2020. május 19., kedd

Ilsa Madden-Mills: Balhés brit (Azok a csodálatos angolok 1.)


"A halántékomba éles nyilallás hasított."

*

Egy sebhelyes bunyós… Egy lány a saját szabályaival… Egy emlékezetes éjszaka… Három dolgot érdemes tudni Elizabeth Bennettről: vág az esze, mint a borotva, mindig ő irányít, és a saját, gondosan megszerkesztett szabályai szerint él.
Kemény lecke árán tanulta meg, hogy akiket a legjobban szeretünk, végül mindig fájdalmat okoznak. Aztán találkozik Declan Bayjel. Egy tetovált, brit illegális bunyóssal, az egyetem rosszfiújával, akit messze el kéne kerülnie. De amikor a srác a segítségére siet egy rosszul elsült egyetemi bulin, minden szabály mehet a kukába, amit Elizabeth addig a szerelemben és a szexben követett. A lány egyetlen éjszakára féktelen szenvedéllyel ajándékozza meg Declant, de ő ennél többet akar.
Arról álmodik, hogy ez a sebezhető lány, akitől csak egy papírvékony fal választja el, örökké az övé lesz.

Egy éjszaka. Két összetört szív. Egy életre szóló szenvedély.
Vesd bele magad!


Én eddig miért nem olvastam az írónőtől? Hát ez valami eszméletlen jó volt és imádtam minden sorát. Már amikor először megláttam a kiadó oldalán, hogy meg fog jelenni a Balhés brit tudtam, hogy nekem ezt olvasni kell. Ha a borító nem vett volna le egyből a lábamról, akkor a fülszöveg tuti. Imádom azokat az egyetemes sztorikat, amiben jóval több rejtőzik és bizony a Dirty English ilyen. Vad, szexi, érzelmes és közben finom, drámai és súlyos problémákat feszeget.

Már az előjáték során szembesültem azzal, hogy egy nem mindennapi regénnyel lesz dolgom. Ahogy elolvastam az első néhány oldalt teljesen lesokkolt, nem erre számítottam, de megérintett és alig bírtam magammal, hogy ne faljam be egybe, bár így is sikerült rekordidő alatt kiolvasni. Imádtam, hogy komoly háttere van, hogy nemcsak a női hangot hallgatjuk, hanem a férfit is. A karakterekért odáig meg vissza vagyok, egyszerre kavartak fel és nyugtatták meg az idegeimet. A Balhés brit nem egy egyszerű regény, ami csak a szerelemről szól, hanem ennél jóval több. Megmutatja, hogy nem hagyhatjuk, hogy a múlt elénk álljon és megakadályozzon abban, hogy boldogok legyünk, hogy kilépjünk a megszokott komfortzónánkból és abban, hogy éljünk. Kaptam egy regényt, amiben fontos szerepet játszik a második esély, a múlt elengedése és a jelen megélése. Kaptam egy regényt, ami megmutatta, hogy senki sem tiporhat el, hogy senkinek nincs joga ahhoz, hogy kevesebbnek érezzem magam és azt is belém véste, hogy nem szégyen, ha túlélő vagy, igenis büszkének kell lenni, hogy képes voltál felállni a padlóról és ha nagy nehézségek árán is, de folytatni tudtad az életed. A Balhés brit megmutatja az élet árnyoldalát és nem fél szókimondóságával leigázni. Nem egy egyszerű NA regény, hanem annál jóval több. Mind ami a szereplőit, s mind ami a mondanivalóját illeti. Szexi külsőbe csomagolt tapasztalat és meglátás. 

A regény végig azt sulykolja beléd, hogy merj kitörni a hálóból és merj esélyt adni magadnak a boldogságra. Kemény, szétmarcangol és a padlóra küld, de megéri elolvasni. Fejlődsz általa, másképp látod a világot és bátrabb, merészebb és erősebb leszel. Megmutatja, hogy két megtört szív is lehet teljes egész, s ehhez nem kell más, mint a megfelelő ember és a megfelelő hely és idő. Ami magát a cselekményt illeti fullasztó romantika és vágy, szexuális töltet lengi körül. 

