2021. október 15., péntek

Mackenzie Lee: Loki - A csínytevő sorsa


 "Gullveig lakomája - csakúgy, mint az összes asgardi lakoma - élvezhető volt mindazok számára, akik odáig voltak a túl hosszúra nyúlt beszédekért, a jelentéktelen formaságokért, és azért, ha összetiporják a lábukat, ugyanis a nagycsarnok mindig zsúfolásig megtelt, magassarkúban közlekedni viszont senki sem volt képes."

*

A ​KÉRDÉS, MELY ÉVSZÁZADOK ÓTA MÉRGEZ MINKET: VAJON KÉPESEK VAGYUNK MEGVÁLTOZTATNI A SORSUNKAT? 
Még mielőtt összecsapott volna a Bosszúállókkal, a fiatal Loki kétségbeesetten próbálja bebizonyítani hősiességét és rátermettségét. Azonban mintha mindenki eredendően gonosznak és romlottnak látná őt… kivéve Amorát. 
A varázslótanonccal hasonlítanak egymásra – Amora is a mágiát és a tudást becsüli, és a legjobbat látja a fiúban. Ám amikor Loki és Amora Asgard egyik legnagyobb kincsének pusztulását okozzák, a lányt száműzik a Földre, ahol az ereje lassan, fájdalmasan elsorvad és semmivé lesz. Loki elveszíti az egyetlen társát, aki a mágiára ajándékként, nem pedig fenyegetésként tekint, és idővel csak az univerzumszerte imádott testvére, Thor árnyékává válik. 
Évekkel később titokzatos, mágikus gyilkosságok történnek a Földön, és Odin Lokit bízza meg, hogy fényt derítsen a rejtélyre. Ahogy leereszkedik a 19. századi Londonba, Lokinak nemcsak a gyanúsítottal kell szembenéznie, hanem a saját erejének forrásával, és azzal, hogy ki is ő valójában.

Ki ne ismerné a Thor filmekből Lokit, a csínytevés istenét? Nemcsak mozivásznon hódít, hanem könyvben is. Lokira sokan csak úgy gondolnak, mint egy gonosztevőre, aki mindig csak saját magát helyezi előtérbe, de mi van, ha ez nem teljesen így van? Mi van, ha rajtunk kívülálló okok miatt visz arra a sorsunk, amerre? Mi van, ha a körülmények alakítanak minket, az hogy mit gondolnak mások, s nem az, akik valójában vagyunk, és akik lenni akarunk? A júniusban debütált sorozatból már láthattuk, milyen is az, ha Loki törődik valakivel. A könyvben pedig láthatjuk mi is vezetett el ahhoz, hogy Loki az a Loki legyen, akit a Marvel filmekből ismerhetünk.

Amikor felreppent a hír, hogy magyarul is megjelenik a kötet nagyon boldog, és egyben izgatott is lettem, hiszen Loki karaktere nagyon közel áll hozzám, és ő is a legnagyobb kedvencem a Marvel univerzumból. A történetet olvasva a rajongásom iránta csak még jobban nőtt, hiszen egy olyan oldalát tárja elénk az írónő, amit eddig nem láthattunk. Előzményként szolgál a már ismert karakterhez és ahhoz, ami a Marvel filmek alatt zajlik. Úgy érzem, így befejezvén a kötetet, hogy remek munkát végzett az írónő, nemcsak vele, hanem úgy általánosságban a cselekménnyel, a karakterekkel, a sorsra vonatkozó kérdésekkel és a cselszövésekkel is. Kicsit nosztalgikus élmény olvasni, ugyanakkor gördülékeny és hihetetlenül addiktív is. Sokszor nem lehetett levakarni az arcomról a mosolyt, mert feltöltött energiával, boldogsághormonnal, ugyanakkor bizonyos részeknél a szívem szakadt meg. Nem tudtam eldönteni, hogy Odint szúrnám le inkább Loki tőrével, vagy magamat, hogy ne érezzem a fájdalmát. Nagyon sokat ad, ugyanakkor sokat el is vesz. Összetöri a szíved, és egy teljesen új megvilágításban mutat rá az összefüggésekre, és arra, hogy hogyan is lett Loki gonosztevő, hogy lett az a cselszövő, akit mindenki ismer. 

Fáj a szívem érte, rendesen szívbe markolt ez a regény, s hiába volt szórakoztató, igazi csemege úgy érzem, hogy ennél Loki jóval többet érdemelt volna. Nemcsak a lényét fogta meg kiválóan az írónő, hanem az érzéseket is precízen adta át, ha kellett erőteljes volt, s végig azt érezteti veled, hogy várd ki a végét, mert a csattanó még látótávolságon belül sincs. A kötet eleje akár idilli is lehetne, tökéletes bevezetőt ad a történethez. 

Megismerhetjük Asgardot, Odint, Thort, Frigát, Amorát és persze Lokit is. Az írónő meghagyta Thort annak a nem éppen eszes lénynek, amilyen a Thor első részében is volt, emiatt nagyon jókat mosolyogtam rajta, és cseppet sem lepett meg, mennyire át lehet ejteni. Nem a kedvenc Thorom, viszont a kötet nem róla szól, nem kell hogy kedveljük, és sokat foglalkozzunk vele. De mindenképp piros pont jár azért, hogy jelen volt és feldobta a hangulatot. 

