2021. augusztus 25., szerda

Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz (Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz 1.)


"Pip tudta, hol laknak. Little Kiltonban mindenki tudta."

*

Egy ​lezárt akta, egy kínzó rejtély… és egy lány, aki tudni akarja az igazságot. 
Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz? 
Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén… A Londonban élő Holly Jackson magyarul most debütáló regénye igazi adrenalinlöket, tele meglepő csavarokkal és sokkoló lezárással. Az olvasó együtt nyomoz a főhőssel: e-mailek, sms-ek, Facebook-posztok, interjúk és naplóbejegyzések rántanak a történet mélyére és tartanak lebilincselve. 
2019-es megjelenése óta a regény csak az angol nyelvterületen több mint 180 ezer példányban kelt el, és számos díjat nyert. 2020-ban Holly Jackson krimijének ítélték a rangos British Book Awards díjat, és fél évig vezette a New York Times sikerlistáját is, kiadási jogát 19 ország vásárolta meg. A Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz folytatása (Good Girl, Bad Blood) szintén eladási rekordokat döntöget.

Nem olvastam még soha hasonlót sem, mint a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz, de wow, leesett az állam, és imádtam minden egyes sorát. Még több ilyet! Igazi élmény volt olvasni, és igazi kínszenvedés volt, akár csak egy percre is letenni. Nagyon addiktív, és bemászik a bőröd alá, arra sarkall, hogy gondolkozz, és nem fél a csavaroktól sem.

Amikor elkezdtem még nem tudtam, hogy mire is számítsak. De amikor azt látom, hogy körülöttem mindenkinek tetszik, és ódát zeng róla, akkor rossz csak nem lehet, és milyen igazam is lett, hiszen ez a kötet maga a tömény izgalom, rejtélyek és titkok hálózata, ami csak arra vár, hogy kibogozd a szálakat és megkezdődjön a nyomozás. A történet középpontjában Andie Bell rejtélyes halála áll, s az írónő eköré is építi a cselekményt. Minden egyes szál és mozzanat hozzá vezet vissza. Már az elejétől kezdve az orrodnál fogva vezet a kötet, és attól sem riad vissza, hogy bepiszkítsa a kezét, és meghökkentőbbnél meghökkentőbb részleteket tárjon az olvasók elé. A kötet főszereplő Pippa, egy nagyon szimpatikus és intelligens lány, aki Andie Bell ügyét választotta témának az iskolai kutatásához, s aki van annyira vakmerő és elszánt, hogy minden egyes apró részletet aprólékosan és tüzetesen átnézzen ahhoz, hogy a kötet végére egy lezáratlan kérdésünk se maradjon. Hihetetlenül olvastatja magát, szó szerint a kezedhez tapad a kötet, és képtelen vagy megválni tőle. Nagy reményeim voltak, hiszen ha annyian szeretik, akkor rossz nem lehet. És milyen igaz is lett, mert ez a kötet teljesen lehengerel, de közben idegőrlő és titokzatos is. Emellett hihetetlenül interaktív is, maga a kötet felépítése is különleges, már csak azért is, mert nemcsak a megszokott formátummal találkozhatunk benne, hanem vannak kiragadott beszélgetések, emailek, határidő napló bejegyzések, jegyzetek, tényleg olyan mint egy kutatási alap, hiszen kidolgozottságát tekintve nagyon precíz és kiforrott. 

Imádtam olvasni, és azt még inkább imádtam, hogy ennyire különleges volt, és tudott újat mutatni. Műfaját tekintve lélektani krimi egy kis thriller beütéssel, ugyanakkor fontos témákat is boncolgat. Úgy, mint bántalmazás, nemi erőszak, drog, gyilkosság, családon belüli megfélemlítés, lelki terror és egyfajta megbélyegzés is szerepet kap. Nagyon sokrétű, ugyanakkor nem veszik el a részletekben, és a végéig próbál tárgyilagos és pártatlan maradni. Nemcsak Pippa és Ravi nyomoznak, hanem mi is, és ugyanúgy benne vagyunk a sűrűjében, ahogy ők is. 

