2021. május 20., csütörtök

Liz Braswell: Egy új élmény (Sorsfordító történetek)


 "A magasan járó, fehér hold oly ragyogón vetette fényét az alatta elterülő városra, mint az északi országok felett fényesen ragyogó nap."

*

Mi lett volna, ha nem Aladdin lesz a dzsinn gazdája? 
Aladdin egy csavargó. Megannyi sorstársához hasonlóan, mindig csupán még egy újabb napot próbál túlélni az elszegényedett Agrabah-ban. Jázmin egy hercegnő, aki épp házasságra készül lépni kijelölt vőlegényével. 
Semmit sem akar jobban, mint elkerülni a rá kiszabott sorsot, hogy megláthassa, mi rejlik a palota falain kívül. Amint azonban a Szultán legbizalmasabb tanácsadója, Jafar hirtelen hatalomra tör, minden megváltozik. 
Egy ősi lámpa segítségével Jafar a varázslat törvényeit megtörve képessé válik a szerelmet és halál uralására. Hamarosan nagy feladat vár Aladdinra és a hercegnői címtől megfosztott Jázminra: ők vezetik majd Agrabah népét a királyság szétszakításával fenyegetőző, hataloméhes uralkodó elleni lázadásban. Ez nem az a történet, amit már oly jól ismersz. 
Ez a történet a hatalomról, a forradalmárokról, és a szerelemről szól. És arról, hogyan képes mindent megváltoztatni egyetlen pillanat.


Nagyon vártam már az újabb Sorsfordító történetek sorozat kötetének megjelenését, már csak azért is, mert igazi szerelem lett ez a sorozat, és mindig igazi élmény kézbevenni és elveszni a sorok között. Ez az Aladdinnál sem volt másképp. Nemcsak a borító lett gyönyörű, a lila élfestésről nem is beszélve, hanem a történet is hihetetlenül izgalmas és eseménydús. Ennél a kötetnél éreztem először azt, hogy sötétebb, baljósabb fordulatokat vettek az események, és emiatt is imádtam annyira.

A kötet első néhány fejezete a megszokott mederben halad. Megismerhetjük a karaktereket, a világot és Agrabah városát, hogy milyen is ott az élet és ki is valójában Aladdin. Aztán, ahogy kilépünk a megszokott mederből egy igazán borús, fantáziadús cselekményt kapunk tele érdekesebbnél érdekesebb fordulatokkal, egy sokkal sötétebb világképpel, mint amit megszokhattunk, ugyanakkor végig megmarad a már ismert és kedvelt hangulat. Ahol kell ott teljesen lenyűgöz a kötet, de ahol arra van szükség, ott gondolkodóba ejt. Amiatt is vártam nagyon ezt a részt, mivel mindig is nagyon érdekelt, hogy mi lett volna akkor, ha nem Aladdinnál marad a lámpa, hanem végül Jafar kezében köt ki. Iszonyatosan örültem, hogy ezt a szálat ragadta ki az írónő, és vázolta fel nekünk. Nemcsak azért, mert egy gonosztevő a kötet mozgatórugója, hanem azért is, mert nagyon sok lehetőség rejlik benne, és Liz Braswell kétségtelenül ki is aknázta ezeket. Akik hozzám hasonlóan szeretik az eredeti sztorit, lehet hogy elsőre fura lesz nekik ez a kötet, de én személy szerint imádtam. Nemcsak olvastatja magát, de könnyed is, és szinte pillanatok alatt befalja az ember. Nagyon régen volt utoljára olyan, hogy 350 oldalt elolvastam egy nap alatt, de az Egy új élmény miatt ez is sikerült. 

Nagyon addiktív és végig azon kattog az agyad, hogy mi lesz a történet vége, milyen újabb fordulatok és csavarok keresztezik majd az utadat és képtelenség akár csak egy percig nem odafigyelni arra, ami éppen zajlik, hiszen a kötet tempója nagyon gyors, nem sok időt hagy a gondolkodásra, viszont cserébe szépen kidolgozott és fejezetről-fejezetre egyre izgalmasabb. Nincs egy olyan rész, amire ne tudnám ráaggatni a lebilincselő címkét, mert számomra ez a kötet megtestesített minden olyan gondolatot, amikre már én is gondoltam, amikor először láttam a mesét vagy éppen a filmet, ugyanakkor nem egy-két helyen meg is döbbentett. 

