2021. december 20., hétfő

Theodora Goss: Különleges ​hölgyek európai utazása I-II. (Athéné Klub 2.)


"Lucinda van Helsing kinézett az ablakon. Érte jöttek... Jól tudta, hogy érte jöttek."

*

Az alkimista lányának különleges esete folytatásában Mary Jekyll, Beatrice Rappaccini, Catherine Moreau, Justine Frankenstein és Diana Hyde, miután segítettek Sherlock Holmesnak és dr. Watsonnak a Whitechapel-gyilkosságok megoldásában, békésen éldegélnek a londoni Jekyll-házban. 
Ám amikor Mary táviratot kap arról, hogy Lucinda van Helsinget elrabolták, az Athéné Klubnak az Osztrák–Magyar Monarchiába kell utaznia, hogy megmentsenek egy újabb, rettenetes kísérlet alatt álló fiatal nőt. 
Hol van Lucinda, és mit csinált Van Helsing professzor a lányával? Meg lehet még menteni őt időben? Marynek és barátainak új szövetségeseket kell találniuk, szembe kell nézniük régi ellenségeikkel, és meg kell akadályozniuk, hogy a titkos Alkimista Társaság megvalósíthassa terveit. 
Itt az ideje, hogy a szörny-leányok legyőzzék a múltat, és kezükbe vegyék saját sorsukat.


Júniusban ismerkedtem meg Az alkimista lányának különleges esete kötettel, ami az Athéné Klub első része, és annyira imádtam, hogy alig vártam a második rész magyar megjelenését. Már csak amiatt is érdekesek ezek a regények, hiszen egy Amerikában élő, viszont magyar származású írónő vetette a gondolatait papírra, és juttatta el hozzánk magyar olvasókhoz is az ő történetét. Az első rész izgalma után, kérdés sem volt, hogy bizony, én újra át akarom élni azt a misztikumot, amit az írónő a regényeivel ad, viszont, amikor kézhez kaptam a kötetet igencsak meglepődtem, hiszen egyrészt két részre szedte a kiadó, amiért nem lehetek elég hálás, így sokkal jobban olvasható és valami meseszépek ezek a borítók. Kidolgozottak, részletesek, a színek valami elképesztőek, és ha ránéz az ember, már akkor megelevenedik előtte maga a történet is. 

Másrészt 900 oldalt meghaladó monstrumról van szó, ami igencsak feladja a leckét, de senki se ijedjen meg emiatt, mert a Különleges hölgyek európai utazása is legalább annyira izgalmas és szórakoztató, ha nem jobban, mint az elődje, Az alkimista lányának különleges esete. Nagyon nagy elvárásokkal kezdtem neki a kötetnek, de már az első fejezetek után érződött, hogy minden reményemet be fogja teljesíteni, sőt... Az, hogy imádtam olvasni nem fejezi ki eléggé, amit érzek vele kapcsolatban. Nemcsak észbontóan izgalmas, rejtelmes, hanem sokrétű, összeszedett és minden darab a helyén van. Olyan, mint egy tökéletesen megkomponált dal, ami az elejétől a végéig az hallgatóját helyezi előtérbe, és megtesz minden tőle telhetőt, hogy egy igazán nagyszerű élményben legyen része. S mindezt Theodora Goss azzal a sajátos szemlélettel, és gondolatmenettel bolondítja meg, ami már az első rész alatt is elvarázsolt. A már megismert karakterekből nyújt egyre többet úgy, hogy közben minden egyes oldalon történik valami, ha nem egy váratlan információ, akkor Diana követ el mindent, hogy ne akarjunk mást csinálni, mint olvasni az Athnéné Klub újabb kalandját. A kis hozzászólások még mindig humorosak, feldobják a hangulatot, és ezáltal adnak egy plusz löketet is, hiszen mint azt már bebizonyította nekünk az írónő, az ő karakterei mind-mind egyéniség, akiknek semmi sem szabhat gátat ha rejtélyt szimatolnak, és attól sem riadnak vissza, ha ehhez be kell utazniuk Európát.

Maga a cselekmény Londonban kezdődik, s tulajdonképpen nem sokkal az első rész után játszódik, itt is szerepet kap a híres Sherlock Holmes és Dr. Watson, de már jobban érződik az, miszerint az irányítás Mary-ék kezében van, és teljes mértékben uralják és a hatalmukban tartják a történet egészét. A karakterek ezalatt a rész alatt sem halványodnak, sőt egyre inkább kiteljesednek, és azt érzi az ember, hogy hiába tud szinte már mindent róluk, sose lehetünk biztosak abban, hogy nem fog egy újabb információmorzsát ledobni elénk Goss, s aztán ezt hozzáadva a már kialakított képhez, egy még teljesebb elképzelés élhet a fejünkben arról, hogy milyen jellemekkel is rendelkeznek a lányok.

Az írónő nemcsak a csavarokkal, hanem velünk is játszadozik olvasás közben. Hol a borús Londonba, hol az Orient Express forgatagába, s hol az Osztrák-Magyar Monarchia titokzatos vidékére kalauzol el minket. Mindezt fűszerekkel, rejtélyekkel és persze vérrel spékeli meg. Ha lehet ilyet mondani, akkor ez a rész sokkal borúsabb, véresebb és izgalmasabb, mint Az alkimista lányának különleges esete. Nemcsak a különböző szálak adják a kötet misztikumát, hanem a történetvezetés és a bizonytalanság is. Ezalatt a kötet alatt a Van Helsing család, a biológiai módosítás, a vámpírizmus és az örök élet titkának felfedezése kap hangsúlyosabb szerepet. Hol talányokba bocsátkozik, s hol információt csepegtet elénk, hogy aztán később összeálljon a kép. 

