2022. július 24., vasárnap

Natalie Haynes: Ezer hajó


"Dalolj, Múzsa! - szól, és feszült hangja világosan jelzi, hogy ez nem puszta kívánság."

*

Az ​Akhilleusz dala rajongóinak 
Ez nem egy vagy két nő története. Ez mindannyiuk története. Az éjszaka közepén Aineiasz felesége, Kreúsza arra ébred, hogy szeretett városa, Trója lángokban áll. A tíz éve tartó háborúnak vége, a görögök győztek. Az asszony kétségbeesetten próbál menekülni a tűz elől, hogy elérje a városkaput, és reményei szerint találkozzon kedves férjével és kicsi fiával. Az utcákat azonban már ellepték a görög katonák. Vajon sikerül Kreúszának elkerülnie őket… és a végzetét? Mindenki hallott már a trójai háborúról. Azt azonban jóval kevesebben tudják, mi lett a sorsuk azoknak a lányoknak, nőknek és asszonyoknak, akikre általában az események mellékszereplőiként gondolunk. Mi várt rájuk a háború után? Miért küzdött meg az amazon hercegnő Akhilleusszal? Hogyan cselezte ki Pénelopeia a férje trónjára áhítozó kérőit? 
Az Ezer hajó az ő szemszögükből meséli el a nyugati világ egyik legnagyszerűbb és legmeghatóbb történetét. 
Natalie Haynes író és rádiós műsorvezető. Íróként több műfajban is kipróbálta már magát: krimi és ismeretterjesztő könyvek is fűződnek a nevéhez. Regényeiben, valamint saját rádióműsorában előszeretettel foglalkozik az antik szerzőkkel és műveikkel. 
2015-ben a klasszikus irodalom szélesebb körben való megismertetéséért a Classical Association Prize díjjal jutalmazták. Az Ezer hajó a harmadik regénye, amely szerepelt a Women's Prize for Fiction 2020-as rövid listáján.


A kiadó Kirké és Akhilleusz dala regényeit nagyon szerettem, ezért már az elején bizalmat szavaztam az Ezer hajónak is. Tudtam, hogy nekem ezt olvasnom kell, s habár nem vagyok teljesen megelégedve vele, hiszen egy nyomasztó, súlyos regényről van szó, úgy érzem a kötet szerteágazósága az egyik legnagyobb hibája. Ugrálunk az időben, emiatt zavartak leszünk, és hiába a nők kerülnek előtérbe, ők uralják a cselekményt, néhol zavaró volt, hogy ennyi hang szólal meg, de ezen felülkerekedve is átadta a hangulatot, a mondanivalóját és egy eddig nem látott oldalról mutatta be a Trójai háború történetét. 

Iskolai tanulmányaink során nem egyszer hallottuk és tanultunk már a Trójai háborúról. Nemcsak a kiváltó okról, hanem a következményekről és a köré szőtt mondákról is, viszont mindezt a férfiak oldaláról megközelítve. A filmek és a különböző feldolgozások azt mutatják meg, hogy mennyire megterhelte a férfiak népét. A hősöket és áldozatokat is az ő oldalukról láthattuk, viszont nem ők azok, akik a következményeket viselik, hanem a nők. Az anyák, a gyermekek és a szerelmek, feleségek. Ők élnek azzal a tudattal, hogy a szerettük már nincs, ők azok, akik rabszolgák, netalántán ágyasok lesznek a veszteségek következtében. Az írónő női sorsokat mutat be. Kemény, erős szavakkal támasztva alá, és egy percig sem fél feltárni a történelem sötétebb oldalát. Az Ezer hajó azokat a nőket mutatja be, akik a háború áldozatai, illetve akik valamilyen szinten elindították azt. Nemcsak az istennők kapnak szerepet, hanem a halandók is, akik egyik pillanatról a másikra lesznek földönfutók és az ellenség kegyeire bízva. Nem mondom, hogy felemelő olvasmány, mert nem. Nagyon is nyomasztó, sokszor elborzaszt, ugyanakkor néha szükség van arra is, hogy ne csak a szépet és a csillogást lássuk, hanem azt is, ami mögötte van. Az Ezer hajó nem véletlenül nyert díjakat, és az írónő sem véletlen írta meg ezt a regényt.

Natalie Haynes stílusa sokat segít a könnyebb haladás érdekében. Látszik, hogy nemcsak a kész tényeket tárja elénk, hanem azokat összeszedetten, érzelmekkel és racionális gondolatokkal is megtoldja. Nem szépít, hanem az általa vélt igazságot írja le. Mindenféle cicoma és máz nélkül mutatja be a kötet nőit. Nem fél keményebb eszközökhöz sem nyúlni vagy éppen rávilágítani arra, hogy a nők helyzete sosem volt könnyű, főleg nem a Trójai háború alatt. Egy háború mindig azokat sújtja, akik ténylegesen nem vesznek részt benne, mégis ők isszák meg a levét. Ez az Ezer hajóra is tökéletesen igaz.

