2024. január 29., hétfő

Hannah Kaner: Istenölő (Istenölő 1.)


"A lány apja egy tengeristenbe szeretett bele."

*

Middren királyságában törvény tiltja az istenek imádatát. Korábban számtalan volt belőlük, egy nagy háború után trónra kerülő uralkodó azonban istenölőknek fizet azért, hogy leszámoljanak velük. 
Kissen gyerekként végignézte, ahogyan egy tűzisten végez a családjával, felnőve istenölőként keresi a kenyerét, és szereti a munkáját. A kegyes hazugságok istene azonban kifog rajta: mivel egy fiatal lányhoz köti egy varázslat, csak annak élete árán lehetne elpusztítani. 
Kissennek a szokatlan páros és egy titkos küldetést teljesítő, egykori lovag társaságában Blenraden városába kell utaznia, hogy ott mind a négyen szívességet kérjenek az ott tartózkodó utolsó vad istenektől, nyomukban azonban gyilkosok és démonok járnak, és körülöttük polgárháború bontakozik ki…





"A szeretet helyre tudja hozni az árulást?"

Tavaly januárban én már olvastam angolul a könyvet, viszont szerettem volna magyarul is még egyszer elolvasni. Az Istenölő négy karakter útját mutatja be, van benne minden, ami egy jó kis epikus fantasyhez kell: egy világ tele istenekkel, istenölővel, pékként tevékenykedő lovaggal, egy lánnyal, akihez egy isten kapcsolódott, kalanddal és megannyi veszéllyel az út során. A kötet egy egészen erős kezdése a sorozatnak, és én személy szerint alig várom, hogy még többet tudjak meg, főleg az utolsó fejezetek után!!

Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni, akkor azt mondanám, hogy az Istenölő egy lányról szól, aki isteneket öl, de ennek jóval árnyaltabb a történet. Nem egyszerűen csak Kissen a fontos, hanem Elogast, Inara és Skedi is. Mind a négyen fontos szerepet játszanak, továbbá mindenki megkapja a lehetőséget a kiteljesedésre és arra, hogy megmutassák, ők hogyan is élték meg az Istenölő cselekményét. Imádom, ha nem ragadunk le egy nézőpontnál, és Hannah Kaner rögtön négyet is ad. Az Istenölő egy friss és erős debütáló regény, amiben érdekesek a karakterek, főleg az agancsos nyúl isten, és egy olyan világot ad, amely a maga módján egyedülálló. Ugyanakkor a kötet elején ad egy erős Vaják feelinget is, és hiába szerettem volna ettől elvonatkoztatni, nem tudtam. Számomra olyan Kissen, mint a női Ríviai Geralt. Helyén van az esze, "szörnyeket" öl, és nem tud nemet mondani a kalandoknak. Emellett nagyon kedvelhető, és még ha az elején kétségeink is vannak felé, biztos vagyok, hogy ez szépen lassan el is múlik a kötet feléhez érve. Az Istenölő nemcsak azért hatalmas durranás a fantasy egén, mert zseniális Hannah Kaner, hanem azért is, mert baromi erősek a karakterek, van küldetésük és céljuk is, amihez minden eszközt megragadnak, emiatt nagyon szimpatikusak, tudunk velük azonosulni, és végre egy karakter, aki nem illik bele egyik sztereotípiába sem. Főleg Kissen nem, aki a testi fogyatékossága miatt kiemelkedik a tipikus fantasy karakterek sokasága közül. Ugyanakkor emellett az írónő figyel az LMBTQ vonalra, úgy mint a mentális egészségre is. Sokszínű, mégis képes megmaradni az epikus fantasy vonalán, és nem érzed azt, hogy túl sok mindent szeretett volna megvalósítani első regényében az írónő.

Istenek, mítoszok és legendák lakoznak Hannah Kaner regényében. Imádod őket, viszont vigyázni kell, mert veszélyes és halálos is lehet a cselekmény, ha nem figyelsz. Eleinte nem gondolnád, de egy istenölő társaságában sem vagy feltétlenül biztonságban. Az írónő megmutatja és arra biztat, hogy legyél résen, mert bizony a kötet tele van veszedelmekkel és nem várt bonyodalmakkal.

A hit és az istenek jelenléte egy külön megtestesülés ebben a történetben. Végigkísérik a négy karakter útját, és úton útfélen ha nem is szándékosan, de burkoltan érzékeltetik a jelenlétüket. A kötet eleje Kissent mutatja be a kezdetek-kezdetén, azt a pillanatot, ami arra sarkallta, hogy istenölőnek álljon. Valahol a kötet első felénél szembemegy a saját szabályaival, azzal, ami az addigi életét jellemezte, mégsem éreztem karakteridegennek, sőt...

