2022. október 15., szombat

Elle Cosimano: Finlay Donovan mindent visz (Finlay Donovan 2.)


"Meghalt Christopher."

*

Finlay ​olykor legszívesebben holtan látná a volt férjét. 
De sosem gondolja komolyan. Finlay Donovan a következő regényét írja nagy küzdelmesen, közben pedig igyekszik a felszínen maradni a két gyerekével egyedülálló anyukaként. A jó hír: továbbra is számíthat Veróra, aki egy személyben a bébiszittere és bizalmasa is, ráadásul a lánya frissen kimúlt aranyhalát leszámítva már jó ideje nem kellett megszabadulnia egyetlen hullától sem. Ami már nem annyira jó hír: a volt férje, Steven valakinek csúnyán a tyúkszemére lépett, aki ezért szeretne végleg megszabadulni tőle. 
Bár Stevennek akad rossz tulajdonsága bőven, a gyerekeknek jó apukája, ezért Finlay nem hagyhatja, hogy baja essen. Ezzel azonban buzgó anyukáknak álcázott bérgyilkosok haragját vonja magára, és az orosz maffiával is kényelmetlenül közeli kapcsolatba kerül. 
Ráadásul eközben Nick Anthony nyomozó is mindent megtesz, hogy újra Finlay életének része legyen. Aki bár zsarunak nagyon dögös, azonban Finlay néha kénytelen a törvény rosszabbik oldalára átkirándulni, ha nem szeretné, hogy a családja az aranyhaluk sorsára jusson. Finlay feje felett összecsapnak a hullámok: a regényének leadási határideje vészesen közeleg, és közben az exét is életben kell tartania valahogyan.


Augusztusban olvastam az első részt, viszont a függővég miatt ölni tudtam volna a folytatásért. Szörnyű poén tudom, de nem tudtam kihagyni. Az Agave kiadó nagyon gyorsan el is hozta nekünk a sorozat következő részét, ami a Finlay Donovan mindent visz címet kapta, és azt kell, hogy mondjam egy cseppet sem csalódtam, sőt talán egy picivel jobban is tetszett, mint az első rész. Izgalmakban, hihetetlen eseményekben és szarkazmusban ezúttal sincs hiány, és Finlay újfent megmutatja, hogy ahova ő lép, ott kő kövön nem marad szárazon. Kössétek fel azt a bizonyos nadrágot, mert Finlay Donovan apait-anyait belead, hogy még szórakoztatóbb, még humorosabb legyen, mint amilyen az első részben volt.

Azt hiszem Goodreadsen jött velem szembe egy értékelés, miszerint a Finlay Donovan mindent visz sokkal kevesebb, mint az elődje, viszont én ezt nem éreztem. Fergeteges a hangulat, csavaros és felettébb szerethető a cselekménye, és nincs még egy olyan szerencsétlenül szerencsés karakter, mint Finlay, kötetünk hősnője. Míg az első részben csak a szárnyait bontogatta, addig ennél a második résznél megmutatta milyen az, ha kiereszti a szárnyait, és attól sem riad vissza, hogy a mélybe vesse magát, jelen esetben két golyó közé, vagy éppen neccesebbnél-neccesebb szituációkba. Mint már említettem az első rész értékelésénél, a krimi és a thriller nem az én műfajom, viszont ilyen humoros formában jöhet. Fikció, viszont a mindennapi életből ragad ki szituációkat, ezeket bolondítja meg egy jó nagy adag akcióval és balszerencsével. A Finlay Donovan ölni tudna alatt Finlay elvált nőből "gyilkossá" avanzsál, majd a baj újra és újra megtalálja. Már nemcsak az a nő, aki eddig volt, hanem belekerült egy veszélyes körforgásba is, ahol elég egyszer rosszul lépni és kész, bekövetkezik a katasztrófa. Ebben a részben is kapunk bőven eltemetendő hullát, oszló maradványokat, titkokat és megannyi rejtélyt, aminek nem árt utánajárni, és pontot tenni az ügy végére, de előre szólok, hogy a második résszel csak egy újabb ízelítőt ad az írónő, mivel hatalmas függővéggel ér véget, és nem igazán válaszolja meg a kérdéseinket, inkább gyarapítja azokat.

Ez a kötet egy tipikusan olyan folytatás, ahol a mocsok egyre inkább nő és nő, a végén már a szőnyeg alá sem fér be, és csak idő kérdése, mikor is fog robbanni az a bizonyos bomba, mikor dől össze a kártyavár, és mikor temeti maga alá Finlayt és Verót. Ez a két nőszemély nagyon megéri a pénzüket, és hála nekik egy percig nem unatkozunk. Ha épp nem kavarog a szar a levegőben, akkor ők tesznek róla, hogy semmi se legyen olyan egyszerű. Hiszen mitől lenne jobb, ha a Finlay Donovan könyvek egyszerűek lennének? Semmitől! Pont az a jó bennük, hogy ennyire kuszák, akárcsak Finlay.

