2020. május 26., kedd

Renee Ericson: More Than Water - Több mint víz


"A sötét termet betölti a basszus lüktetése."

*

Nem érzem helyesnek. Nem érzem helytelennek.

Csak érzem.

E.J. Cunning művészettörténet szakra jár és egy rockzenésszel randizik. Foster Blake vegyészmérnöknek tanul és botfüle van. Egyáltalán nem egymás esetei, csak együtt dolgoznak. Aztán egy görbe éjszaka mégis szexhez vezet – barátokként –, ami után születik egy megállapodás közöttük. Olyan egyszerűnek tűnik az egész, pedig soha semmi nem az.

Sok réteg lapul az emberek külső álcája alatt. Alaposan mögé kell nézni, ha fel akarjuk tárni, amit a másik rejt. Több mint víz – egy egész történet, egy élő, lélegző anyag a mindent visszatükröző felszín alatt.

Csupa művészet, csupa tudomány. Mélyedj el a titkaiban!

Nagyon régóta szemeztem már a kötettel, hiszen csupa jókat hallottam róla és @fannislibrary értékelése is hozzátett ahhoz, hogy olvasni akarjam. Miután a fülszöveget is elolvastam, tudatosult először bennem az, hogy nem a megszokott egyetemi történet lesz, nem egy alfa hím lesz a férfi főszereplőnk, hanem egy vérbeli kocka, és ez még inkább vonzott. Titkon legbelül a kockák szexik és a Több mint víz erre is rávilágít.

Nem azzal a szokványos, romantikus történettel van dolgunk, amit már több millióan megírtak, hanem egy egyedi hanggal és jelentéssel bíró kötettel. Ahol nem számít, hogy ki vagy, mi az előtörténeted, csak az a fontos, hogy azt csináld, amit szeretnél és ne engedj a nyomásnak. Nincs kellő figyelem a könyvön, pedig nagyon is megérdemelné, hogy még többen olvassák. Nem egy szokványos történet, nem egy sablon sztori, ugyanakkor vannak benne olyan elemek, amiket már ismerünk, de Evelyn és Foster még többet adnak ehhez hozzá. Adott egy művészlélek, akinek keményen ki kell állnia az elhatározásai mellett, akinek nem olyan fenékig tejfel az élete, mint azt gondolnánk elsőre, akinek ugyanúgy küzdenie kell, mint a normális, hétköznapi embereknek és ott van Foster, a tipikus kocka, kocka gondolkodással és a tettei is ezen a szinten vannak. Aztán jön egy megállapodás és mindent felbolygat. Már semmi sem olyan, mint előtte és soha nem is lesz. A regény túlnyomó részében kémiai reakciók keverednek a művészet széplelkűségével és az elemek táncával. A víz csap össze a tűzzel és ebből a harcból csak idő kérdése, hogy valami gyönyörű és szemet kápráztató szülessen. Maga a regény nagyon is olvastatja magát, kicsit elvont, kicsit tudományos, de szerethető, kellően pergő a cselekménye és szívhez szólóak a karakterek. 

Megfognak és nem eresztenek. Egy regény, ahol molekuláris szinten ismerhetjük meg a szerelmet, s kapcsolatokat, ahol az elhatározás megy harcba a józan ésszel és a szívvel. Egy regény, amit nemcsak imádtam, de kötelező olvasmánnyá is tennék, hiszen kevés ennyire kiemelkedő kötet van, ami kicsit valóságos, kicsit aranyos és nagyon is igaz. Stabil lábakon álló üst, ami arra vár, hogy megtöltsd érzelmekkel és cselekvéssel. 

Ahogy elkezdtem már akkor éreztem, hogy a Több mint víz több lesz, mint az eddigi Rubin Pöttyös olvasmányaim. Se a borító, se a fülszöveg nem készít fel arra a milliőre, ami olvasás alatt fogad. Nemcsak lehetetlenség nem megszeretni, de az is biztos, hogy újraolvasós regény lesz. Szerelmes lettem és ez a szerelem még sokáig fog tartani. EJ és Foster szenvedélyes, olykor humoros története mindenkit le fog venni a lábáról. Nincs túldramatizálva és a maga egyszerűségével telepszik le az olvasók szívében és nem lehet onnan kirobbantani őket, de nem is akarod majd. 

