2022. április 8., péntek

Neal Schusterman: Kaszás (Kaszások kora 1.)


"A kaszás későn érkezett - hideg, novemberi délután volt."

*

Egy ​tökéletes világban nincs mitől félni. Vagy mégis? Sodró és gondolatébresztő regény Neal Shustermantól, a New York Times bestsellerszerzőjétől. 
A nem túl távoli jövőben megszűnt az éhezés, a betegség, a háború és a szenvedés. Az emberiség mindezt maga mögött hagyta, sőt a halál felett is győzelmet aratott, és az emberek újra meg újra megválaszthatják saját életkorukat. 
De a népesség száma mégsem növekedhet a végtelenségig, ezért a hivatásos kaszásoknak időnként kötelességük véletlenszerűen „begyűjteni” az embereket. Nagytiszteletű Faraday kaszás egy tizenhat éves lányt és fiút választ maga mellé inasnak, habár sem Citra, sem Rowan nem vágyik erre a szerepre. 
A két fiatalnak nemcsak a mesterség fortélyait és a legkülönfélébb harcművészeteket kell elsajátítania, hanem legalább ennyire fontos, hogy megértsék ennek a különleges hivatásnak a fontosságát és a vele járó erkölcsi dilemmákat. Kaszás azonban csak az egyikükből lehet, és a kiválasztott első feladata épp a vesztes begyűjtése lesz. A Kaszások kora-trilógia első része. Már több mint húsz országban megjelent!


Mindig örömmel tölt el, ha egy régóta kívánságlistás kötet jelenik meg magyarul. Amióta csatlakoztam a bookstagram közösségéhez, azóta el szerettem volna olvasni Neal Schusterman Kaszások kora c. sorozatát. Már első olvasásra nagyon felkeltette az érdeklődésemet a fülszöveg, és nem győztem kivárni a megjelenést. Sokszor megérzem előre, hogy fogok e szeretni egy történetet (ez az én szuperképességem) és azt kell, hogy mondjam most sem csalódtam, mert IMÁDTAM!! Annyira friss, annyira egyedi, és káprázatos a világ felépítése, hogy az első kötetnek hála új kedvencet is avattam. Úgy látszik idén nagyon sok új kedvencem lesz, de a Kaszás megérdemli, hogy felkerüljön erre a listára, mivel ZSENIÁLIS. Első Neal Schusterman kötetem, de az biztos, hogy nem az utolsó.

Ahogy elkezdtem be is szippantott, s habár lassan indul be a cselekmény egy percig sem unalmas. Leginkább azt éreztem olvasás közben, hogy felőlem lehet 1000 oldalas is, csak ne érjen véget, mert mindent tudnom kell. A kötet minden várakozásomat felülmúlta. Lesodort a lábamról, és elvette az eszemet. Kell a folytatás!! Teljesen a rabjává tett. Elég volt neki néhány fejezet, és miután beindul a cselekmény odaszegezett a lapokhoz, és arra sarkalt, hogy még többet és többet olvassak belőle. Teljesen elvesztem, a szó legnemesebb értelmében. Neal Schusterman stílusa egyszerre megkapó és zseniális. Az a világ, amit felépített több, mint érdekes. Több, mint mestermű. Nincsenek rá szavak mennyire különleges is. Nemcsak a karakterei kerültek közel hozzám, hanem a társadalom, a kaszások, és bizony minden egyes apró részlet is. Ha még nem olvastátok, vagy új szerzőt kerestek, akkor ne habozzatok esélyt adni Neal bácsinak, mert az biztos, hogy tud újat mutatni a disztópia világában. Ha egy mélyebb, de annál inkább tartalmas olvasmányra vágytok, a Kaszás a ti "emberetek". Az elején nem gondoltam volna, hogy ekkora kedvenc lesz, de az lett.

