2022. július 16., szombat

Rachel Winters: Szerelem sokadik látásra


"A barista komótosan készítette a rendelésemet, én pedig magamban hálát adtam a gondosságért, amellyel a narancsot kifacsarta."

*

Evie Summersnek a munkája az élete. Épp ezért igencsak felzaklatja, amikor kiderül, hogy egyhamar búcsút mondhat az állásának, hacsak nem sikerül rávennie az ügynökség legfontosabb és legnehezebben kezelhető ügyfelét, Ezra Chestert, hogy fejezze be egy hollywoodi romantikus vígjáték forgatókönyvét. 
A gond csak az, hogy Ezra még el sem kezdett rajta dolgozni… 
Az alkotói válságba került férfi csak akkor hajlandó nekilátni az írásnak, ha az egyedülálló Evie bebizonyítja, hogy szerelembe lehet esni úgy, ahogy a filmekben. 
Az online társkeresést elfelejtheti; Evie csak úgy ismerkedhet össze valakivel, ahogy Harry megismerkedett Sallyvel, vagy Hugh Grant… sokakkal. 
Evie elszántan lát neki a feladatnak, és egyik vicces romkomjelenetből a másikba kerül. De vajon lehet olyan az élet, mint a mozikban?



Régóta szemezgettem már a Szerelem sokadik látásra c. könyvvel, mivel szeretem a rom-comokat, viszont nem olvasok eleget belőlük, és néha olyan jól tud esni a lelkemnek egy-egy ilyen történet. Nemcsak azért, mert mindenféle elvárás nélkül bele lehet kezdeni, hanem azért is, mert nem vársz tőle világmegváltó gondolatokat, és egyszerűen csak jólesik nevetni egyet. Rachel Winters regénye pont azt nyújtotta, amire szükségem volt. Kikapcsolt, és nem akart mást csak azt, hogy jól szórakozzam. Sikerült is neki! Ha szeretitek a chick lit, csajos regényeket, akkor a Szerelem sokadik látásra tökéletes választás lehet.


" - Vöröske - mondta EKF -, ha be tudod bizonyítani, hogy lehetséges úgy szerelembe esni, mint a filmekben, megírom azt az átkozott forgatókönyvet."


Te mit tennél meg az álmaidért? Mit tennél meg azért, hogy végre azt az életet éld, azt a munkát végezd, amit mindig is szerettél volna? Evie Summers bármit megtenne a céljai elérése érdekében, ha kell "meet cute" találkozásokat, randikat szervez, amik sose érnek jó véget, de nem adja fel, mert ott lebeg előtte a cél, de vajon megéri? Megéri eladnunk magunkat az ördögnek csak azért, hogy hamarabb a siker útjára lépjünk? Evie egy kicsit szerencsétlen, ügyetlen de annál inkább szerethető karakter, akinek az élet kemény és küzdelmes lapokat osztott, makacs férfiakkal a főszerepben, de ő ennek ellenére is megmutatja, hogy mire is képes. Megmutatja ki az igazi Evie Summers, aki arra született, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen és megmutassa a filmipar nagykutyáinak, hogy mit is tud. A kötet eleje nagyon szórakoztatóan indul, több helyen is felnevettem, vagy épp elmosolyodtam olvasás közben, és nem egyszer kapkodtam a fejem, hogy ez hihetetlen, a való életben ilyen biztos nem történhet. A kötet alapját Evie "találkozásai" adják, és az ehhez fűződő beszámolói. Képzeljetek el egy nagyon romantikus filmet, egy kétbalkezes hősnővel, és akkor egész közel jártok ahhoz, hogy hogyan is alakulnak Evie meet cute-jai. Vannak kevésbé kínosak, de az biztos, hogy szem nem marad szárazon a sok nevetés miatt.

A Szerelem sokadik látásra egy hűsítő limonádé, ami nemcsak ontja a szomjadat, hanem a különleges ízvilágával a rabjává tesz. Nemcsak egy a sok romantikus kötet közül. Fontosabb témák is szerepet kapnak, de nem annyira, hogy elvegyék a történet édes és szórakoztató mivoltát. A gyász, a félelmek elengedése, a szív kitárása és az élet beengedése ugyanolyan fontosak a történet szempontjából, mint Evie elrendezett, esetlen "találkozásai".

Felettébb élvezetes, néhol már-már komédiába illő cselekményt kapunk, ami néhol komoly, de az esetek nagyobb részében inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy megmutassa a romantika még nem veszett ki a mai világból, és ha elég figyelmesek vagyunk, és nem esünk bele a 'nem látja a fától az erdőt' csapdájába, akkor ránk is ránk találhat a szerelem. Édes, szeleburdi, tipikusan Evie Summers kötet, ami egyben laza és kötöttségek nélküli is.

