2022. július 13., szerda

Genevieve Gornichec: A boszorkány szíve


"Egyszer régen, amikor az istenek még ifjak voltak, Asgard pedig egészen új, felbukkant egy boszorkány a világ pereméről."

*

Egy ​száműzött boszorkány beleszeret Lokiba, és ezzel az istenek haragját vívja ki ebben a megindító, elsöprő erejű történetben, ami újragondolja az északi mitológiát. 
Angurboda története ott kezdődik, ahol a legtöbb boszorkányé véget ér: egy égetésnél. Ezt kapja ugyanis büntetésül Ódintól, amiért megtagadja tőle a jövő ismeretét. A tűztől sebzett és erejétől megfosztott Angurboda egy távoli erdő rejtett zugába menekül – itt talál rá egy férfi, aki Lokiként mutatkozik be, és a nő kezdeti bizalmatlansága ellenére hamarosan őszinte és igaz szerelem szövődik közöttük. 
Hamarosan három különleges gyermekük születik, különleges sorsokkal. Angurboda a világ végén, Ódin mindent látó szeme elől rejtve neveli őket, ám, ahogy lassan visszanyeri látnoki képességét, úgy ébred rá, hogy boldog élete – és vélhetően mindenki másé – nagy veszélyben van. Hamarosan el kell döntenie, hogy elfogadja saját és családja végzetét, vagy fellázad és megváltoztatja a jövőt. 
Genevieve Gornichec regénye az egyik legősibb mitológiából táplálkozik, és a modern világ emberének mesél el egy felejthetetlen történetet szerelemről, veszteségről és reményről.


Akik ismernek azok tudják, hogy nagyon szeretem az északi mitológiát és Lokit. Egy kedves ismerősöm ajánlotta először nekem ezt a könyvet, hogy olvassam el, mert biztos benne, hogy tetszeni fog. Olyan nagyot nem tévedett, mert végül 4,5 csillagos élmény lett. A fordítással volt néhány helyen problémám, ezért vontam le azt a fél csillagot, mert nem egyszer tikkelt már a szemem, és emiatt nehezen rázódtam bele a történetbe. Viszont maga a kötet nagyon szerethető, de egyben fájdalmasan gyönyörű is. Nemcsak Angurboda, hanem a már sokak által ismert és szeretett Loki is feltűnik benne. Felejtsétek el, amit a Marveles Lokiról tudtok, mert A boszorkány szíve alatt a hamisíthatatlan északi mitológiai alak mutatkozik meg, és felelevenít jó pár történetet vele kapcsolatban.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy boszorkány. Angurboda volt a neve, és elkövette élete nagy hibáját, és beleszeretett a csibész, mókamester Lokiba. Akár ez is lehetne a kötet fülszövege, mivel tele van fájdalmakkal, árulással, összetört szívekkel és magánnyal. Angurboda úgy, ahogy mi is belecsöppen a történet közepébe, szépen felfedezi magának a világot, ahogy mi is, továbbá nemcsak őt ismerhetjük meg, hanem az északi (skandináv) mitológia egyik neves alakját is. Bevallom először azt hittem, hogy majd milyen szórakoztató lesz a kötet, de nagyon kell vigyázni vele, mert seperc alatt fordít a kockán, és akár a következő sorban képes meglepetést okozni. Angurboda az elején nem nagyon volt szimpatikus, különösnek találtam a karakterét, majd ahogy haladtam előre úgy lett egyre kedvesebb a szívemnek, és drukkoltam, hogy ne váljon be a jóslat, ne következzen be a Ragnarök. A kötet különlegessége, hogy nemcsak a mitológia alapjait vezeti be a kötetbe, hanem olyan mítoszokat és eseményeket is, amikről már halhattunk, így ezekről olvasva még jobban megismerhetjük Lokit, a csínytevéseit, és a karakterét is, hiszen A boszorkány szíve nemcsak Angurboda története, hanem jóval több annál. Az ő szemén keresztül éljük át az eseményeket, ez igaz, de minden egyes kimondott szónak, apró tettnek hatalmas súlya van.

A kötet egyszerre szól a szeretet erejéről, a sorsról és a feláldozásról. Az írónő gyönyörűen összeszedte a gondolatait és profi szinten adaptálta egy már sokak által ismert világba. A skandináv mitológia nemcsak azok számára lehet érdekes, akik nyitottak az ismeretekre, hanem azoknak is, akik készen állnak belépni egy új világba, és nemcsak Asgardot, de Midgard népét és Óriáshont (Jotunheim) is felfedezni. Nekem különösen tetszett az a kötetben, hogy végig hű maradt az alapokhoz, az életfa gyökereihez.

Maga a cselekmény habár egy szálon fut, mégis szerteágazó. Angurboda újból felfedezi a világot, a szeretetet, a családot, a barátokat, a szerelmet, ugyanakkor sokat szenved is a kötet alatt. Nem egyszer szakadt meg érte a szívem, mert az írónő sanyargatta, ha kellett ha nem, és ezáltal még közelebb hozta hozzánk olvasókhoz. Emellett egy lendületes, érzelmekben és tettekben gazdag történetet kaptam, amit még biztos újra fogok olvasni.

A karakterek színesek, nincs két egyforma. Míg Angurboda a józanság hangja, addig Loki a bolondságé, aki semmit sem tud komolyan venni, s többek között ezért sem illik a többi isten közé. Kilóg közülük, mert másképp szemléli a világot, kilóg, mert nincsenek magasztos céljai és kilóg, mert többre tartja az élvezeteket, mint a szerelmet. Hol dühös voltam rá, hol pedig bolondoztam volna vele. Az biztos, hogy nehezen kiismerhető, és képes megdöbbenteni, vagy éppen darabokra zúzni a szíved.