Az oldalak izzanak és alig várják, hogy megmutathassák az igaz valójukat. Emellett gyötrelmes, érzéki és piszok szexi, de ahol kell vad és gyengéd. Akárcsak a főszereplői. Elizabeth és Declan az érem két oldala, a mágnes két pólusa, ami vonzzák egymást és a megfelelő pillanatban felőrölnek mindent. Ha szereted a romantikát, a valós érzelmeket és a szívszorító háttérsztorikat, akkor ez a kötet neked való. Erős, reménnyel teli és bármennyire furán is hangzik, de édes és sorsszerű, hiszen ki ne akarná, hogy az ügyeletes szívtipró, a tetovált rosszfiú felfigyeljen rá? Na ugye? 

Maga a kötet emellett brutálisan olvasmányos, addig nem hagy nyugodni, amíg a történet végére nem jársz. Hiába sejtjük, hogy mi lesz az, át kell élnünk és bele kell szeretünk Declanba, hogy becsukhassuk és azt mondhassuk, hogy igen, megérte elolvasni és belecsöppenni ebbe az életszagú, traumáktól terhes, szívszaggató regénybe. Ahol megtapos, ott utána felemel és elvisz a csúcsra. Ha kell kedveskedik, de amikor arra van szükség mindenféle teketória nélkül tör be a személyes teredbe és hajt az uralma alá. 

Nem győztem falni a lapokat úgy vonzott, hogy a történet végére érjek. Annyi biztos, hogy az írónő nagyon tehetséges és remélem, hogy lesz még lehetőségünk olvasni tőle magyarul. Szenvedélyes regényével, a váltott szemszöggel és a karakterei kézzelfoghatóságával teljesen levett a lábamról és biztos vagyok benne, hogy néhány hét múlva újra fogom olvasni a kötetet.


Ami pedig a karaktereket illeti. Nemcsak Elizabeth és Declan kap jelentősebb szerepet, hanem a mellékkarakterek is. Felkeltették a figyelmem és alig várom, hogy megtudjam, hogy Dax sorsa, hogy alakul, hogy ki lesz az, aki elcsavarja a fejét és a megfelelő irányba tereli. Declan már akkor elvarázsolt, amikor először találkoztam vele. Szexi, tetovált nehézfiú, kemény múlttal és egy összetört szívvel. Elizabeth egy látszólag visszahúzódó lány, de a felszín alatt sebek, fájdalmak és rossz emlékek tulajdonosa, akinek darabokra törték a szívét és meg is taposták. Vajon mi történik, ha ez a két szív találkozik? Vajon lesznek elég erősek ahhoz, hogy betapasszák a másik sebeit és segítsenek abban, hogy újra teljes, egész legyen a meggyötört és megtaposott szív? Vajon elég erősek ahhoz, hogy kitartsanak egymás mellett? Vajon, ha a múlt közbeszól elég erősek lesznek ahhoz, hogy ne szakadjanak el a másiktól? Annyi kérdés és a válasz mind a Balhés brit oldalain lapul. Összességében úgy gondolom, hogy nemcsak azoknak érdemes elolvasni, akik szeretik az újdonságokat, hanem azoknak is, akik szeretik a fájdalmasan gyönyörű történeteket, s az sem hátrány, ha nem riadnak vissza az egyetemi környezettől és a véres bunyóktól és az erőszak látványától. A Balhés brit az ész harca a szívvel, a sebek tánca a boldogság illúziójával és a múlt ostorcsapása a jelen boldog pillanatai ellen. Egy kötet, ami lehengerel és megmutatja azt, hogy igenis lehetsz erős és lehetsz te az, aki győz, aki utat enged a boldogságnak és szabadjára engedi az érzéseit és előtérbe helyezi azt, amit akar.
"Akkor látunk csak tisztán, mikor a szívünk cserben hagy minket, és ez velem sem történt másképp."

"A szerelem kés, mely darabokban vájja ki a szívünket, és a szeretett fiú elé veti koncnak."

" - Gyönyörűek a sebhelyeid. Azt jelentik, hogy túléltél. Hogy itt vagy velem. - Egy tollpihe könnyedségével megcsókolta a csuklómat, és ezzel mindent átírt velük kapcsolatban. - Ezt a kis részedet szeretem belőled a legjobban - mondta."

"Hát nem látja, hogy nem tudok miatta megváltozni? Tényleg azt hiszi, majd a kezébe adom a zsilettpengét, hogy feldarabolja vele a szívemet? Én nem valami papírtárgy vagyok, amit újra össze lehet ragasztani."

" - Amikor az a szitakötő rád szállt, már tudtam, hogy meg fogod ingatni a világomat. Anyukám volt az, és figyelmeztetett, hogy lássalak meg téged."


Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...