2018. október 6., szombat

Kékesi Dóra: A holnap érintése


"A szülei birtokának udvarán felállított sátor alatt Dobó Eszter elégedetten figyelte az asztalnál ülő két családot!"

*
Szenvedélyes küzdelem a szerelemért és a túlélésért.
Egy 38 éven át őrzött levél felfedi a múltat. 1956-ban, Budapesten Váradi Miklósné Horváth Anna fiatalasszonyként titkos viszonyt folytat férje munkatársával, Nagy Krisztiánnal.
Annak ellenére esnek szerelembe, hogy tudják, számukra nincs holnap.
Anna házas, a férfi pedig jegyben jár, mégsem adják fel!
Reménytelen küzdelem egy megsebzett férj, és egy elhagyott menyasszonnyal szemben az elnyomás és a terror árnyékában. 1956. október 23-a azonban mindent megváltoztat. Kitör a forradalom és már nem csak a szerelmükért harcolnak, hanem az életükért is.

Kékesi Dóra első regényében valós történelmi helyzetben küzdenek szereplői a szerelemükért és az életben maradásért. Titkok, hazugságok, féltékenység és egy szenvedélyes szerelem ejtik rabul az olvasót.


Bevallom féltem nekikezdeni a regénynek, mivel megijesztett a fülszövege, nem éreztem magamat eléggé biztosnak ahhoz, hogy belevágjak ebbe a történetbe, de a borító csodaszép és az írónő személye, fogalmazásmódja is nagyon érdekelt, s egy pillanatig nem bántam meg, hogy most adtam meg A holnap érintésének az esélyt.

Magát a cselekményt egy levél indítja el a rögös úton. Ahogy belekezdtem még nem körvonalazódott előttem, hogy mit is fogok kapni, de ahogy egyre mélyebbre ástam úgy vetült ki a lelki szemeim elé a cselekmény, ami néhol borús, romantikus, gyermeki, de ugyanúgy erőszakos, elborzasztó és valósághű is. Mindenki tanult már az 1956-os eseményekről és ezek az események döntő elemei a regénynek. Ezek azok a mozgatórugók, amik nélkül nem lenne ilyen szívhez szóló, nem lenne ennyire érzelmes. Egészen a háromnegyedéig még csak a felszínt kapargatja. Felvázolja a fontosabb eseményeket, a szerelmesek megismerkedésének pillanatát, a jelentőségteljes eseményeket, a töltőanyagot, ami kitölti a teljes regényt. Mindezt úgy oldja meg Kékesi Dóra, hogy nemcsak hogy hűen ábrázolja a múltat, hogy milyen is lehetett az élet 1956-ban, hanem teljesen olyan érzést kelt, mintha magunk is ott lennénk és mi is átélnénk az eseményeket Annával együtt. Olyan erős érzelmi töltetet ad, hogy képtelenség egyhuzamban kiolvasni, mivel kellenek bele szünetek, megállások. Én többször is félretettem, mert úgy éreztem, hogy ezt érzelmileg nem bírom. Ez jórészt az utolsó harmadra volt jellemző. 

Amíg kibontakozik a szerelem és a vonzódás nagyon szépen lehet haladni, mivel dallamos, energikus és emészthető. Úgy írta meg az írónő, hogy a korhűsége mellett mondanivalója is legyen és az volt vele a célja, hogy elgondolkodjunk közbe. Olyanoknak ajánlom olvasásra, akik bírják a komolyabb hangvételű, nem könnyen emészthető regényeket és kész darabokra hasítani a szívét, hiszen nemcsak darabokra tör, de a végére újra is illeszti a darabokat, hogy törött, de legalább teljes szívvel tudjuk felrakni a polcra a kötetet. Nem titok, hogy régen nem a szerelem volt az elsődleges házasságkötésnél, hanem a megélhetés, az elvárásoknak és szabályoknak való megfelelés. Igen ám, de mi történik akkor, ha már házasok vagyunk és betoppan a nagy betűs szerelem? 