Maga a cselekmény lassú lefolyású, ugyanakkor kitér a részletekre, és nem hagy a sötétben bolyongani. Először még a félhomályban tart minket, aztán ahogy haladunk előre úgy nyílik meg előttünk, és mutatja be a szerző által megálmodott világot. Nemcsak elmeséli a történetet, hanem kérdéseket is felvet bennünk. Vajon milyen lenne egy olyan világban élni, ahol nem létezik a halál, ugyanakkor bármikor begyűjthet egy kaszás, és akkor vége mindennek? Vajon milyen lehet abban a tudatban élni, hogy habár minden korláttól mentes vagy, már-már szabad, de elég a rossz helyen lenned a rossz időben és mindennek vége?

Ugyanakkor milyen lehet a kaszások és a kaszásinasok élete? Neal Schusterman erre keresi a választ, és mind a két oldalt be is mutatja. Nemcsak annak lehetünk szemtanúi, ahogy a kaszások társadalma felépül, hanem annak is, hogy hogyan is végzik a munkájukat, és annak, hogy bizony ők sem egyformák. Ők is lehetnek jólelkűek vagy éppen romlottak. Vallhatnak teljesen más nézetet, mint társaik, lehetnek radikálisak, igazi úttörők vagy járhatnak rossz úton is. Tévedhetnek és lehetnek kegyetlenek, emberségesek vagy épp megértőek. Választhatják a nehezebb vagy a keményebb utat.

A kötet két szemszögön keresztül vezet minket, nemcsak Citra, hanem Rowan is hatalmas szerepet kap benne. Néhol azt éreztem, hogy nem lesz jó vége, ugyanakkor nagyon drukkoltam nekik. Mindenképp érdekesek, s Citra talán egy kicsivel közelebb került hozzám, mivel emberséges, nem fél kérdezni és a maga módján merész.  Nagy hatással volt rám, és alig várom, hogy többet tudjak meg róla a sorozat további részeiben.

Aztán ott van Rowan, aki elsőre jelentéktelennek tűnt, aztán a kötet végére bebizonyította, hogy minden csak átlagos és felejthető nem. Két erős karakter, akik alapjaiban rengetik meg a kaszások társadalmát. Kétség kívül erős kötet még erősebb karakterekkel, és hiába próbálod lassan olvasni pillanatok alatt kipörög a kezeid közül, és nem elég az, amit az első rész ad, sem Citrából, sem Rowanból, sem pedig a történetből.

A Kaszás műfaját tekintve YA disztópia, de vannak benne sci-fi és fantasy elemek is. Tökéletes kötet e három műfaj rajongóinak, viszont nem való mindenkinek. Hasonlóan a Ninth House-hoz, rá kell érezni, rá kell hangolódni a kötet hangulatára, és engedni kell, hogy a cselekmény magával repítsen. Ami a tartalmát illeti nem az a sebesen folyó patak, hanem inkább a szépen csordogáló csermely, amely a kellő helyeken kiszélesedik, és információval lát el. Nem mondom, hogy minden világos előttem, de nagyon jó úton haladok, hogy az legyen. 

A cselekményt, a karaktereket, a megálmodott világot és ennek a felépítését nagyon szerettem. Minden egyes új fejezettel, vagy éppen naplóbejegyzéssel egyre izgatottabb és izgatottabb lettem, viszont a történet érzelmi részével nem vagyok megelégedve. Elsiettetnek érzem, nincs meg a kellő talpazat hozzá, kicsit sokkolt is a vége, mert nem éreztem azt, hogy ebbe a történetbe annyira erős lenne a szerelem. Vannak jelek, de nem ezen van a hangsúly, és emiatt kicsit hiányérzetem van, vagyis inkább úgy mondanám, hogy nem kaptam eleget ahhoz, hogy megalapozott legyen, és emiatt ezt a szálat kicsit kibontakozatlannak ítélem meg.