A kötet elsőszámú mozgatórúgója az érzelmek mellett a Ragnarök. Már a kötet elején efelé a pusztító megsemmisülés felé halad a történet. Minden egyes mozzanat, szó ide vezet, és elkerülhetetlen, hogy bekövetkezzen a legrosszabb. Nemcsak Loki és Angurboda kapcsolata indítja be a gépezetet, hanem Odin is, a látomások, majd az élet. Akik nem tudnák a Ragnarök a végső csata az ászok és az emberek között. Az írónő nagyon szépen felvezeti, és végig tartja a színvonalat. Nemcsak a gyerekek jelenléte, hanem az érzelmek is ide lyukadnak ki.

A cselekmény mellett A boszorkány szíve erősen karakter központú. Az északi mitológia több neves alakját sorakoztatja fel, és szövi bele a történetbe. Ugyanúgy szerepet kap benne Odin, Thor, Frey, Baldr vagy Skadi, az óriásnő is, aki miatt nem egyszer éreztem azt, hogy még van remény és nem halt meg a szerelem, nem haltak meg az érzelmek és akárcsak mindenki más, Boda is kap egy újabb esélyt a boldogságra. DE ez nem az a kötet, amiben aztán elvágtatnak a naplementében. A boszorkány szíve ripityára tör, és addig nem nyugszik, amíg azt nem érzed, hogy egy igazi érzelmi hullámvasútra váltottál jegyet.

Fájdalmas, mégis van a történetben valami szép is. Kicsit úgy érzem, hogy amellett, hogy az írónő jól tud írni nem kölcsönzött elég figyelmet annak, hogy tagoltabb, jobban átláthatóbb legyen a kötet. Igazság szerint hiányoltam a fejezeteket, azt hogy lássam mikor ér véget egy-egy gondolatmenet, és igaz, hogy részekre van osztva, de ez most ide kevés volt. Több figyelmet érdemelt volna, mert a tömbösítés sose jó ötlet. Továbbá a fordítással is volt néhány helyen problémám, és nem tudok szó nélkül elmenni mellette. Emiatt kénytelen voltam egy fél csillagot levonni, amit sajnálok, mert alapvetően szerettem ezt a szomorú, de annál inkább érdekesebb történetet.

A főszereplők mellett Loki és Boda gyerekei kerülnek előtérbe, de én már ismertem őket, így nem volt akkora meglepetés, hogy ki miért az lett, ami de ennek ellenére is nagyon élvezetes és szövevényes az az út, amit megtesznek a kötetben. Nem szeretnék spoilerezni, de azt hiszem, hogy ez a szál jó néhány embernek meglepetést fog okozni. Összességében egy nagyon szerethető, érzelmekben gazdag kötetet kaptam, ami egyszerre volt gyönyörű és fájdalmas. Megmutatta a kötet az északi mitológia igazi arcát, mindenféle tabu nélkül. Ahol kellett, ott kegyetlen volt, de ha arra volt szükség akkor megmutatta a gyengédebb oldalát is. Az biztos, hogy nem egy szokványos történet, és nagyon is látszik mögötte a kutatómunka és az odafigyelés. Nemcsak gondozva van a szöveg, hanem alaposan alá is van támasztva az írónő oldaláról. A gyengédebb érzelmekkel és az erős vonásokkal egyből leveszi az olvasóját a lábáról, és alig várja, hogy megmutassa mit is tud. Senkit se tévesszen meg a lassabb kezdet, mert a végére tarolni fog a kötet. Ha ti is szeretitek a mitológiai alapokkal tűzdelt regényeket, és nem féltek megismerni az eredeti Lokit, akkor nagyon ajánlom A boszorkány szívét, ami nemcsak a veszteségekre fókuszál, hanem a családra és a szerelemre is. Egy olyan szerelmére, ami elhozza az istenek korának a végét.
" - Mi az? Te is fontos vagy nekem - ismerte be a férfi. - Bármennyire is utálom bevallani. Ha valakinek fontos valami, az megbonyolítja az életét, nem igaz? Véleményem szerint jobb, ha semmi sem fontos. De aztán jöttél te. És ezt tényleg roppant kellemetlennek találom."

"A boszorkány abban a pillanatban tudta, hogy aminek most tanúja, az szerelem első látásra."

" - Nem. A farkasok érdekes lények, és az emberek félnek tőlük. Izgalmas lesz egy farkas apjának lenni. Talán megtaníthatnánk arra, hogy felfalja az ellenségeinket."

" - Te más vagy - jelentette ki az isten, bár inkább csak magában beszélt. - Más, mint a többi óriásfeleség, akiket agyoncsaptam, ezért nem tudom, helyes-e téged is megölnöm. De apám azt mondta, nincs más választás. Túl nagy veszélyt jelentesz élve."

" - Megígérem. Csak bátornak kell lenned. Légy bátor, és járj emelt fővel! Ha így teszel, soha nem fogod elfelejteni azt, hogy ki vagy. Mint ahogy mások sem."

" - Lehet, hogy Loki szeretett téged, már ha képes volt ilyesmire, de folyton csak fájdalmat okozott neked. Ezt te is tudod. Mindketten tudjuk. Szerettem volna több lenni számodra, Angurboda. Sokkal több. Szerettelek. Még most is szeretlek. Halálom napjáig szeretni foglak. És még utána is, akármi jön azután, akkor is szeretni foglak, holott bolond vagy, és éppúgy kihasználtál engem, mint Loki téged. De azt hiszem, akkor én is bolond vagyok."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...