2020. november 4., szerda

Kiersten White: Am I Darken - Lada Dracul: Egy sötét lélek (A hódító legendája 1.)


"Amikor az orvos közölte, hogy felesége leánygyermeket hozott a világra, Vlad Dracul felvonta vastag szemöldökét."

*

Milyen ​lett volna Drakula, ha nőnek születik? Egy hercegnőtől senki nem vár kíméletlenséget, Lada Dracul mégis ezt nyújtja. A lányt szelíd természetű öccsével együtt elszakították szülőföldjétől, Havasalföldtől, apjuk elhagyta őket, így a török szultán udvarában nevelkedve megtanulja, hogy a túlélés záloga a kíméletlenség. Öccsével, Raduval együtt játékszerek csupán egy gonosz játszmában, és egy láthatatlan kard függ egy hajszálon a fejük felett. Származásuk különlegessé teszi őket, de emiatt célpontul is szolgálnak. Lada gyűlöli a törököket, és várja a napot, amikor bosszút állhat rajtuk – amint visszatérhet Havasalföldre és megszerezheti a trónt, ami megilleti. Radu csak egy biztonságos helyre vágyik. Amikor találkoznak Mehmeddel, a szultán dacos és magányos fiával, Radu úgy érzi, személyében hű barátra talált, Lada pedig benne látja azt a fiút, aki érdemes az ő szenvedélyes érzelmeire. De Mehmed annak a birodalomnak a trónörököse, ami ellen Lada harcot esküdött, és amit Radu már az otthonának tekint. Vajon mi lesz így a sorsuk? Vajon mennyit bír ki a szerelem és a hűség fonala? Fedezd fel!

Kiersten White neve nem ismeretlen előttem, a Paranormalcy trilógiája hatalmas kedvencem, ezért amikor először hallottam róla, hogy jön magyarul A hódító legendája, nagyon izgatott lettem, hiszen nagyon megkedveltem az írónő munkásságát és külföldi bookstagrammerek által már csupa jókat hallottam a Lada Draculról is.

Viszont ahogy elkezdtem, nem igazán szippantott be, kellett egy kis idő, úgy kb. a kötet negyede, hogy bele tudjam élni magam a cselekménybe és utána minden egyes szaván csüngtem. A kötet alaphelyzete azt veti fel, hogy mi lett volna, akkor ha Dracula nem fiú, hanem lány, azaz Lada Dracul. Már emiatt is megéri rászentelni az időt, hiszen a Dracula kultusznak igazi múltja és rajongótábora van, ami nem is véletlen. Már mindenki hallott róla, a véres tetteiről és arról, miért is kapta ezt a nevet, igen ám, de az írónő csavar egyet ezen a mítoszon és megalkotta Ladát, a betörhetetlen, erős, makacs lányt, aki mindig elérni amit akar és, aki nem riad vissza semmitől. A kötet végére igazi badass főhősnő válik belőle, de addig nehéz utat kell megtennie. Bevallom, az elején annyira nem éreztem magamhoz közel Ladát, már-már taszított és úgy volt fura, ahogy van, de ahogy aztán haladunk előre a cselekményben és ahogy a karakterek is egyre inkább felnőnek, úgy lesznek egyre szerethetőbbek és teljesebbek. Nemcsak Lada, de Radu is központi eleme a regénynek, az ő kettős szemszögükön keresztül tárul elénk a kötet cselekménye, ami hol véres, kegyetlen, de gyengéd és akciódús is tud lenni. 

Maga a kötet a maga műfajában úgy érzem, hogy egyedülálló és a maga nemében különleges is, hiszen nemcsak a történelem fonalát követi, hanem az írónő által felépített és minden egyes oldallal alátámasztott eseményeket is. Nemcsak térkép segítségével segít eligazodni az Oszmán Birodalomban, hanem egy tágabb és ezáltal átfogóbb képet is ad a világról, a hatalmi harcokról, a törökök és a janicsárok életéről és nem utolsó sorban a szultán életét és nehézségeit is megmutatja. S ha már a szultán, Mehmet a szemünk előtt nő fel, egy gyámoltalan kisfiúból érik igazi férfivá, és be kell valljam, az egyik kedvencem lett Radu mellett. 