Az viszont kétség kívül igaz, hogy Neal Schusterman ezzel a kötettel valami olyat alkotott meg, ami hiányzott a könyves piacról. Az egyedi stílusával, és gondolataival olyan szintekre emelte ezt a kötetet, hogy majd nehéz lesz megugrani a folytatásokban. Izgalmas, újszerű és baromira érdekes. Szerethetőek a karakterei, izgalmas a világfelépítése, és minden egyes oldallal egyre inkább a kötethez láncol a történet és a kialakult helyzet.

A kötet és a fejezetei is egyediek, és emellett meglepő, fordulatos, lehengerlő. Erősen függőséget okoz. Bevezet egy olyan világba, ami az újdonság varázsával levesz a lábadról, és addig nem ereszt, amíg meg nem tudod, hogyan is folytatódik Cintra, Rowan és a kaszások társadalmának története. Hangulatkeltésből csillagos ötös. Végig fenntartja az érdeklődést, és a lassabb kibontakozás ellenére sem unalmas. Csak ajánlani tudom.

Ha azt kérdezitek, hogy megéri e elolvasni ezt a kötetet, akkor a válasz: mi az hogy. Nagyon megszerettem azt, amit Neal bácsi felépített, és lehet, hogy már egy párszor kihangsúlyoztam, de a Kaszás egy olyan történet, ami egyszerre cselekményben gazdag és karakterekben erős. Megvan az egyensúly, és mind a képzelt jó és rossz oldalát megmutatja. Továbbá nemcsak két karakterre teszi a hangsúlyt, hanem általuk fenekestül fel is forgatja a történet egészét. A Kaszás tipikusan az a kötet, amíg hajnalig olvasol, aztán egész nap fáradt vagy, de nem bánod és alig várod, hogy aztán miután hazaértél újra belevesd magad a világba, és megtudd, hogyan is folytatódik Citra és Rowan megpróbáltatása, illetve próbái. Összességében azt érzem, hogy ha nem olvastam volna el, akkor egy hatalmas kalandból maradtam volna ki. Páratlan precizitással, mindennemű cicoma nélkül tárja elénk a szerző a világot, a kaszások feladatát, nézeteit és mindennapját. Érdekes, hogy a fő hangsúly azon van, hogy egy olyan világban élnek az emberek, ahol a természetes halál nem opció, hiszen ezt a feladatot a kaszások látják el, ugyanakkor végig körüllengi a gyilkolás, a különféle harcnemek, gyilkolási módszerek és a romlottság, a mészárlásban való élvezet, és egy elborult elme ámokfutása, de addig nem ereszt, amíg az utolsó sorokat el nem olvastad, és nem merül fel benned kapásból 10 kérdés. Ennyire jó ez a kötet, hiszen olvasás után sem hagy magadra, végig ott motoszkál egy hang a fejedben, hogy ezek után miket találhat még ki Schusterman, és merre vezetheti a főhőseit. Nagyon várom a folytatást, remélem hamar olvashatjuk!
"A félelem árnyékában a remény a világ legerősebb mozgatórugója."

"És rájött, kaszásnak lenni pont olyan, mint élőhalottnak lenni. A világban fog élni, de mégis azon kívül. Pusztán a szemtanúja lesz mások jövés-menésének."

" - Hallod, te már nem is vagy saláta! Halálos nadragulya lettél. A mérgező zöldségek közé tartozol!"

" - Sok írás fennmaradt a halandóság kori gyilkosokról. Az olyan szörnyetegekről, mint Hasfelmetsző Jack, Charles Manson, Cyber Sally... Az egyetlen különbség köztük és Goddard között, hogy Goddardot az emberek futni hagyják. A halandók tudták, hogy a gyilkosokat el kell zárni, mi viszont valamiért elfelejtettük."

" - Nem, egyáltalán nem kell ilyennek lennünk. Goddard nem kaszás. Megvan a gyűrűje, meg engedélye a begyűjtéshez, de akkor sem kaszás. Ő egy gyilkos, és meg kell állítani. Majd mi ketten kitaláljuk, hogyan."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...