2021. október 13., szerda

Katy Birchall: Szexoktatás - Az utazás


 "Maeve becsukta a könyvét, és felsóhajtott."

*

A világhírű Netflix-sorozathoz kapcsolódó regény! 
Maeve bátyját, Seant letartóztatták, és csak a testvéréhez fordulhat segítségért. Így hát Maeve útnak indul, de nem kell egyedül megbirkóznia a feladattal – még ha szeretne is –, hiszen az esetlen szexguru, Otis, a mindig pozitív Eric és hűséges barátnője, Aimee vele tartanak… 
Seant egy buliőrült társaság lopással vádolja, és minden bizonyíték ellene szól. Vajon sikerül Maeve-nek és a barátainak felfejteni az elnyomott félelemek, eltitkolt szerelmek és homályos motivációk összekuszálódott szálait?








A Netflix egyik talán legnépszerűbb sorozata a Szexoktatás, nagyon sokan szeretik, és több millióan látták már, viszont én azok közé tartozom, akikhez még nem ért el a nagy hype, és akinek nem sok fogalma van a sorozatról, igazából semmit nem tudok róla, de ez a kötet adott nekem egy kis ízelítőt abból, hogy mit várhatok el a Szexoktatástól. Olvasás után nagyon megjött a kedvem hozzá, s ha jól tudom, akkor már három évad debütált is. Felzárkóztatásnak, illetve betekintésnek szerintem tökéletes volt. Nem volt se nem túl komoly, se nem túl vicces. Szórakoztató, kikapcsol és ad egyfajta képet.

Maga a kötet nem valami hosszú, viszont annál tartalmasabb. Eléggé sok minden történik cirka 280 oldalon keresztül. Kapunk itt egy talányt, a karaktereket is jobban megismerhetjük, kibogozhatunk egy rejtélyt, és belecsöppenhetünk egy olyan közegbe, amit már nagyon sokan megkedveltek a sorozatnak hála. A kötet első néhány oldalán megismerhetjük a főszereplőket, ennek már csak azért is örültem, mert az igazat megvallva borító alapján fogalmam sem volt, hogy ki kicsoda, és kellett egy kis idő, mire összeállt a kép, hogy éppen kiről is van szó. De miután ez megtörtént, úgy éreztem, hogy száguldunk előre a cselekményben, és minden egyes apró részlet szépen a helyére került. Összeállt a kép, és láttam a teljes egészet. Az elindulástól kezdve a megoldásig. Ami már elsőre megfogott az az, hogy nem egyszerű, unalmas karaktereket helyezett az írónő a figyelem középpontjába, hanem olyanokat, akik érdekesek, és akik képesek a hátukon elvinni a cselekményt. Ott van Maeve, aki bár elsőre furcsának tűnt, a végére kiderült, hogy egyáltalán nem az, csak másképp gondolkodik, mint a többiek, viszont hatalmas pont az olvasás iránti szenvedélye miatt. Otis számomra végig egy hatalmas kérdőjel maradt, s nemcsak azért, mert kicsit filozofikus, vagy éppen túlságosan fura, ahogy beszél, hanem amiatt is, hogy nem tudtam dűlőre jutni vele kapcsolatban. Tipikusan az a karakter, akit socially awkward-ként tudunk beazonosítani.

Aztán ott van még persze, Eric és Amiee, akiket imádok, de tényleg. Hihetetlenül nagy formák, még akkor is, ha kicsit furák, de pont ez a szép bennük. Úgy néz ki, hogy a Szexoktatás szereti a nem éppen hétköznapi, kissé különcebb karaktereket a figyelem középpontjába állítani. Mindenkinek receptre kéne felírni az olyan barátokat, mint Eric és Aimee, hiszen velük soha semmi sem unalmas, mindig történik valami, és képesek úgy felrázni az embert, hogy az nem igaz. Szerethetőek, lazák és különlegesek. Aimee egyszerűen zseniális, igaz kicsit kelekótya, de neki pont ez áll jól.

Ami a történet gyors lefolyása mellett hihetetlenül bejött az az, hogy az írónő a különböző társadalmi helyzetben lévő tiniket egybekovácsolta, és megmutatta, hogy a barátság minden normát és szabályt ledönt. Tökéletes kiegészítőként szolgálva a sorozathoz, hiszen ha ismerném biztos még nagyobb rajongást váltott volna ki belőlem, mint azt alapesetben tette.

Maga a történet Seannal áll összefüggésben, miatta lesz izgalmas, rejtélyes és igazán vad a cselekmény, ami néhol kicsit szeleburdi, titokzatos, de igazán fenomenális is. Tipikusan az a történet, ami kikapcsol néhány órára, majd este leültet a Netflix elé, hogy kezd el, vagy éppen kezd újra a sorozatot, ha már láttad. Addiktív és egyben szórakoztató kikapcsolódás is. Nem csoda, hogy ennyi rajongója van, és ennyi embert vett már le a lábáról. 

Ha kíváncsiak vagytok Maeve, Otis, Eric és Aimee újabb kalandjára, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a kötetet, hiszen megvan benne minden, amitől a Szexoktatás, az ami. Összességében úgy érzem, hogy első ismerkedésnek tökéletes. Meghozza a kedved ahhoz, hogy többet tudj meg a karakterekről, és ad egy kis képet is arról, hogy mire is számíthatsz a sorozattól. A nyomozásos rész nagyon izgalmas, nem véletlen került erre a hangsúly, s habár nem volt annyira könnyen kikövetkeztethető, mégis úgy érzem, hogy sikerült elég hamar megfejtenem a talányt. Mindezek mellett igazán tetszett, s az írónő könnyed stílusa is sokat segített abban, hogy pillanatok alatt elmerüljek a cselekményben, megismerjem a karaktereket, az alaphelyzetet, és azt, hogy mit is szeretne kihozni mindebből. Barátságról, kitartásról, testvéri szeretetről szól. Fontos hangsúlyt kap a másik olyannak való elfogadása, amilyen. Nemcsak mint barát, hanem mint család is. Kicsit különc, ugyanakkor Sean által megfűszerezte is a négy barát életét, és egy kis kalandot csempészett bele. Maga a kötet gyors tempójú, könnyen emészthető és szórakoztató olvasmány. Fanoknak nagyon ajánlott! 
" - Őszintének és kiszolgáltatottnak lenni nehéz, és igen, néha, amikor szembenézünk egy problémával, akkor rá kell ébrednünk, hogy a párkapcsolat nem működik, és az ijesztő lehet. - Otis elhallgatott, mély levegőt vett. - De így helyes."

" - A picsába, ez olyan menő, mintha te lennél Sherlock Holmes, és három Watsonod lenne!"

" - Nem tehetünk arról, ha beleszeretünk valakibe - mutatott rá Otis. - Az érzések nem helytelenek. Nem büntetheted magadat, nem haragudhatsz magadra miattuk, mert valódiak és fontosak. Nem irányíthatod azt, amit érzel, azt viszont igen, hogy mit kezdesz a helyzettel."

" - Senki sem tökéletes, és senki sem érzi magát annak. Mindenkinek vannak kétségei, aggályai, küzdelmei. De azzal, hogy Tabithához hasonlítod magadat, őrá irányítod minden figyelmedet, amikor saját magadra kellene inkább."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...