A történet főszereplői hús-vér karakterek, akikről vagy hallott már az ember a történelmi tanulmányai alatt, vagy az írónő által most megismerkedhet velük. Mint már említettem több szálon is fut a cselekmény. Minden egyes szál előtt feltűntetve, hogy éppen kin van a sor. Továbbá levelek segítségével teszi még személyesebbé és érzelmesebbé a sorokat. Az Ezer hajó a várakozás leggyötrőbb pillanatait örökíti meg a hiúsággal karöltve. Megmutatja, hogy ami kőbe van vésve azon nem lehet változtatni. Ezt legjobban Kasszandra tudhatja csak igazán, aki a legrövidebbet húzta, és minden szörnyűséget lát, de tenni nem tud ellene.

A cselekmény hol gyorsabb lefolyású, hol lassabb, de az igaz rá, hogy ugrál, nemcsak az időben, hanem a megszólaló hangok között is. Ez néhol nagyon zavaró volt, mert az időrendi sorrendet felbontotta, illetve olyan érzést keltett, mintha lemaradtál volna valami lényegesről, de úgy hiszem, hogy kell egy hangulat ehhez a regényhez, mert ha nem jókor talál meg, akkor nem lesz annyira olvasmányos és szerethető, mintha akkor olvasnád, amikor lelkileg is fel vagy készülve rá. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy rossz volt az Ezer hajó, mert nem. Tetszett, ugyanakkor látom a hibáit is, és azt, hogy hogyan lehetett volna teljesebb az élmény.

A nők a történelem során megszenvedik a változásokat, és ez a kötet alatt sincs másképp. A férfiak eszeveszett vagdalkozása, a kiontott vér és az ambiciózusa mindig a nőkre csapódik vissza. Az Ezer hajó alatt olyan sorsoknak lehetünk szem- és fültanúi, akik a férfiak áldozatává estek, és nekik kell vállalni a következményeket. Megrendítő, elgondolkodtató és cselekvésre ösztönző gondolatok szökkennek szárba, mégis egyfajta fájdalommal olvassuk a sorokat. Több helyen is belém gázolt a kötet, és gyomorszájon vágott. Az írónő cseppet sem finomkodott, és ez az egyik dolog, amit szerettem a történetben.

Ha szeretitek a görög mitológiát és egy teljesen új megközelítésre is nyitottak vagytok, akkor szívből ajánlom Natalie Haynes Ezer hajó regényét. Összességében úgy érzem, hogy az összeszedett gondolatok és a megelevenített görög mitológiai alakok, történések szép köntöst kaptak az írónő által, de az időbeli bukfenceket én jobban átnéztem volna, és a megfelelő időpontba illesztettem volna bele. Odüsszeusz utazása, és Pénelopeia levelei kicsit kilógnak a történetből, de értem, hogy miért kaptak szerepet az Ezer hajóban. Rabszolgák, uralkodók, istennők, feleségek, anyák, leány gyermekek, ismert női alakok és erős nők által Natalie Haynes egy olyan utazásra invitál, ami lelkileg megterhelő, ugyanakkor nagyon sokat is tud adni. Akik szeretik a fikciókat és egy már ismert történet újradolgozását, azok nem fognak csalódni az írónő regényében sem. Eleinte Madeline Miller két kötete miatt akartam elolvasni ezt a regényt, mert miatta újra előtört a szenvedélyem a görög mitológia iránt, és azt hiszem Natalie Haynes méltó vetélytársa lehet az írónőnek. Mindegyik kötet (Akhilluesz dala, Kirké, Ezer hajó) más, mégis van bennük közös pont, ami összekapcsolhatja őket. Miller humánusabb oldalról közelíti meg a történelmet, míg Haynes a kegyetlenebb, véresebb és könyörtelenebb tényeket helyezi a regényének a középpontjába. Ha titeket is érdekel a történelem és történetesen szeretitek a görög mitológiát az Ezer hajó érdekes újdonság lehet.
"Meglátott egy madarat, ahogy megfordul a szélben, és visszarepül a part felé. Ez vajon jel? A madarak repüléséről tudni, hogy istenek üzeneteit hordozzák, de csak hozzáértő papok tudják a szárnyak nyelvét olvasni. Mégis biztosra vette, hogy ez egyszerű üzenet, amely arra emlékezteti őt, hogy még van egy fia - egy a csodaszép fiai közül, aki magas, erős -, az egyetlen, aki életben maradt."

"Ostoba egy költő! Ez nem Theanó vagy Kreúsza története. Ez a trójai nők története. Legalábbis az lesz, ha befejezu a sopánkodást, és nekilát alkotni."

" - Végignéztem, amint a te szeretett barátod lemészárolta az én legnagyobb boldogságomat - mondta az asszony. - Láttam, ahogy a vérük elfolyik a homokban. Hogyan kérdezheted, vajon mindig szomorú voltam-e?"

"És valahogy mind elfeledkeztek arról, hogy Kasszandra megmondta, ez fog történni, inkább meggyőzték magukat, hogy a lány valami egészen mást állított. Valamit, ami hamisnak bizonyult, mint mindig."

"Ha kevesebb férfi, kevesebb nő, kevesebb gyerek lenne, Gaia gyászolná ugyan az eltávozottakat, de tudta, hogy ez az egyedül lehetséges megoldás. Annyira fáradt volt, hogy úgy érezte, a mélybe süllyed a súlyuktól. Bocsássatok meg, de nem bírlak el benneteket tovább!"





🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...