2021. október 6., szerda

L. J. Shen: Vicious - Ádáz (Sinners of Saint 1.)


 "A nagymamám egyszer azt mondta nekem, hogy a szerelem és a gyűlölet ugyanarról a tőről fakad, és a körülmények miatt válik egyikké vagy másikká."

*

Emilia 
Azt mondják, hogy a szerelem és a gyűlölet ugyanannak az érmének a két oldala. És ez igaz is. A férfi, akiről álmodozok, a rémálmaimban is kísért. Briliáns ügyvéd. Ügyes bűnöző. Gyönyörű hazudozó. Bántalmazó és megmentő, szörnyeteg és szerető egy személyben. Tíz évvel ezelőtt elüldözött a kisvárosból, ahol éltünk. Most utánam jött New Yorkba, és addig nem hajlandó távozni, amíg vele nem tartok. 
Vicious 
Egy éhező művész. Gyönyörű és megfoghatatlan, mint a cseresznyevirág. Tíz évvel ezelőtt minden előzetes figyelmeztetés nélkül robbant be az életembe, és teljesen a feje tetejére állította. Megfizetett érte. 
Emilia LeBlanc érinthetetlen, a legjobb barátom exbarátnője. Ismeri a legsötétebb titkomat, és egyben az olcsó segédmunkás lánya, akit azért alkalmaztunk, hogy rendben tartsa a birtokunkat. Ennek elégnek kellene lennie ahhoz, hogy ne fussak utána, de nem az. Szóval gyűlöl. Kibaszottul nem nagy ügy. Jobban teszi, ha megszokja a közelségemet.

Nem olvasok valami gyakran Rázós könyveket, de azt hiszem pont itt volt az ideje, hogy életem harmadik Rázós könyvébe is belekóstoljak. Ezzel a kötettel kapcsolatban két tábor lelhető fel, nagyon megosztó történetről van szó, ezért a többségnek vagy bejön a Vicious cselekménye, vagy nagyon nem. Én az előbbi tábort erősítem, mivel néhány hibát eltekintve tetszett, és biztos vagyok benne, hogy folytatni fogom a sorozatot.

Instagramon elég sok helyen szembejött már velem ez a kötet, többek között emiatt sem tudtam ellenállni neki, na meg már olvastam az írónőtől, és nagyon érdekelt, mit is rejteget még a tarsolyában. Ezt a kötetet mindenképpen csak akkor vegyétek kézbe, ha nem zavar titeket az erős szóhasználat, és készen álltok arra, hogy Vicious a földbe dögöl, és kegyetlenebbnél-kegyetlenebb dolgokat művel. Nem a mimózalelkűek eledele, ugyanakkor kell hozzá egy igen magas ingerküszöb is. Szerencsére nekem ez elég magas, ezért sem okozott gondot elmerülni a kötetben, és megismerni Emilia és Vicious viharos kapcsolatát. Olvasás közben nagyon sok érzelmet váltott ki belőlem a kötet, leginkább indulatokat, heves ellenszenvet Vicious irányába, és végig úgy éreztem magam, mintha félszálltam volna egy érzelmi hullámvasútra, és Vicious lett volna az, aki a szerkezetet irányítja. Az első fejezet elolvasása után egy erős kétely tört rám, hogy valóban akarom e én ezt, és akármennyire fájdalmas is megismerni Vic és Millie múltját, elengedhetetlen hogy tudjuk, mi történt, miért és mi is az utálat tárgya. Nem azt a tipikus enemies to lovers szálat kaptam, mint amit megszoktam, viszont ennek ellenére is érződik az az ellenszenv és vágyakozás, ami árad a kötetből. 

Nem egyszer villant fel előttem a kérdés, hogy vajon ha már az elején ellenszenves Vic, akkor mi lesz még itt?! Szerencsére az írónő megalapozottan, nemcsak a tényeket közölve fedi fel előttünk a lapjait, hanem mélyre hatol, és a probléma gyökereit is láthatjuk. Maga a cselekmény lassan bontakozik ki, a jelen és a múlt között ugrál, minden egyes információmorzsáért megdolgoztat lelkileg, s szellemileg is.

Egy részem kételkedett a kötetben, míg a másik fele imádta, és nem akarta, hogy vége legyen. Szerettem, ugyanakkor a falhoz is vágtam volna. Maga a történet a maga nemében nagyon egyedi, viszont vannak benne kifejezések, amik idegesítenek. Lealacsonyítónak és degradálónak találom a Csicskázást, s emiatt sokszor tényleg behajítottam volna a kötetet a sarokba. 

A verbális bántalmazás, a bully jelensége megfűszerezi ugyan a kötetet, viszont a való életben nem örülnénk, ha valaki annyira a megszállottunk lenne, hogy ha az övék nem lehetünk, akkor másé sem. Emiatt nem egyszer perzselt az oldal, csoda hogy lángra nem kapott, és nem gyújtotta fel az egész házat. Magas fokon ég a tűz, és nincs aki kioltsa. Vic minden egyes hozzászólásával, és megnyilvánulásával táplálja ezt a tüzet, s Emilia nem elég ahhoz, hogy eloltsa. 