Mackenzie Lee az Odin iránti ellenszenvem forrását tökéletesen prezentálja, nincs is szükség jobban kifejteni, miért is annyira unszimpatikus, és miért is volt mindig az. Amora jelenléte igazi újdonság, s az elején nagyon megkedveltem, sokban hasonlít a már megismert Sylvie-hez, akit ha jól tudom, részben róla mintáztak, de ahogy haladunk előre úgy mutatja meg igazán, ki i ő valójában. 

Ezek az átfedések igazán érdekessé teszik a regényt. Különleges lesz tőle, és baromira szerethetővé is válik. Ittam minden egyes szavát, és nagyon nem akartam, hogy vége legyen. De az a szomorú igazság, hogy hiába próbálja az ember lassan olvasni, egyszerűen lehetetlen nem haladni vele. Mire észbe kapnál már el is tűnt 100 oldal, és csak haladsz és haladsz előre. 

Ha szeretitek Lokit, mindenképp adjatok a kötetnek egy esélyt, mert lenyűgöző, zseniális és nagyon elgondolkodtató. Imádtam, ahogy a fontos témákat bevezette az írónő. Az elfogadás is olyan gyönyörűen van megfogalmazva benne, hogy majdnem elsírtam magam, annyira igaz, és annyira fájdalmas is, hogy ez a mindennapi életben nem így van. 

" - Asgardon nekünk nem ilyen merev az elképzelésünk a nemekről. Vagy a szerelemről, ha már itt tartunk. Nincs szabály arra, ki kivel lehet. Egészen biztosan nem tartóztatunk le érte senkit."

Csillagos ötös jár az LGBTQ+ szálért, és azért, ahogy megmutatja, ez is ugyanolyan természetes, mint az, hogy az életben maradáshoz levegőre van szükségünk. Maga a cselekmény kalandos, furfangos, teljesen kikapcsol és hagyja, hogy sodródj az árral. Részesei lehetünk a SHIELD elődjének, és ne tudjátok meg, mennyi örömet okozott ezekkel az utalásokkal. Megmelengeti a Marvelért rajongók szívét. 

Minden egyes fejezettel egyre jobban megnyílik, és a fordulatoknak köszönhetően végig izgalmas és szerethető. Nem mondom, hogy mindig meglepődtem, mert nem, de szép volt, ahogy az egyik átszövés követte a másikat, és ahogy ezek a szálak egymásba értek, és teljes egészében kibontakoztak. A nagyobb csattanó a vége felé, amolyan önigazolás is, hogy "igen, apám, elérted, amit akartál", és egyik felem örült annak, hogy megkaphattam az ismert Lokim első megmozdulását a gonoszság felé, ugyanakkor a másik felem összetört, és igaza volt, mert Lokiban van, volt és lesz is jóság. Ha ti is legalább annyira odáig vagytok az MCU-ért, és történetesen Loki a kedvenc karakteretek, de ha nem, akkor is érdemes elolvasni ezt az előzménykötetet, mert habár csak kitaláció az írónő részéről, azért képes meglepetéseket okozni, és pillanatok alatt összetörni a szíved. Ismerjétek meg ti is baby Loki útját, s derítsétek ki együtt, vajon képes lesz e megváltoztatni a sorsát, vagy beletörődik e abba, amilyennek az asgardiak és a midgardiak látják őt? Ha láttátok a filmeket már tudjátok, de engedjétek, hogy Mackenzie Lee egy izgalmakban gazdag kötetben mutassa meg a választ, és világítson rá a körülöttünk lévő emberek pusztító energiáira, s arra mekkora hatást is képesek gyakorolni ránk.

" - Te nem vagy veszélyes, Loki, de a mágia az. A mágia megront, csak a legerősebb varázslók képesek irányítani. Legtöbbjüket a mágia irányítja. Apád látott királyságokat a mágia miatt elbukni. Aggódik. Ez minden."

" - Nem az én ötletem volt! - tört ki Thorból, arca vöröslött, homlokán lüktetett egy ér. - Loki mondta azt, hogy mutassuk meg nekik, milyen erősek vagyunk! Ő tervelte ki!"

" - Kímélj meg ettől, testvér. Akármi is velem a gondod, akármit is tettem, amivel megsebeztelek, remélem, tudod, hogy nem vagyok az ellenséged. Az oldaladon akarok harcolni, nem ellened."

" - Nem-nem, tetszik. Midgard. Akkor én egy midgardi vagyok? - Miközben kimondta, kidüllesztette a mellét. - Tekintélyt parancsolónak hangzik."

" - Asgardon nekünk nem ilyen merev az elképzelésünk a nemekről. Vagy a szerelemről, ha már itt tartunk. Nincs szabály arra, ki kivel lehet. Egészen biztosan nem tartóztatunk le érte senkit."

" - Már úgyis te vagy a főgonosz mindenki történetében, Loki - válaszolt Amora, és fátylát az arcára libbentette. - Miért nem kezdesz a szerepednek megfelelően játszani?"




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...