, de hamvában halt próbálkozás volt ez a részemről, viszont még így is élveztem azokat a részeket, amikben komolyabban elmerülünk a sport rejtelmeiben.

Sokaknak talán már unalmas lehet az Ali Hazelwood sablon újrateremtése, ugyanakkor én nem tudom megunni. Még mindig szeretem a regényeit, amiben a hősnő szemellenzőt visel, a férfi karakter esik először szerelembe, továbbá grumpy x sunshine és forced proximity is van benne. A Sakk-matt üde felüdülés a sok STEM világ után, ugyanakkor ugyanúgy hozza az Alire oly jellemző sajátosságokat. Már az elején megismerjük az alapszituációt, Mal életét, az első találkozást Nolannel, akire később vissza fogok térni, mert nagy hatással volt rám. Mal egy 4 évvel ezelőtti esemény árnyékában él, mindent felad a szeretteiért, és azért, hogy a családjának mindene meglegyen. Egy olyan karakter, aki menekül a kapcsolatok elől, aki saját magát hibáztatja mindenért, és inkább mutatja magát kősziklának, akit semmit sem érdekel, minthogy érzései legyenek, és aztán "eldobják", ha már nincs szükség rá. Maga a történet végig követi Mallory újbóli szenvedélyét a sakk iránt, a rátalálását egy olyan szenvedélyre, amit eddig elnyomott magában a múlt eseményei miatt, továbbá a versenyek és a toxikus férfiak világát, ahol bármikor érheti Malloryt megkülönböztetés csak azért, mert egy olyan világban áll a dobogó élére és hagyja maga mögött a versenytásait, ahol alapvetően a maszkulin energia uralkodik. Már az első pillanatoktól kezdve együtt éreztem Mal karakterével, közben valahol sajnáltam is, mert feladta az álmait, és egy olyan valóságban ragadt, ami nap-nap után gürcölés, és a saját boldogságának a feladása. Úgy érzem, hogy a sakk újbóli megjelenése hatalmasat lendített mind az életén, s mind a történeten.

Amikor azt írtam, hogy nem tudok sakkozni, akkor így is gondoltam, viszont meglepődve láttam, hogy nemcsak a sakk technikai, illetve taktikai része kap hangsúlyt, hanem a sport eddig elért eseményei és teljesítményei is. Polgár Judit is nem egyszer került szóba, ami ugyan mosolyt csalt az arcomra, de alaposan utána kellett nézzek a megemlített neveknek, illetve eseményeknek, mert a homályban tapogatóztam.

A Sakk-matt egy rövid, de annál inkább olvasmányosabb, romantikus történet, viszont elmarad a leírás egyes "technikáknál", aminek egyfelől örülök, mert nem kell minden könyvbe, másfelől meg hiányoltam is, hogy zárt ajtók mögött történnek bizonyos események. De maga a szerelem és a kibontakozása nagyon aranyos, és csak úgy mosolyogtam olvasás közben. Nolan nagyon cuki a maga esetlen módján, mégis van benne valami, ami miatt azt érzed, hogy igen, a Sakk-mattba pont ő kellett. A sakk szupersztár, aki mégis megmaradt embernek és nem szállt el a sikerektől.

Egy nagyon kedvelhető, férfi hős, aki a kellő helyeken mutatja meg az igazi valóját, s azt, hogy miért is került Mal oda, ahova. Nagyra becsülöm a kitartását és azt, hogy nem adta fel. Hosszú út az övéké, mégis úgy gondolom, hogy megérte. Megérte, mert ezennel a harmadik kedvenc Ali Hazelwood könyvem lett. Nagyon szerettem, a cselekmény is kellőképp pörgött ahhoz, hogy kedvenc legyen. A sakkos téma nagyon helytálló, és kellett ez a változás a STEM regények után.