Maga a történet hol kegyetlen, hol agybajt okozó, de az kétség kívül igaz rá, hogy szexi, pimasz, ha kell undok, ugyanakkor a maga furcsa módján elgondolkodtató is. Biztos vagyok benne, hogy nem fogom tudni olyan gyorsan elfelejteni ezt a kötetet, mert az utolsó mondatok után is sokáig az emberrel marad. A karaktereket nézve Vicious a domináns, de Emiliából is elég sokat kapunk. 

Nemcsak az élettörténetét meséli el nekünk az írónő, hanem azt is megmutatja, mennyire is kiszolgáltatott lehet az ember, milyen egy éhező művész sorsa, s mi mindent kell nap mint nap átélnie a fennmaradásért. Sokszor sajnáltam Millie karakterét, ugyanakkor kíváncsi is voltam vajon mennyire ás mélyre vele az írónő, és mennyire rendeli alá Vic akaraterejének. 

Azt kell, hogy mondjam a felnőtt Emilia sokkal szimpatikusabb, mint a tini Emilia, aki nem mer kiállni magáért, és akit dróton lehet ráncigálni. Vicről már volt szó, de még annyit hozzáfűznék, hogy miatta igazi érzelmi káosz a kötet, ahogy változik a hangulata úgy lesz derűsebb, vagy épp borúsabb. Ha Millie az angyal, akkor Vicious az ördög, a bűn megtestesítője. Teljes mértékben uralja a cselekményt, s emellett párhuzamot is von a szegényebb, de szeretőbb és a gazdag, de nemtörődő családmodellek között. Igazságokat és meglátásokat vág a fejedhez, rabul ejt, leigáz és végig a markában tart. Műfaját tekintve dark romance, enemies to lovers beütéssel, bántalmazással és társadalmi különbségekkel. Ha szeretitek a sötétebb, ádázabb cselekményeket, és a vulgáris megnyilvánulással sincs problémátok, akkor a Vicious igazi csemege lehet a számotokra. Összességében tetszett, de kicsit utáltam is. Kétség kívül megmozgatja az olvasóit, és egy új világot nyit meg előttük. Lehengerel, ugyanakkor el is tipor. Nem ismer sem félelmet, sem kegyelmet. Ádáz, mint Vicious, de gyengéd is, mint Emilia. Ha kell rózsaszín, de a legtöbb esetben fekete és romlott.

"Meg kellett alázkodnom, alá kellett vetnem magam a Nagy Gonosz Farkas akaratának, hogy aztán úgy sétálhassak ki a szituációból, hogy megszereztem magamnak azt, amire szükségem volt. Csakhogy ezúttal a saját feltételeim szerint távozok majd, nem az ő feltételei szerint."

"Kék írisz, halványlila haj. És az a Harley Quinn-válltáska. Hogy is ne akarnám megbaszni ezt a csajt? Hiszen úgy néz ki, mint egy szivárvány. Természetesen kőkemény voltam."

"Még hogy szexuális zaklatás! Azok a nők, akik beperelték, jobban vágytak Trent faszára, mint én arra, hogy az ostoba, teniszimádó, hipszter szemüveget viselő, petyhüdt testű Floyd eltűnjön végre a közelemből."

"Vicious felnevetett, és úgy tűnt, hogy őszintén jól szórakozik. Ami legalább olyan ritka és rövid életű volt, mint a cseresznyevirágok tavasszal. És a virágokhoz hasonlóan az ő jókedve is gyorsan elenyészett."

" - Csak azt kérem tőled, hogy korcsolyázz velem, nem a rettenetesen rideg szívedet körülölelő jeges páncélt próbálom megolvasztani - vágtam vissza ugyanolyan hangnemben, ahogy ő válaszolt nekem kevesebb mint huszonnégy órával ezelőtt."

" - Hallod magad, Vicious? A megszállottja vagy ennek a lánynak. Szerelmes vagy belé, mindig is szerelmes voltál, méghozzá attól a pillanattól fogva, amint rádöbbentél, hogy nem tudsz ráijeszteni a szar dumáddal, sőt még csak hasra sem esik tőled. Összefutsz vele New Yorkban, és az első dolgod alkalmazni őt. Nagyon mély tagadásban vagy. Őt akarod, testestől-lelkestől. Semmi szükség arra, hogy emiatt lenyúld Dean irodáját. Egyszerűen beszélj Emiliával!"

"Sokkal nehezebb volt elfogadni a tényt, hogy szerelmes vagy valakibe, mint beleszeretni az illetőbe. Idő kellett hozzá. És bátorság. De amikor végre rászántam az időt, és összeszedtem a bátorságomat, amikor végre leeresztettem a pajzsomat, valami elképesztően csodás dolgot fedeztem fel."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...