2021. december 12., vasárnap

Steve Brusatte: A dinoszauruszok tündöklése és bukása


Egy letűnt világ újraírt története

*

Hatvanhatmillió évvel ezelőtt a Föld legfélelmetesebb élőlényei, a dinoszauruszok örökre eltűntek. Mind a mai napig bolygónk nagy rejtélyei közé tartoznak. A fiatal amerikai paleontológus, Steve Brusatte, szakterületének kiemelkedő egyénisége ebben a könyvében izgalmasan és olvasmányosan meséli el meglepő és új megvilágításba helyezett történetüket. Föleleveníti a dinoszauruszok fejlődésének csúcspontjait, amikor sok száz fajuk létezett, majd megjelentek a mai madarak ősei, a szárnyakat viselő, tollas dinoszauruszok. Aztán feltehetőleg egy óriási meteorit csapódott be a Földbe, és majdnem az összes dinoszauruszt elpusztította – bekövetkezett a földtörténet egyik legnagyobb szabású tömeges kihalása. Brusatte beszámol néhány rendkívüli felfedezésről is, amelyet kollégáival együtt tett, például az ősi, ember nagyságú tyrannoszauriákról és a tollas raptorokról. Ezek alapjaiban változtatták meg a dinoszauruszokról való tudásunkat. A dinoszauruszok tündöklése és bukása nagyszerű tudományos mű, egyben remek ismeretterjesztő munka.


Kezeket fel, akik a Jurassic park óta dinoszaurusz mániásak, és legalább egyszer minden évben újranézik a filmeket. Igen, kedves olvasó jól látod: fent van a kezem. Nagyon izgatott lettem, amikor megláttam, hogy megjelent Steve Brusatte regénye, hiszen minden valamire való rajongónak olvasnia kell ezt a csodát. Nemcsak az ismereteinket tágítja, hanem újra előhozza belőlünk azt az énünket, akik nem bírnak megülni a fenekükön, és mennének ki ásatásokra dinó csontokat keresni. Ha magadra ismertél, A dinoszauruszok tündöklése és bukása neked való olvasmány!

Kemény fába vágtam a fejszémet, amikor nekikezdtem ennek a kötetnek, hiszen nagyon komfortzónán kívüli olvasás, de nem tudtam, és nem is akartam ellenállni a Park kiadó újdonságának. Hihetetlenül igényes kiadás, nemcsak a száraz tényekre szorítkozik, hanem baromira olvastatja is magát. Igazán érdekes, érdekfeszítő, ismeretterjesztő regény a legjobb fajtából. Rajzokkal, és különböző illusztrációkkal, képekkel teszi még izgalmassá és letehetetlenebbé az olvasás élményét. Megszólítja az olvasókat, és közben elkalauzol minket a dinoszauruszok világába. Maga a kötet több részre van szétosztva, a jobban átláthatóság kedvéért, s minden rész egyre többet és többet ad. Nemcsak információkkal lát el, hanem mesél is. Steve Brusatte nemcsak remek író, de a közvetlen stílusával emeli a kötet pompáját is. Élvezetes olvasni, szinte már mesél, s közben informál, tájékoztat. Ez az első ilyen ismeretterjesztő regényem, de biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó, mert amilyen lendülettel vetettem bele magam, nem gondoltam volna, hogy ez a lendület kitart a legvégéig, de így történet. Az elejétől az utolsó sorokig imádtam, faltam a sorokat, és megjelent a fejem felett egy szövegbuborékban az, hogy nem véletlenül imádom én annyira a dinoszauruszokat. 

Mint már említettem részekre tagolódik a kötet, s minden egyes résznek külön témája van. Ezáltal jobban átláthatjuk a különböző fázisokat, s többek között megismerhetjük a dinoszauruszok történetének a kezdetét, az első lépéseket, a fénykorukat, a kihalásukat is, s ezzel egyidejűleg a vándorló kontinensekre is kitér az író, s nemcsak a dinoszauruszok, hanem a Föld is hangsúlyos szerepet kap. 