Sose kedveltem a történelemnek ezt a szakaszát, a törökök térhódítását, de az írónőnek sikerült élvezetes képet kialakítania, egyáltalán nem untam, sőt sokkal jobban levett a lábamról, mint az elsőre gondoltam volna. Nemcsak a cselekmény az, ami beszippantja az olvasókat, hanem a karakterek is, hiszen egyediek és képesek fejlődni, képesek felnőni a feladatukhoz és egy olyan közegben mozogni, ami távol áll a személyiségüktől. A kötet felépítése követi a lassan folyó patak elvét, hiszen mindig csak épp annyival lépünk előre az időben, hogy még követhető és érthető legyen a cselekmény. 

Egész kiskorától kezdve követhetjük végig Lada sorsát, de akik arra számítanak, hogy vámpíros átiratot kapnak, azokat el kell keserítsem, mert a Lada Dracul nem erről szól. Egy lány harca az eszmékkel és önmagára találásáról szól, megmutatja milyen a nők sorsa, milyen a török birodalom és a hárem élete, mindezt intrikákkal és cselszövésekkel tarkítva. 

Az And I Darken egy bravúros kezdet, csavarokkal, szerethető arcokkal, történelemmel és izgalmas eseményekkel. Maga a kötet nem kimondottan rövid, de könnyen emészthető, olvasmányos és ha bekebelezi az olvasót, akkor nagyon hamar a végére lehet érni. Minden egyes oldallal egy teljesen új oldalát mutatja meg, nemcsak vezet minket, de segít meglátni a sorok között megbúvó elrejtett foszlányokat is. Ami nekem személy szerint nagyon tetszett, az az LMBTQ szál, annyira drukkoltam, hogy megvalósuljon, hogy ne csak ábránd maradjon és többek között emiatt is faltam a sorokat. Megmondom őszintén nem számítottam ilyen fordulatra, de örülök, hogy meglépte az írónő.

Ami a legjobban tetszett a regényben az a karakterek sokszínűsége, a cselekmény kiszámíthatatlansága, a történetvezetés és a felbukkanó régi, már-már elfeledett karakterek. Az biztos, hogy igazi vízválasztó kötettel van dolgunk, mivel két véglet létezik a Lada Dracullal kapcsolatban, vagy fog tetszeni, vagy nagyon nem. Olyan véglet nincs, hogy jó is volt, meg nem is. Én személy szerint nagyon örülök, hogy megjelent, ezzel a borítóval, a térképpel és a családfával, a szószedettel a végén. Szerettem, hogy a magyarokat is valamilyen módon belekeverte az írónő és nem riadt vissza az alapos kutatómunkától sem. Összességében azt tudom mondani, ha szereted a történelmet és nem riadsz vissza egy teljesen más köntösben látni az eseményeket, akkor teljes szívből tudom ajánlani a Lada Dracult, hiszen izgalmas, energikus, erős karakterekben gazdag, különleges kezdő kötet tele váratlan fordulatokkal és egy nem szokványos testvérpárral, akik mégsem különböznek annyira, mint azt elsőre gondolná az ember. Egy valamit változtatnék csak meg a kötetben, mégpedig a szerelmi szálat, Lada helyett Radut helyeztem volna előtérbe. De mindezt figyelembe véve is csak azt tudom mondani, hogy nagyon megérte elolvasni és izgatottan várom a második részt is.

" - A nászéjszakánkon - mondta. - kivágom a nyelvedet, és lenyelem. Ezzel a házassági esküt kimondó mindkét nyelv az enyém lesz, és magammal élek majd házasságban. Te minden bizonnyal megfulladsz a saját véredben, ami sajnálatos, de én egy személyben férj és feleség leszek, nem pedig egy sajnálni való özvegy."

" - Csalás nem létezik. Csak győztes és vesztes van. Most én nyertem."

"Önmaga akart lenni, azt akarta, hogy Mehmed önmagáért szeresse őt. A kérdésére, Mehmed kérdésére végül is megjött a válasz: olyan hirtelen és élesen hasított Raduba, hogy remegve lerogyott a földre."

"Mehmed még mindig akarta őt, Lada pedig tudta, milyen illékony és drága adomány ez egy nőnek. Hogy ettől ő fontos. Amikor elveszítette ezt, készen állt arra, hogy meneküljön, de most..."


 
Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...