Az írónő pontosan erre ad választ a múlt eseményeivel tarkítva egy olyan közegbe lökve minket, ahol nem szívesen élnénk, de ez is a múlt része és örülök neki, hogy nem egy újabb romantikus regénnyel van dolgom, hanem egy olyannal, ami értéket közvetít és rávilágít ma már nem létező élethelyzetekre. Ehhez tökéletesen használja a politika, a forrongások és az instabil Magyarország helyzetét. Emellett a hazafiság és a dezertálás fogalma is előkerül, mint kötőanyag. Viszont maga a regény nem valami terjedelmes, de annál inkább komolyabb. Emellett ha nem tudnám, hogy ez Dóra első regénye el sem hinném, olyan profin van megírva. Az idézett szövegek, a helyszín leírások, az atmoszféra és a szókincs mind-mind profi munkára utalnak és akik a kezükbe veszik A holnap érintését nemcsak a múltba kaphatnak betekintést, hanem egy fiatal és tehetséges írónőt is megismerhetnek, akinek már alig várom az új regényét.

Teljes mértékben sikerült meggyőznie a tehetségével és a kifejezésmódjával, hogy érdemes rá odafigyelni. A kötet hangulata fokozatosan az események komolyabbra fordulásával változnak. A kezdeti döbbenetet felváltja a kíváncsiság és ezt csak még jobban tetézi, hogy hol a múltban vagyunk, hol a jelenbe és ez a kettősség tökéletes összhangban vannak egymással. Egy biztos, aki ad neki egy esélyt nem fog csalódni és a regénnyel együtt fogja átélni a reményt, a csalódást, az aggodalmat, az új élet esélyét, a korlátozott és beszabályozott életet és azt, hogy milyen nehéz is volt 1956-ban magyarnak lenni.

Felkelti a hazafiság érzését és addig nem ereszt, amíg ki nem facsarta a szíveket. Maga a szerelmi szál szépen vezetett, következetes, végzetes, reményekkel teli, vágyott, drámai, titkos és nem egészen 2 fejezeten át kétséges, de a befejezés minden sebre gyógyír. Kezdtem félni a vége felé, hogy csalódnom kell és nagyon nem fog tetszeni, ahogy befejeződik, de szerencsére igazi happy endes befejezést kapunk. Ha szereted a komfortzónából kimozdító, eget rengető regényeket egy kis romantikával és történelemmel spékelve és nem borzadsz egy a véres és olykor kilátástalan jelenetektől, akkor A holnap érintése a te regényed és igazi csemege lesz a számodra. Úgy érzem, hogy egy nagyszerű regénnyel lehetett dolgom, ami nem kapott eddig elég figyelmet, pedig nagyon megérdemelte volna, hiszen az újdonság erejével hat, csomó érzelmet vált ki az olvasóból és nagyon tanulságos, gondolatébresztő és megmutatja, hogy ma a 21. században milyen szerencsések is vagyunk, hogy mi dönthetjük el, hogy járunk e egyetemre, hogy hol élünk vagy, hogy hova költözünk. Ha megyünk külföldre, akkor hova és nem az, hogy lehet e menni. Köszönöm Dórának, hogy megajándékozott ezzel a fejtágítással és én is részese lehettem egy levél által elindított regénynek és Anna meg Krisztián bimbózó és mindent elsöprő románcának.
"Kezébe vette kézfejemet, és a tenyeremre gyengéden képzeletbeli köröket rajzolt ujjával -, a csiga vonala olyan, mint a rózsa szirmai, amik szorosan körbefogják és védelmezik a bibét. - Gyengéd csókot lehelt a tenyerembe. - Ez egy ehető kakaós rózsa."

"Azt leszámítva, hogy az egyedüli péksütemény, amit ki nem állhattam, a kakaós csiga volt, ez volt életem legszebb és legromantikusabb ajándéka."

" - Más terveid vannak? Felfogtad, mi folyik Budapesten és az egész országban? Forradalom! Honfitársaink, barátaink halnak meg az utcákon! A szovjetek lelőnek mindenkit, aki csak él és mozog, te pedig itt enyelegsz a barátnőddel? Mi ütött beléd, ember?"

"Együtt indultunk el. Hogy hova? Nem tudtam. Hogy kihez? Nem tudtam. Hogy miért? Azt sem árulta el. Nem is érdekelt, csak az, hogy a közelében lehessek."


Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...