Emellett humoros, szórakoztató, ha kell drámai, ha pedig arra van szükség akkor komoly is tud lenni. Nem egyszer mosolyogtam vagy nevettem fel olvasás közben, és pont ezt keresem, amikor egy Ali Hazelwood könyvet a kezembe veszek. Azt várom el tőle, hogy szórakoztasson, legyen vicces és szeressek elveszni a sorokban. Ez teljes mértékben megvalóst a Sakk-mattban, a sakk meg mint téma csak plusz.

A Sakk-matt az eddigiektől eltérően YA regény, azaz a fiatalabb korosztályt célozza meg, viszont ugyanúgy élvezhető, mint a NA regényei. Nolan simán felveszi a versenyt az eddigi Hazelwood pasikkal, és a maga esetlen módján ki is úti őket a nyeregből. Mallory és Nolan párosa ahol megjelenik ott tarolnak, külön-külön is érdekesek, de Malnek hatalmas felelősség nyomja a hátát, kész feláldozni saját magát a családjáért, míg Nolan a maga elszigetelt világában él, ahol nem kell olyan dolgok miatt aggódnia, mint jelzálog vagy egy depressziós tengerimalac.

Maga a szerelmi szál engem már a legelején elvarázsolt és bíztam benne, hogy ez a varázs a végéig ki fog tartani. Nolan eleinte egy mogorva sakk sztárnak tűnik, aki megközelíthetetlen, de aztán szépen megnyílik előttünk és megmutatja, hogy ki is az a Nolan Sawyer, a Királygyilkos. Annyiban különbözik talán az eddigi Ali regényektől a Sakk-matt, hogy itt a szerelem lassan égő tűzzel tör utat magának, és hiába van benne a he falls first trope, sokkal lassabban találnak egymásra Mallory-vel, mint a többi Hazelwood pár. Ez igazi felüdülést jelentett, mert én sokkal jobban szeretem, ha az érzelmek fokozatosan alakulnak ki, és nem kell attól félni, hogy a vége előtt kiég az a bizonyos tűz. Továbbá a Sakk-matt komolyabb témákkal is foglalkozik, úgy mint a megfelelési kényszer, vagy az hogy fontosak legyünk és nyissunk a másik felé. Mind olyan küszködések, amikkel bárki együtt tud érezni. Mal talán nem a megrokonszenvesebb karakter, főleg az elején, viszont az vitathatatlan, hogy megküzdött azért, hogy ott legyen, ahol, hogy elfogadja mások segítséget, hogy merjen kérni, merjen nyitni, és ne csak a biztonsági játékot játssza. Ezt Nolan hozta ki belőle, és nem is lehetnék hálásabb neki. Összességében én nagyon kedveltem ezt a sakkban gazdag, aranyos szerelmi történetet, de már nagyon kíváncsi vagyok arra a Piroska és a farkas retellingre, ami az írónő következő regénye lesz. :) Ha szereted a sakkot, illetve a YA romantikus regényeket, akkor ne hagyd ki a Sakk-mattot, ami a legújabb magyarul megjelent Ali Hazelwood könyv.

" - Egyébként szerintem nem vagy egoista, Mal. Mármint fukarul méred a mogyorókrémet, nem tanúsítasz Timothée Chalamet-nek neki kijáró csodálatot, és objektíven nézve hazug vagy. De nem hiszem, hogy egoista lennél."

" - Mert amikor veled vagyok, Mallory, minden más. Amikor veled vagyok, inkább sakkozni akarok, mint nyerni."

"  Miért jöttél Vegasba? 
Az ujjai szorosabban fonódnak az ujjaimra. A szívem cigánykerekezik. 
- Mallory, azért jöttem, mert te itt vagy."

"Tapasztalataim szerint az elköteleződés elvárásokhoz vezet, az elvárások pedig hazugságokhoz, fájdalomhoz és csalódáshoz, amiket inkább nem tapasztalnék meg, és másokra sem kényszeríteném rá."

"A tizenkét éves húgom, aki egy kitömött rókával alszik, az előbb megkérdezte a világ legjobb sakkozóját, hogy azért jött-e át, hogy megkettyintsen."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...