Már a kötet elején egy idővonallal indít, ahol a különböző időszakokat nevezi meg (perm, triász, jura, kréta, paleogén), s ezekhez a kort és az idejüket is hozzárendeli. Itt éreztem azt először, hogy igen, jó lesz ez a kötet, és egy percig sem fogok csalódni, s ez így is lett. Az a részletesség és igényesség, ami árad a kötetből valami eszméletlen. Nem győztem falni a sorokat, és befogadni az információk tömkelegét. Az biztos, hogy aki elkezdi ezt a kötetet, nemcsak egy élménnyel lesz gazdagabb, hanem a tudása is kiteljesedik.

Ami nagyon tetszett ebben a kiadásban, az az hogy kronológiai sorrendben követi az eseményeket, s a dinoszauruszsok mellett a Föld változásai is előtérbe kerülnek, a lehető legalaposabban mutatja be, mikor mi történt, s ez milyen hatással volt az élővilágra, az atmoszférára és magára a bolygónkra is. Néha nehéz elhinni, hogy ezek a lenyűgöző lények kihaltak, de ha jobban belegondolok, nem lenne valami kellemes este beleszaladni egy T-rexbe. Azt a kalandot csak nagyon kevesen élnék túl, azt hiszem.

Minden korból kiemel egy-egy jelenséget, amiről bővebben ír, s az egyik ilyen a már említett T-rex. Nem a kedvenc dinoszauruszom, mindig is a Stygimoloch volt az, de ez nem von le az értékéből. A T-rexek igazi csúcspredátorok, a tápláléklánc legtetején álló ragadozók. A kötet igazi hitelességét a paleontológusok véleményei, a különböző források és az alapos utána járás, kutatás adja. Nem egy összecsapott munka, s ez látszik is a kötet aprólékosságán, azon ahogy a száraz tényeket is a lehető leghitelesebben szeretné átadni. 

Emellett kérdéseket is vet fel, amik elgondolkodtatnak, vagy épp elborzasztanak. Mindenki döntse el saját maga. Az viszont hihetetlenül szimpatikus a kötetben, hogy szórakoztató, s akit megfog magának az igazán imádni fogja ezt az utazást, mert nem lehet másnak nevezni. Egy igazi kaland a dinoszauruszok világában, ahol nemcsak a tények, hanem különböző vélemények is velünk tartanak. 

Nagyon érdekes, és egyben félelmetes olvasmány is, hiszen valljuk be, a dinoszauruszok nem éppen a legszebb, és legkedvesebb teremtmények. Veszélyesek, veszedelmesek, jártak a Földön, s talán még ma is köztünk lennének, ha nem haltak volna ki egy kisbolygó becsapódása miatt. Ki tudja? Az utószó minden kérdésre választ ad, sőt olyan érdekességeket vet fel, amiket vétek lenne kihagyni.

Összességében nagyon szerettem, s habár ismeretlen terepre tévedtem általa, egyáltalán nem bántam meg, hogy belekezdtem. Szó szerint függtem minden szaván, s igaz, hogy néhol túl száraz a szöveg, de Steve Brusatte megtesz minden tőle telhetőt, hogy a legkönnyebben befogadhatóan tárja elénk az ismereteket. A Park kiadó hihetetlen munkát végzett, s a sikerhez ők is nagyban hozzájárultak ezzel az igencsak színvonalas kötettel. Nemcsak tetszett, hanem el is varázsolt. Mindig is érdekeltek a dinoszauruszok, az életük, és az az idő a Föld történetében, amikor ők voltak a királyok, s ők uralták a szárazföldet, a levegőt és a vizeket is. Nem egy képes atlasz, ami felsorakoztatja a dinoszauruszok fajtáit, ugyanakkor a legfontosabbakat megemlíti, olyan képekkel illusztrálja a mondanivalóját, amiken csontok, leletek vannak, s amik által alátámasztja, hogy igenis valósak, jártak a földön, s nemcsak az emberek kitalációja. Tényleg csak azt tudom mondani, hogy ha rajongsz ezekért a lényekért, és te is olyan lelkes vagy, mint Gray a Jurassic World első részében, akkor merj belevágni, mert garantáltan le fog venni a lábadról ez a kötet.



Hálásan köszönöm a Park Kiadónak a recenziós példányt!
🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...