Mindenféle spoiler nélkül állíthatom, hogy a dzsinn mellett más "lények" is feltűnnek, s még ha először furcsa is volt, utána hozzászokik az ember és eltűnik minden furcsasága. Emellett, ahogy egyre jobban haladunk a kötet vége felé, magyarázatot is kapunk Jafar viselkedésére, és nemcsak a hataloméhes oldalát láthatjuk, hanem azt is, hogy ő is ember, és őt is ért már veszteség. De visszatérve a történetre: nagyon tetszett benne, hogy kreatívan oldotta meg a feladatot az írónő és el is hittem neki azt, hogy akár így is történhettek volna az események. 

Vizuális típus vagyok, és olvasás közben végig a szemem előtt pörgött a cselekmény, és teljesen olyan volt, mintha újranéztem volna a mesét, csak ezúttal másképp alakultak az események és egy teljesen más történetet kaptam ezáltal. Az is tetszett, hogy ahol kellett, ott kegyetlen volt a kötet, nem félt sem a vértől, sem a haláltól, és emiatt ezt a részt csak 16 éven felülieknek ajánlom. Teljesen más vonalat képez, mint az előző megjelent kötetek, ugyanakkor így felnőtt fejjel nézve, pont ezt is vártam el tőle, hogy más legyen, mint a többi, hogy ne féljen kimondani dolgokat és ne féljen kegyetlen lenni.

 Mindezek mellett sajnos a szerelmi szál eltörpült és nem jött át Jázmin és Aladdin szerelme, túl gyors, összeszedetlen és megalapozatlan lett. Nem éreztem a vibrálást közöttük, és igen, az elején érezhető, de aztán teljesen eltűnik és ez az instant love vonal nem jött át. Viszont a karakterek jelleme így is megmaradt, és nem változtatta meg drasztikusan az írónő, hogy ne ismertem volna rájuk. Jázminnak különösen jót tesz a kötet, hiszen egy igazi badass hősnővé válik, aki a kezébe veszi a sorsát, és nem engedi, hogy mások mondják meg neki, hogy mit tegyen, kivel töltse az idejét és kibe szeressen bele. 

Emiatt hatalmas piros pont jár az írónőnek, mert itt éreztem először azt, hogy kiaknázta Jázmin karakterét és olyan jellemvonásokkal ruházta fel, amik tökéletesen illettek hozzá, ugyanakkor megmaradt az is benne, akit a mese alatt már egyszer megszerettük. A többi karakter is jócskán hozzátesz a történethez, és a döntéseikkel befolyásolják azt, ugyanakkor jó néhányat ki is írt Liz Braswell, ami miatt kicsit szomorú vagyok, de így is megmaradtak a kedvenceim, akiket imádok és akik ebben a kötetben is tiszteletüket tették. Aki szerintem nem kapott még elég hangsúlyt, az a dzsinn volt, amit iszonyatosan sajnáltam, mert imádtam a közte és Aladdin között kialakult kapcsot. Emiatt Aladdin jelleméből is kevesebbet kapunk és a már megszeretett vicces, humorosabb oldaluk is elveszett. De kárpótolt érte a badass Jázmin. Összességében nagyon tetszett, egy gyorsan olvasós, pörgős regényt kaptam, sötét világképpel, Aladdin szokásos laza oldalával, Jázmin erős jellemével és Jafar beteg elméjével, ami megkoronázza a kötetet. Ha ti is kíváncsiak vagytok arra, mi történt volna, ha Jafar szerzi meg a lámpást, akkor ez a kötet csak arra vár, hogy a kezedbe vedd és elmerülj a történetben.
" - Ne engedd, hogy az élet igazságtalansága és a szegénység határozza meg, hogy ki vagy! Te döntöd el, ki akarsz lenni, Aladdin. Egy hős leszel, aki törődik a gyenge és kiszolgáltatott emberekkel? Vagy talán tolvaj leszel? Koldus, vagy még rosszabb? Rajtad áll, nem pedig a körülötted lévő dolgokon vagy embereken. Dönthetsz úgy is, hogy valami több leszel."

" - Megígérem: ha ez fontos neked, visszajövök érte. De egy tolvaj, egy hercegnő, egy tigris, egy majom és egy varázsszőnyeg most csak ennyit tehet."

" - Vigyétek! Engem már nem érdekel. Elvesztettem az apámat, a tigrisemet... a birodalmamat. Minek nekem egy korona?"

" - Hát akkor, Hercegnő! - mondta Morgiana. - Van egy Csavargókból álló sereged. Megosztanád velünk a tervedet?"

" - Dzsinnek? Tigrisek? Varázslatról szóló könyvek? Szóval most már erről szól az életem?"



  🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...