A karakterek érdekesek, néha felszínesek, vagy éppen egy tucat, de ahol kell ott megmutatják az igazi arcukat és a szerepüket az írónő által elképzelt díszletben. A kötet úgy van megírva, mintha egy forgatókönyv első néhány sora elevenedne meg előttünk minden egyes fejezet kezdésénél, ami nekem személy szerint nagyon tetszett, már csak azért is, mert emiatt adott egyfajta pluszt is a történet. Nem a szokványos megoldásban tálalta, és ez jót tett neki.

Evie mellett Ben és Ezra hangsúlyosabb. Ben az özvegy, aki feladta az életet és a szenvedélyét a felesége halála után, de hála Evie-nek újra megtanul élni, és értékelni a fontos dolgokat az életben. Őt és Anette-t a szívembe zártam, ha akartam ha nem. A kötet egyik legkedvesebb szereplői, jelzőfényként világítanak a humor és a szerencsétlenkedés ködén át. Emellett nagyon szerethetőek és nélkülük nem lenne az a Szerelem sokadik látásra az, ami. Egy humoros, de bájos történet.

Aztán ott van Ezra, aki egy igazi seggfej, aki az elején még talán mutat valamiféle reményt, de aztán egyre inkább azt éreztem vele kapcsolatban, hogy kár a gőzért. A szerelmi része kicsit szerelmi háromszöges, tele van gyötrődéssel, elhallgatott és ki nem mondott szavakkal. Természetesen nem okoz nagy fejtörést a történet vége, mivel simán kikövetkeztethető, és eléggé nyilvánvaló merre is tart a kötet, de ennek ellenére sem unalmas. Az összes klisével és rom-comos utalással együtt is pörgős, kedvelhető történet.

Szakítás után vagy csak egy laza délután alkalmával előkapva az ember rádöbbenhet arra, hogy minden rossz után jön valami jó, mert olyan nincs hogy ne lenne az. Evie Summers a legjobb példa rá. Nem felhőtlen az élete, őrültek a barátai, a főnöke nem hisz a sikerében, a nagy egyfilmes csoda kiállhatatlan, mégis megy előre és nem hagyja, hogy bárki is az útjába álljon. Dögös, kemény és igazi példakép, aki megmutatja, hogy fel lehet állni a padlóról, és ha kell rom-comok ezreit éli át, csak hogy megtalálja a számításait, és végre kiálljon önmagáért és az álmaiért.

Mire számíts, ha kézbe veszed a Szerelem sokadik látásra könyvet? Szerencsétlen, kínos helyzetekre, klisés pillanatokra, szeretetre, boldog és keserű eseményekre, vicces szituációkra, sok sok nevetésre, néha könnyekre a sok nevetés miatt, kitűnő hangulatra és egy tünemény főszereplőre, aki lerombolja a férfiak világát, és megmutatja, hogy ő is tud érvényesülni. Jó néhány alkalommal annyira hihetetlen, annyira szürreális az, amit papírra vetett az írónő, mégsem tudsz elszakadni tőle, mert tudni akarod, hogy elkészül e a forgatókönyv, illetve van e haszna a sok balul elsült meet cute-oknak, vagy hiába volt az egész. A szerelem mellett a családra és a barátok szeretetére támaszkodik a kötet. Megmutatja, hogy ők bármikor ott lesznek, még akkor is, ha oltári nagy hülyeséget csináltál, mert ők azok az emberek, akiknek nem számít, akik úgy szeretnek ahogy vagy, és akik a hibáiddal együtt fogadnak el. Ha szeretitek a romantikus filmeket és mindig is kíváncsiak voltatok, milyen lenne átélni egyet, akkor vegyétek a kezetekbe Rachel Winters Szerelem sokadik látásra kötetét, és hagyjátok, hogy Evie Summers megmutassa nektek! Ha jól tudom ez az írónő első regénye, remélem ír még nekünk, mert szívesen olvasnék még tőle. Friss, új hang a rom comok világában, akire érdemes lesz még odafigyelni.
"Néha aggasztott, hogy a barátaim azt hiszik, megrekedtem a fejlődésben. Mintha a felnőtté válásomhoz vezető úton kimaradt volna néhány rublika, amit nem sikerült kipipálnom, például jelzáloghitelek, megtakarítási számlák és józan döntések, amik nekik mind megvoltak."

" - Három hónapig úgy fogok élni, mintha egy romkomban szerepelnék."

" - Szóval a hányástól a sárkánydákóig terjedő randiskálán ez hol helyezkedik el?"

" - Evie - csóválta a fejét Jeremy. - Elloptad Sarah leánybúcsúját, hogy kelepcét állíts Jude Law-nak. Ha a következő két nap nem lesz minden ízében tökéletes, akkor viszlát, örülök, hogy ismertelek!"

"Nagy levegőt vett. - Nem tévedtél a romkomokat illetően, Vöröske. Mert ha tévedtél volna, akkor nem estem volna beléd."

"Úgy döntöttem, a legjobb, ha Belindát nem említem meg neki. Hátha a vécékefe már kimozdította a helyéről..."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...