Gondolom a Van Helsing név senki előtt sem ismeretlen, s úgy gondolom, hogy ezzel a kapoccsal az írónő egy teljesen új szintre emelte a történetet. Sötétebb, generációkat foglalkoztató kérdéseket vet fel, többek között a vámpírok létezését, azt hogy vajon tényleg lehetséges e a létezésük, vagy mindez csak egy betegség tünete? Bármennyire is szórakoztató, akcióban és adrenalinban gazdag ez a kötet, erkölcsi kérdéseket is felvet. Nemcsak arra szorítkozik, hogy a már ismert "szörny" lányok életébe szőjön bele egy kis misztikumot, hanem arra is, hogy közben bemutassa ezt a kort, a 19. századi Angliát és Közép- Európát. 

Mindezt hitelesen, s jómagam is úgy éreztem, mintha ott lépkednék Mary, Diana, Catherine, Beatrice & Justine oldalán, és együtt vetnénk bele magunkat Lucinda van Helsing rejtélyébe, és különleges adottságaiba. Mint ahogy a cím is állítja, különleges kötet ez, és valahol egyedülálló is. Nem szokványos megközelítésben meséli el a cselekményét, hanem egészen egyedi módon, ami egyszerre szólít meg, és közben azt is érezteti, hogy akár mi is ott lehetnénk, és nemcsak olvassuk, mi történik, hanem át is éljük. 

Emiatt is szeretem annyira ezt a sorozatot, emiatt éri meg annyira elolvasni, s emiatt érzem valahol küldetésemnek is azt, hogy még több emberrel ismertessem meg ezt a fantasztikus történetet. Ha valaki azt mondja nekem, mielőtt belekezdtem volna a második részbe, hogy jobb lesz, mint az első, nem biztos, hogy hittem volna neki, hiszen már az első is igazi kedvenc lett, de a Különleges hölgyek európai utazása felülmúlja Az alkimista lányának különleges esetét is. Sokkal több kaland, izgalom és rejtély párosul a kötettel, arról nem is beszélve, hogy a két külön szél összeolvadása következtében kialakuló fordulat messzemenőleg elkápráztat, és megerősít abban, hogy érdemes volt adni egy esélyt az Athéné Klubnak.

Amellett, hogy a történet is erős, maguk a lányok, az Athéné Klub tagjai is nemcsak talpraesettek, erősek, hanem az eszük és a szívük is a helyén van. Példaértékűek, akik ha kell esendőek, de sosem adják fel, és megmutatják, hogy az erő nem az izomzatban és a testfelépítésben rejlik - néha igen, - hanem a szívünkben, a döntéseinkben, és abban az erőben, ami elkísér minket az utunk során. Még Diana is tanít valamit, s higgyétek el ez igazán nagy szó, hiszen ő a legelevenebb, a legvakmerőbb, s a legkezelhetetlenebb is. Mégis sikerült az írónőnek értékkel felruháznia. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, az utazások és Lucinda jelenléte mellett, az a kitartás és az előremenetelés. Theodora Goss karakterei sosem riadnak meg semmitől, az eszük és a szívük is a helyén van, és ha kell képesek komoly és sorsfordító döntéseket is hozni. Összességében úgy érzem, hogy ez a kötet tökéletes példája lehet annak, amikor a második rész felülszárnyalja az elsőt, és még nagyobb rajongást vált ki ezáltal a történet felé. Két kötet, közel 900 oldal, mégis pillanatok alatt képes a hatása alá kerülni az ember, és minden egyes újabb információval, bővebb kifejtéssel veszi le újra és újra az embert a lábáról. Ha idén már nem akartok új sorozatba kezdeni, megértem, de az Athéné Klub meg fogja ezt cáfolni. Egy nagyon kiforrott, erővel átitatott, kalandos, izgalmas utazásra invitál titeket, ahol nemcsak a vámpírizmus kap kiemelkedő szerepet, hanem a Société des Alchimistes-ről is tágabb képet ad, s az már csak plusz, hogy közben a 19. századi Budapest utcáin sétálgathatunk. Ne féljetek belevágni, mert ez egy olyan kaland, amit nem lehet egykönnyen elfelejteni. Maradandó, misztikummal megfűszerezett, viktoriánus regény a javából tele szörnyekkel és a természeti törvények felülbírásával.
" - (...) Mit gondol, mire lesz képes egy halhatatlan emberekből álló faj? Emberek, akik sosem halnak meg, akik sosem öregszenek meg, és akiket sosem érintenek a fertőző betegségek. Emberek, akiknek a sebei maguktól és gyorsan összeforrnak, és akiknek rendelkezésére áll az alkimista tudomány minden varázslatos hatalma. Ez lesz a felsőrendű emberek faja! Ők fogják uralni a világot!"

"Valószínűleg még most is rossz érzések kínozták, de Catherine mit tehetett volna? Ostobaság lett volna letagadni vagy kiszínezni az igazságot. Catherine nem akarta, hogy Clarence is úgy végezze, mint a szegény Giovanni."

"A gondolatát is gyűlölte annak, hogy ismét találkozni fog vele, márpedig előre tudta, ha elutazik Budapestre, hogy segítsen Marynek és Justine-nek, pontosan ez történik majd - találkozni fog vele."

" - A vér az élet. A vér a rózsa a tüskebokorban. Száz éven át aludt, mígnem eljött a herceg, hogy egy harapással felébressze."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...