2020. május 24., vasárnap

Emy Dust: Követelt változás


"Egy perccel sem tudtam tovább ott maradni. Hetek óta nem járok haza, és amikor nincs más választásom, akkor is az elviselhetetlen fájdalmat érzem."

*

Randy Gleeson lázadó korszakát éli. Nem érdekli a család, és nagyban tesz a szabályokra. Míg egy nap, belép valaki az életébe és megváltoztat mindent, beleértve őt is

Mi van akkor, ha az eltervezett jövő, percek alatt válik semmivé?

Randy számára nincsenek nappalok, sem éjszakák, csak üresség, ami a pokolnál is rosszabb, és elviselhetetlen. Az önpusztítást látja az egyetlen megoldásnak. Féktelen harag, legyőzhetetlen gyűlölet, amitől csak egy valami mentheti meg:
Követelt változás.

Egy történet, ami felrepít és a mélybe húz, ahonnan csak a végigolvasásával
tudsz kikeveredni.


Úristen, hogy én mióta várom Randy történetét. El sem hiszem, hogy végre a kezemben van és olvashattam. Régen vártam ennyire új megjelenést, de Randy magasan viszi a pálmát. Lehet, hogy már jó párszor említettem, de imádom az írónőt és olyan szinten jól tud írni, leborulok előtte és még több Emy Dust könyvre van szüksége a világnak.

Ami magát a kötetet illeti, végigkísérhetjük, ahogy egy kisfiú férfivá érik, ahogy benő a feje lágya és ahogy megtalálja a számításait. Maga a regény a fiatal, kamasz, gőgös, igazi seggfej Randy-vel kezdődik, akit nem érdekel semmi és senki egészen addig amíg bele nem csöppen egy olyan személy az életébe, aki miatt érdemes változtatni. Sokszor nehézkes vagy épp gyerekes volt Randy karaktere ezekben az időkben, de ebből is csak az látszik, hogy miből mit faragott az írónő. Nemcsak érzelmeket kaptunk, hanem szívfájdalmakat és eget rengető, világokat megváltoztató eseményeket is. A szemünk előtt cseperedik fel és komolyodik meg Randy, látjuk ahogy megéli az első igazi nagy szerelmet, ahogy nap nap után harcol, ahogy benő a feje lágya és ahogy elhatározásra jut, ahogy menekül a problémái elől. Nem mondom, hogy könnyed olvasmány, mert korántsem az, viszont nagyon megéri kézbe venni és elmerülni benne, mert nemcsak Randy találhat válaszokat a kérdéseire, hanem mi is. Végig látjuk az utat, amit megtesz, a döntéseket, amiket meghoz és azt, hogy egy fiatal fiút mi késztet arra, hogy harcoljon, hogy beálljon katonának és maga mögött hagyja a múltat és mindent, ami kötődést jelent. Kemény, életszagú történet meggyőző érvekkel és még több érzelemmel, tenni akarással és alapos információk tömkelegével. 

Látszik, hogy nem hasra ütés szerűen írt az írónő, hanem utánajárt, belevetette magát a katonák világába és úgy teremtette meg a cselekmény alaphelyzetét és a bonyodalmat, hogy azok alá legyenek kellően támasztva, igazság alapot adva ezzel neki és ezáltal még közelebbinek, még bensőségesebbnek érezzük a kötetet. A Követelt változás más, mint az eddigi Emy Dust regények. 

Komolyabb, tétje van és darabokra cincálja a karakterét, hogy megismerhessük és elfogadhassuk a döntéseit. A regény középpontjában az áll, hogy egy vad, senkinek sem engedelmeskedő fiú vajon lesz elég erős és hajlandó e parancsokat teljesíteni mások életét kockáztatva, vagy a múltban ragad és nem vergődik ki onnan többé? Vajon győz a fájdalom és a veszteség vagy van remény még a boldogságra és a megbocsátásra? 

Egy regény kemény döntésekről, saját magunk megbocsátásáról és arról, hogy mennyire veszélyes is tud lenni az élet, ha beletemetkezünk az emlékekbe és nem hagyjuk, hogy újak keletkezzenek. Egy regény, ami a maga valóságával és kegyetlenségével döngöl földbe és oldalról oldalra zúdítja rád a vizet és nem engedi, hogy megszáradj. Egy regény, ami világokat és életfelfogásokat renget meg. Egy regény, ami nemcsak a problémák elöli menekülést célozza meg, hanem kiutat is mutat. 