A nyomozás mellett veszéllyel és zsarolással is találkozunk a kötet alatt, s mindenféle spoiler nélkül mondhatom, hogy egy bizonyos rész nagyon mélyen érintett, teljesen összetörtem miatta. Maga a cselekmény egyszerre tájékoztató jellegű és rejtélyes is. Nem fedi fel rögtön magát, hagyja hogy mi magunk illesszük össze a részeket, és mindenféle elvárás nélkül hagyja, hogy sodródjunk az eseményekkel. 

Ami különösen tetszett a kötetben az a tagoltsága, az ahogyan az elejétől kezdve felépítette az ügyet, és emellett Pippa életébe is betekintést engedett. Ha tudom, hogy Holly Jackson ennyire tehetséges, biztos vagyok benne, hogy már jóval hamarabb kézbe veszem a regényét és elmerülök ebben a hihetetlen sorozatban. Megborzongat, de le is hengerel, és olyan fontos dolgokra hívja fel a figyelmet, mint a társadalom kritikája, a kiközösítés és a látszat. 

Leginkább azt sulykolja belénk, hogy ne higgyük el azt, amit látunk, hanem ássunk le a mélyre, és győződjünk meg arról, hogy valóban azt látjuk e, ami az igazság, vagy azt, amit a másik próbál elénk vetíteni egyfajta pajzsként. Az írónő Andie karakterén keresztül rombolja szét az illúziókat, és mutatja meg a valós képet. Nemcsak feltárja előttünk az igazságot, de útközben nyomokat is elrejt, hogy a végén mi magunk jöjjünk rá a megoldásra. 

Gondolom mondanom sem kell, hogy rendesen elvéreztem, mert egyáltalán nem az lett a vége, mint amire én gondoltam, sőt meg sem közelíti azt. Ha szeretnél egy letehetetlen, de annál inkább rejtélyes és izgalmas regényt olvasni, akkor nagyon ajánlom a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz kötetet, mert egyedülálló a maga nemében, erősen függőséget okoz, megrohamozza az agyadat és arra sarkallja, hogy rakja össze a nyomokat és fejtse meg Andie Bell gyilkosságának ügyét, és mondja meg, mi is történt azon az ominózus napon, és szolgáltasson igazságot, mossa tisztára Sal Singh nevét, aki állítólag megölte Andie-t, majd utána öngyilkos lett. De vajon ez tényleg így történt? Vagy talán a rendőrség és Little Kilton népe túl hamar elfogadta az információkat? Mi van, ha nem is Sal ölte meg Andie-t, mi van ha a gyilkos még most is szabadlábon van, és éli a kis életét? Mi van, ha az igazság sokkal kézenfekvőbb, mint azt elsőre gondolnánk? Megannyi kérdés, s a Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz mindenre választ ad. Merülj el Pip és Ravi történetében ahhoz, hogy megtudd, mi is történt a Little Kilton-i gimi legnépszerűbb lányával, a mindenki által csodált vagy épp rettegett Andie Bell-lel!
" - Nyugi, Connor - szállt be Ant is az élcelődésbe -, ne vedd úgy a szívedre! Talán ha házi feladat volnál, szívesebben foglalkozna veled."

" - Persze csak ha odavagy a kekszes-csokis fagyiért. Idézőjel, Ravi Singh - mondta a fiú színpadiasan egy láthatatlan mikrofonba -, házi dolgozat a legfinomabb fagyi ízvilágáról, Pip autójában, szeptemb..."

"Mostanra már megtanultam a leckét: ha valakit hazugságon érsz egy meggyilkolt lánnyal kapcsolatban, az a legjobb, ha odamész hozzá, és megkérdezed tőle, miért hazudott."

" - Betolakodtál az életmbe, és olyan lehetőséget kínáltál fel nekem, amiről nem is álmodtam. Ezt nem veheted el tőlem, tudod, hogy szükségem van rád. Nem adhatod fel! Ez nem te vagy."




Köszönöm szépen a recenziós példányt a Kolibri Kiadónak!
🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...