A regény elejétől a végéig csüngtem minden egyes szón, minden egyes leütött mondaton és nem bírtam nem befalni az oldalakat. Az írónő adott egy felettébb aranyos szerelmi történetet, amit megspékelt kémiai reakciókkal, megsebzett szívekkel és olyan mondanivalóval, ami kiemeli a kötetet a többi közül. Megmutatja, hogy az álmainkért igenis harcolni kell, nem szabad feladni, azt kell csinálnunk, amit szeretünk és ki kell lépni a komfortzónánkból ahhoz, hogy ezt megtehessük, ha kell szálljunk szembe azokkal, akik visszatartanak, akik ránk akarják erőltetni a saját elképzelésüket és akaratukat. 

Sose felejtsük el, hogy minden az elhatározáson áll és azon, mit teszünk meg annak érdekében, hogy érvényesítsük magunkat. Maga a cselekmény minden egyes fejezettel egyre többet ad magából, egyre jobban megnyílik és csak azt sajnáltam, hogy Foster gondolatai és érzelmi harca nem zajlott le előttünk, hiszen a regényt Evelyn tolmácsolásában olvashatjuk, de minden egyes Foster jelenetért hálás vagyok. Nagyon megkedveltem a karaktert és csak nagy nehézségek árán tudtam a regény lezártával elengedni őt. 

Foster egy igazi egyéniség, a maga kocka módján, szeretnivaló, szexi és néhol ügyetlen, de ez az ügyetlen viselkedés járul nagyban hozzá ahhoz, hogy megkedveljük és megszeressük a karakterét. EJ igazi művész, akinek nemcsak nagyszerű ötletei vannak, de velős gondolatai, valós problémái és egy olyan egyedi hangja, ami végigkíséri a Több mint vizet. Ami pedig a cselekményt illeti, néhol humoros, néhol komoly, de az biztos, hogy egy percig sem bírod letenni és minden egyes szava beléd vésődik.

A regény az elejétől a végéig fenntartja a figyelmet, ha kell gondolkodóba ejt, s ha arra van szükség hagyja, hogy lebegj a cselekménnyel együtt. Voltak fejezetek, amikért oda meg vissza voltam, s voltak olyanok is, amik a szívembe találtak és kérdéseket vetettek fel. A Több mint víz egyszerre elégíti ki a romantika és a különleges történetek után vonzódó olvasók igényeit is. Ha szereted a szívhez szóló egyedi regényeket, tele művészeti és tudományos utalásokkal, akkor ez a te regényed. Emellett a regény humort, szóváltásokat, piszkálódásokat is tartalmaz, amik által még közelebbinek érezheted a cselekményt, s amik által kitűnő szórakozást és kikapcsolódást is nyújt. Egy kerek egész történet a Több mint víz, ahol nincsenek felesleges drámák, feszültségek és ahol egy kötetben kapod meg az áhított sztorit mindenféle burkolt célzások és felesleges körítések nélkül. Színtiszta szerelem, bukkanókkal és eget rengető felismerésekkel. Egy regény, ami az elejétől a végéig következetes, olvasmányos, kikapcsolódást nyújtó és szerethető. Ezeket jelenti a Több mint víz olvasása, s még ennél is többet, ha képes vagy belátni a sorok közé. Ha szereted az egyszerű, de annál fantasztikusabb love storykat, akkor a Több mint víz neked való.
" - Biztos otthon felejtettem az akcentusomat. - Már fordul is vissza a monitor felé, és ismét kattintgatni kezd. - A krokodilommal, a koalámmal és a kengurummal együtt."

"Biztos voltam abban, hogy tud valami értelmes útmutatással szolgálni. Ehelyett csak bepakolná a pasit az én kalandomból a saját pornógyűjteményébe."

"A lélegzetem is eláll.
Ez több mint víz.
Több mint tűz.
Ez az élet, amely túlél és virágzik ott, ahol nem kéne, nem lehetne.
Ez majdnem...csoda."

" - Szerintem a tervek naiv és önző bolondoknak valók. Senki nem látja előre senki életét, akárhogy is próbálkoznak. Amúgy meg, mindent összevetve, mindenkinek adatott valami, amit úgy hívunk, hogy szabad akarat. Ha anyád szeret téged, tiszteletben fogja tartani a választásodat."

" - Tessék, most már tudod. Ez vagyok én. Az a bizonyos srác... akinek összetörték a szívét, és most képtelen párkapcsolatot kialakítani. Hogy is hívjátok ti, lányok az ilyet? Falak? Érzelmi selejt? Ja, várj, Fiona szerint érzelmileg megközelíthetetlen."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...