Egy regény, ami egyszerre vesz le a lábadról és húzza ki alólad a biztos talajt. Egy regény, amit biztos nem fogsz tudni elfelejteni és egy regény, ami örökre megváltoztat. Ami magát a cselekményt illeti, szerteágazó, kemény, valóságos, fájdalmas, néhol túlontúl szívbe markoló, de ahol kell kemény, ellenszegülést nem tűrő, vad játszma a múlt árnyaival és a jelen harciasságával. 

Emellett nagyon hiteles, úgy éreztem hogy én is küzdök, harcolok, s nemcsak szó szerint, hanem képletesen is, hiszen Randy sem csak az ellenséggel harcol, hanem saját magával is.  Önmarcangolást és drámát is jócskán tartalmaz a kötet, s nem amiatt nehéz olvasni, mert nem jó, hanem azért mert annyira jó, hogy szíven üt és nehéz bármit is mondani. 

A gyengébb lelkeknek csak alapos megfontolás után ajánlom, mert a Követelt változás már korántsem az a kategória, amit megszokhattunk Emy Dusttól.  Mindemellett a karakterek mélysége, a cselekmény kidolgozottsága és a kötet hitelessége az, ami leveszi az olvasókat a lábáról. Nemcsak Randyt, de minket is mélyen érint a regény, vele együtt harcolunk és reménykedünk, hogy nem lesz vele vasmarkú az írónő.

Maga a regény kemény 3 évet ölel át. Tele barátsággal, bajtársiassággal és egy élettörténettel, ami sokak számára példa lehet. A két rész, a katonaság előtti és közbeni mérőben eltér egymásról, mégis kontrasztot alkot és megmutatja, hogy mi kellett ahhoz, hogy az legyen Randyből a kötet végére, aki lett. Hiszen sose tudhatod, mikor fogod életedet veszteni a csatamezőn, lesznek e akik hazavárnak és egyáltalán érdemes e magunkkal hurcolni a fájdalmainkat életünk végéig, ha előttünk van a boldogság kulcsa, csak élnünk kell vele. A lezárással nem ér véget a kötet, a meg nem válaszolt kérdésekre a Sodródás novella ad tökéletes választ, mintegy kiegészítve a Követelt változást. Mindenképp olvassátok el ezt is hozzá, mert így kerek egész a történet és így tehetjük fel a polcra nyugodt szívvel és lélekkel. S ha már szóba került a szív és a lélek, a kötet kivesz belőled egy darabot, de csak azért, hogy egy erősebb és keményebb változatát adja vissza. Összességében nagyon nagyon tetszett és amennyire fájdalmas volt eleinte, úgy lett egyre komolyabb és erősebb a regény. Nemcsak a hangjával és a jelenlétével győzött meg, hanem a kitartásával és azzal is, hogy nem adta fel, küzdött és győzött. Randy méltó történetet és befejezést kapott, ha csak egy kicsit is érdekel titeket a katonák világa, a kiképzések és az igazi, vérre menő harcok, akkor olvassátok el a Követelt változást. Végre egy regény, ami őszinte, valóságos és a szuszt is kipréseli belőled.
"Előző este hirtelen más lett, amikor elköszönt és ez aggasztott. Ahogy az is, hogy kezdek valami idióta minyon lenni. Talán Timmel kellett volna tartanom míg nem késő, mielőtt még rózsaszín papucsállatka leszek lógó nyelvvel egy csaj miatt."

"Nem azért, mert nem szerettem, hanem mert egy hülye pöcs vagyok, hogy megfogalmazni sem tudtam. Csak éreztem, hogy nincs senki és semmi, akit jobban akarnék nála. Szükségem volt rá, jobban, mint egy csepp vízre a sivatagban, vagy egy lélegzetre hosszú fuldoklás után."

"Senki sem győzött le az elmúlt három évben. Senki nem tudott összetörni, kitartottam a makacsságom és az önfejűségem segítségével. De ott! Akkor!"




Köszönöm szépen Emy Dust írónőnek a lehetőséget! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 19%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...