2021. október 14., csütörtök

Marvel - Új történetek


 "Peter Parker épp a moziban volt legjobb barátaival, Miles Moralesszel és Gwen Stacyvel. Hirtelen az egész terem vaksötétbe borult!"

*

MARVEL-HŐSÖK, EGYESÜLJETEK! Csatlakozz a kedvenc szuperhőseidhez, akik összeállnak néhány észvesztő kalandra és epikus harcra, hogy megvédje a galaxist! Marvel Kapitány és Gamora szembenéznek a legnagyobb félelmeikkel, Pókember nagyszerű barátokkal és bosszantó ellenségekkel találkozik, a Bosszúállók pedig összecsapnak a Fekete Renddel… Ez a gyűjtemény számos akciódús, szórakoztató mesét rejt, amelyek életre keltik a folyton bővülő, nagyszerű Marvel-univerzumot!







A Marvel Univerzum rajongóinak elhozta a Kolibri Kiadó ezt a színes, könnyen olvasható és emészthető történetek gyűjteményét. Ahogy a kötet is jelzi, leginkább gyerekek számára készült, de idősebb fejjel is élvezhető. Tökéletes esti mesét nyújthat a fiatalabb korosztály számára, s egyben bevezetőként is szolgálhat. A mondatok nem túl bonyolultak, leginkább a képvilágon és az illusztrációkon van a hangsúly. Ezek a rajzok precízen mutatják be az eseményeket, és a már ismert hősöket és főgonoszokat.

Nagy Marvel rajongóként nem is volt kérdés, hogy elolvassam e, s habár nem kifejezetten nekem szól, mivel mesékkel van teli, így is élvezhető, szórakoztató és izgalmas. Jó volt visszatérni a kedvenc hőseim világába, akkor is, ha nem tartott olyan sokáig egy-egy kaland. A könyves piacon nem igen találni gyerekeknek szóló, ennyire interaktív kötetet a Marvel világával kapcsolatban, ezért mindenképp azt mondanám, hogy szükség volt rá, és egyben hiánypótló is. 
Szerkezetét tekintve 18 fejezeten keresztül meséli el a szuperhősök kalandjait, legyenek ezek hétköznapi problémák, vagy valós veszélyek. Ezek egytől egyig tanulságosak, izgalmasak, kalandosak és hősiességgel teliek. A barátok, a család, az összetartozás, az önfeláldozás, a mások megmentése és a szeretet kulcsfontosságú szerepet játszanak. Emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy ha elesel, akkor is állj fel, és harcolj tovább, mivel semmi sem lehetetlen, ha eléggé akarjuk. S ne feledjük el, hogy együtt erősebbek vagyunk, nem véletlen harcolnak a Bosszúállók is csapatban.

Maga a kötet egy Pókemberes sztorival indít. Megalapozza a kötet további hangulatát, s az illusztrációkkal káprázat el minket. Különösen tetszett, hogy minden egyes fejezetnél előtérbe helyez egy-egy érzést, gondolatot, vagy épp meglátást. Nemcsak a hősöket magasztalja fel, hanem rámutat arra, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint mi, nekik is lehetnek hibáik, és ők is tanulhatnak belőle. A Pókemberes történetek közül, 5 is van, nekem személy szerint az Elektromos kisülés és a Nagymosás tetszett a legjobban. 

Az előbbi azért, mert Peter mellett Miles és Gwen is szerepet kap, azért ezt emelem ki, mert ebben a kötetben itt jelennek meg először. Természetesen a többi négyben is benne vannak, és rajtuk keresztül nagyon szépen látszik, hogy néha kell a csapat, az egység a gonosztevő legyőzéséhez, s a közöttük kialakult barátság is példaértékű.

A Nagymosás alatt meg pont az vett le a lábamról, hogy Peter hétköznapi oldalát mutatta meg, azt, hogy ő is csak egy tini srác, akinek hétköznapi dolgokkal kell boldogulnia. Ezt szerintem fontos tisztázni a fiatalabb generáció számára, hogy a hétköznapi dolgok is lehetnek legalább annyira fontosak, mint a szuperhősök munkája, és erre Peter Parker egy nagyon jó és alapos példa. Nemcsak az iskolában állja meg a helyét, hanem igazságosztóként is.

Ezek mellett nagyon megszerettem még A két fekete özvegy meséjét, A hőslények korát, Asgard hercegét, a Játszótéri perpatvart és Az elveszett drágaságot is. A kötet leginkább Pókember, Póknő, Miles Morales, Fekete özvegy, Fekete párduc, a Galaxis Őrzői, Marvel kapitány, Thor, Hangya és a Darázs kalandjaira helyezi a hangsúlyt. Nyomokban Doktor Strange, Loki és a Bosszúállók is felfedezhetőek.

A hősök mellett olyan gonosztevők is feltűnnek, mint Loki (ezeket a részeket különösen imádtam, hiszen helló, mégiscsak Lokiról van szó), Thanos, Venom, Elektro vagy éppen Yon-Rogg. De vannak olyan részek is, ahol nem a gonosztevők csínytevésére kerül a hangsúly, hanem egy-egy életet, sorsot megváltoztató eseményre. Gondolok itt arra, hogy hogyan is lett Natasha Bosszúálló, és hogyan is találkozott Clint Bartonnal. Mint azt a filmekből tudhatjuk, ők ketten nagyon szoros barátságot ápolnak, ezért ez a rész különösen kedves a számomra. De Bruce Hulkká alakulása, és a jót cselekedni akarás is előtérbe kerül. Összességében úgy gondolom, hogy megérte elolvasni, akkor is, ha nagyon rövidek ezek a történetek, mert velősek, a lényeget tartalmazzák, tökéletes kikapcsolódást nyújtanak és elfeledtetik a külvilág zaját az olvasójával. Erősségként a gyönyörű rajzokat emelném ki, mivel nagyon sokat emel a kötet színvonalán, és a szöveg nélkül is elmeséli az adott fejezetet. Ha te is odáig vagy a MCU világáért, akkor nagyon ajánlom ezt a kötetet. Kistesók részére pedig tökéletes bevezető lehet, vagy akár karácsonyi ajándékként is szuperül megállja a helyét. 
" - Kösz, hogy támogattatok - mondta Miles a barátainak. - Ti, srácok, megmutattátok, hogy egy csapat részeként egyénileg is jobb lehetek."

"Űrlord boldog volt, hogy rálelt az apjára, de rájött, hogy valójában már megtalálta azt, amit keresett: egy helyet, amit otthonnak hívhatott. Gamora, Drax, Groot és Mordály oldalán."

" - Hé, azon a bolygón születtem! - mondta Űrlord. - Menjünk, segítsünk! Talán még egy hot dogot is ehetünk, ha már ott vagyunk.
  - Miért ennénk kutyát bármilyen hőfokon? - kérdezte Drax, mire Gamora csak a szemét forgatta."

" - Nem szép dolog kinevetni azt, aki elesik - mondta nekik Marvel Kapitány. - Mindenki megbotlik néha. - Visszasegítette a kislányt a mászókára. - Van, hogy a legbátrabb dolog, amit az ember tehet, az, hogy feláll, miután földre került."

" - Oké, oké - forgatta a szemét Mordály -, ezúttal jól elrakjuk. Valahova, ahol senki sem találja meg. Mondjuk Quill alsógatyás fiókjába. Ott úgysem keres soha senki semmit..."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...