Kissen múltja habár tele van tragédiával, egy percig nem érezteti azt veled, hogy gyenge lenne. Soha nem gyógyuló hegei vannak, emlékek kísértik, mégis a történet legerősebb alappillére. Ugyanakkor szenvedélyes és bosszúálló is. Ha kell erős, vagy éppen szellemes. Mellette a többiek úgy érzem kevésbé tudtak érvényesülni, de remélem, hogy a második részben a többiekből is még többet kapunk. Főleg Skediből.

Elo és Arren király kapcsolata számomra nagyon érdekes volt, és ha az elején nem is tudtam hova tenni a lovagból lett péket, ahhoz kétség sem fér, hogy akárcsak Kissen úgy Elo is érdekes, van múltja, amit el kell mesélnie. Ugyanakkor igazán kedvelhető karakter is. Elo és Kissen mellett ott van Inara és Skedi. Skedit imádtam!! Inarát eleinte sajnáltam aztán szépen ő is megmutatja, hogy nem egy törékeny virágszál.

Látszólag mind a négyen különbözőek, mégis van értelme annak, hogy megjelentek egymás életében. Valahol sorsszerű, és ha nincs is a kötetben annyi romantika, hiszen egy ízig-vérig fantasy kötetről van szó, cseppet sem éreztem azt, hogy valami hiányozna belőle. Kellően izgalmas és kalandos ahhoz, hogy önmagában is megállja a helyét. Arról nem is beszélve, hogy egy igazán ígéretes regény az Istenölő. Nagyon erősen zárta a kiadó az 2023-as évet ezzel a regénnyel, és csak remélni tudom, hogy még több ilyen fantasyt hoznak el nekünk idén!

Ami magát a cselekményt és a világot illeti mind a kettőről elmondható, hogy nagyon szépen ki van dolgozva, és a legapróbb részletekig meg van alapozva. Az epikus fantasy ugyanakkor nem a legolvasottabb fantasy alfajom. Viszont Hannah Kaner regénye egészen kiváló, végig pörög a kötet, nincsenek vakvágányok benne, és ha nem is sikerül mindenkit megkedvelni benne, a 4 főszereplő közül biztos vagyok benne, hogy legalább egy lesz, akinek tűkön ülve fogod várni a szemszögét. S habár az Istenölő egy első regény, mégsem érződik rajta a "kezdőkre" oly jellemző hezitálás. Végig erős, nem fél hallatni a hangját, és a változott szemszögnek köszönhetően egy percre sem ülepszik le. Összességében én nagyon élveztem ezt a regényt, és alig várom, hogy többet olvashassak Hannah Kanertől. Ha egy új csillagot keresnél a fantasy egén, akinek lehet rajongani a regényeiért, akkor ő az. Egy szuper tehetséges új hang, aki megmutatja, mi minden is rejlik benne és az Istenölőbe, ami egy sötét, ugyanakkor brutális és fordulatokkal teli kötet. Maga a világépítése csodálatos, alapos, továbbá baromi részletes. A női főszereplők erősek (Kissen, Inara), a férfiak pedig ádázak (Elo, Skedi). A végsőkig elmennek az igazságért és nem félnek bemocskolni a kezüket. Skedi esetében kiállni a másikért, még akkor is, ha a kegyes hazugság istenével van dolgunk. Az Istenölő minden, amit egy epikus fantasytól várna az ember. Remélem sikerült meggyőzni, és te is legalább annyira fogod szeretni Kissen, Elo, Inara és Skedi történetét, mint én.
"A kegyes hazugságok feladata az élet puhítása, a segítség, a változtatás, a cselezés."

"Semmi oka nem volt, hogy óvatoskodjon az igazsággal. Az igazság nem törékeny."

" - Csak egy szentélyt akartam, és azt, hogy szeressenek. - Megrázta a fejét. - Meg kellett volna értenem, hogy elég az, amim van. Te is elég vagy, ha elfogadod a szeretetemet. - Az agancsait Inara fejéhez nyomta. - Téged választalak."

" - Most én jövök, lovag - suttogta. - Hadd emlékeztesselek, milyen is lehet élni."

" - A temetéseket az élőknek tartják - mondta Kissen, amikor meglátta, mit néz a lány. - A holtakat nem érdekli, mit tesz velük a világ."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...