Birtokháborítás? Iratok átnézése? Betörés? Más személyazonosságának felvétele? Illetéktelenül behatolás védett területre? Mi az nekik? Többek között ilyen bűncselekményeknek lehetünk szem- és fültanúi a Finlay Donovan mindent visz alatt. Valóságalapja nem sok van a történetnek, viszont nem is ezt kell nézni. Annyira szürreális, annyira elrugaszkodott, hogy képtelenség nem szeretni. Már csak azért is elolvassa az ember, mert kíváncsi, hogy milyen újabb galibába keveredik Finlay, és az ő bébiszittere.

Az első rész után egy percig nem merült fel bennem, hogy esetlen nem folytatom, mert furdalta az oldalamat a kíváncsiság, és újra a részese akartam lenni a nyomozásnak, a balhénak és annak a légkörnek, ami körüllengi a történet egészét. A szerelmi háromszög még jobban kibontakozik. Alapesetben nem lennék odáig érte, viszont Nick - Finlay - Julian hármasa szórakoztató, perzselő és valahol kaotikus is. Teljesen elrugaszkodik a földtől, nem kicsit problémás, mégis várjuk, hogy Elle Cosimano felfedje a lapjait, és eldöntse, hogy végül ki mellett fog kikötni a mi szeleburdi írónőnk, aki mindig csúszik a határidőkkel, és nem tudja, hogy hol is áll az élet forgatagában.

Maga a cselekmény felettébb izgalmas, a karakterek is egyedülállóak, hiszen ki látott már oszló emberi testrészekkel száguldó anyukát és bébiszittert? Nem egyszer nevettem sírva, a fölön fetrengve azon, hogy milyen szerencsétlenek is ezek a nőszemélyek. Igazi vígjáték hangulat árad a kötetből, amit nem kell, és nem is szabad komolyan venni. Ez nem az a kötet, ahol minden a valóságnak megfelelően történik, hanem az, ami elrugaszkodik attól, és csak a képzelet szabhat gátat neki. Szabályok nélküli, humoros, utánozhatatlan sorozat, ami után szomjazni fogod a következő részt, a következő adagot a jókedvből és derűből.

Ugyanakkor, ahol kell a maga sajátos formájában komoly is, de azért valljuk be, az események és a karakterek viselkedése, indiszkrétsége a való világban nem állná meg a helyét. A Finlay Donovan mindent visz Finlay férjére helyezi a hangsúlyt, együtt izgulhatjuk végig a cselekményt, hogy vajon mi lesz Steven sorsa, és ki fog sikerrel járni, TisztaMunka vagy Finlay és Vero. Meglepetésekben gazdag, bohókás második rész, ahol a nyomozóúr és Julian, a fiatal ügyvédjelölt is több szerepet kap. Nem veszik el egymástól a rivaldafényt, mégis jól megférnek egymás mellett, és lelki dilemmák elé állítják Finlayt, akinek már így sem valami könnyű az élete.

Mielőtt elkezdtem volna összeszedni a gondolataimat a könyvről, elgondolkodtam, hogy mit fogok írni? Imádtam, de ha valamit nagyon szeretek, akkor nehezen találom meg a szavakat, viszont most úgy érzem, hogy csak úgy ömlik belőlem, és erről kétségtelenül az írónő tehet. Nem tudom, hogy mikor fog jönni magyarul a harmadik rész, viszont az újbóli függővég miatt (ki találta ki, de komolyan?) már, ha most elkezdeném is késő lenne, mert már csomót töprengtem és rágódtam a folytatás kérdésén. *nevetős sírós smiley* Összességében, mint azt leszűrhettétek, nagyon szerettem ezt a részt is, és végig azt éreztem, hogy egy fokkal jobban tetszett, mint a Finlay Donovan ölni tudna. Ne értsetek félre, tökéletes bevezető volt, viszont a Finlay Donovan mindent visznél már kezdenek összeérni a szálak, és a cselekmény megmutatja, hogy nincsenek véletlenek, főleg nem a sorozattal kapcsolatban. Az írónő nagyon szépen, aprólékosan felépítette a kötet vázát, a főbb pontokat, amikre nagyobb hangsúlyt fog helyezni, és hiába járunk már a második résznél, szerintem a java még csak ezután jön. Ha egy akciódús, cselekményben gazdag és pörgős kötetre vágytok, akkor a Finlay Donovan sorozat nem is lehetne tökéletesebb választás. Fondorlatos, csavaros történet, tele red flagekkel és tévedésekkel. Garantált a szórakozás!
" - Eggyel több ok arra, hogy félretedd a pénzed. Egy egyedülálló nő mindig tartson melegen egy tojást a fészekben."

" - A dínópornóra - bökte ki, én meg kis híján végzetesen félrenyeltem a kávét. - Komolyan beszélek, Finlay, átnéztem minden trendelemzést, összevetettem a számokat, és állítom, hogy a dínópornó az új nagy dobás."

" - Nem akarom hallani.
  - Jó. De ha majd berobban a velocirapterotika, nekem ne panaszkodj, hogy nem szóltam."

" - Harmincas, egyedülálló anyuka vagyok, két gyerekkel, Julian. Kétes egzisztenciával. És itt vagy te, egy gyönyörű, független félisten, fényes jövővel, a csodás élet minden lehetőségével. Nekem meg még biztosításom sincs - szorítottam össze a szememet, mert annyira égett."

" - Csak mert segítséget kérek, még nem feltétlenül igénylem, hogy meg is mentsenek."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...