2021. április 15., csütörtök

Leigh Bardugo: Six of crows - Hat varjú (Hat varjú 1.)


"Joostnak két gondja volt: a hold és a bajsza."

*

Ketterdam: nyüzsgő nemzetközi kereskedelmi csomópont, ahol jó pénzért minden megkapható, és ezt senki nem tudja jobban, mint Kaz Brekker, a kivételes tehetségű bűnöző. 
Kaz veszélyes küldetésre kap megbízást, és cserébe olyan gazdagságot kínálnak neki, ami legvadabb álmait is felülmúlja. Egyedül viszont képtelen sikerre vinni a vállalkozást… 
Egy bosszúszomjas elítélt. 
Egy szerencsejáték-függő mesterlövész. 
Egy különleges múltú szökevény. 
Egy Kísértet néven ismert kém. 
Egy varázserejét a nyomornegyedben kamatoztató szívtörő. 
Egy tolvaj, aki a leglehetetlenebb helyzetekből is kiszabadul. 
Hat veszélyes törvényenkívüli és egy lehetetlen vállalkozás. Kaz csapata az egyetlen, ami megmentheti a világot a pusztulástól – ha előbb ki nem nyírják egymást.

Még a sorozat megjelenése előtt szerettem volna elolvasni a Hat varjút is, hiszen egy csavarral ennek a kötetnek a szereplői is szerepet kaptak a sorozatban. Már nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy mit is hozott össze a Netflix, de az már most biztos, hogy a színészek egytől egyig tökéletesek és minden egyes promóciós képpel és trailerrel egyre inkább felkeltik a rajongók figyelmét. Maga a kötet lassan 2 éve várta, hogy végre kézbe vegyem és büszkén kijelenthetem, hogy ez megtörtént és ha nem is lett akkora szerelem azért 4,5 csillagot nagyon is megért ez a kötet.

A Hat varjú egy kicsit más, mint az Árnyék és csont trilógia, valamivel izgalmasabb, veszélyesebb, ugyanakkor van benne valami egészen különleges is. Nem igazán tudtam, mire is számítsak, hiszen én nagyon szeretem a Grisha sorozatot is, de az utolsó kötet már nem volt olyan izgalmas, mint az első kettő, nem éreztem azt az erőt, és sajnos a Hat varjú eleje sem volt valami erős. Elkezdtem és egyszerűen nem akart beindulni a sztori, kicsit unalmas volt nem tudott lekötni és alig vártam, hogy történjen már végre valami, mert így bizony elalszom. Nem is kellett sokat várnom, mert a kezdeti nehézségek helyét átvette egy fokozottabb tempó, ami titkokban, veszélyekben és küldetésekben gazdag volt. A fordulatokat és a vakmerő pillanatokat sem vetette meg, s emiatt megérte szenvedni az elején, hiszen ahogy beindul, onnantól kezdve nincs megállás és robog teljes gőzzel előre a cselekmény. Egy olyan gyors és izgalmas tempót diktál onnantól a kötet, hogy az olvasó szó szerint odatapad a lapokhoz és beleesik a "csak még egy fejezetet" szindrómába. Nagyjából a kötet második részétől kezd izgalmas lenni a történet, s maga a Hat varjú alapvetően 6 részegségből áll, több szemszögből játszódnak az események és lehetőségünk van szinte mindenkit közelebbről megismerni, nemcsak a tettei és a múltja alapján, hanem a gondolatai révén is. 

A kötet egy rablás köré összpontosul, ez van a középpontban és ez határozza meg a karakterek lépéseit és minden egyes esemény ide tornyosul ki. Emellett hat karaktert ismerhetünk meg, nem véletlenül hat hiszen a kötet címe is az, hogy Hat varjú. Kaz, Inej, Jesper, Wylan, Nyina és Matthias. Hat különböző sors, hat különböző személyiség, hat különböző élettörténet. Ez a felállás már az első pillanatban levett a lábamról, hiszen az írónő nemcsak érdekes karaktereket alkotott meg, hanem emellett minden egyes részletet alaposan ki is dolgozott, hogy még több felületet le tudjon fedni velük. 

Végre megértettem, miért is szeretik annyian Kaz karakterét, aki a maga 'morally grey' szférájában kiemelkedő és ki ne szeretne egy ilyen karaktert, de most komolyan? A nőket vonzza a veszély és Kaz egy igencsak veszélyes karakter, sötét múlttal és még sötétebb jelennel. Nem véletlenül kapta a Piszkoskéz becenevet. Mellette Inej és Jesper lett nagy kedvencem. Mindketten nagyon egyediek és jóval többek annál, mint amit elsőre gondolna róluk az ember. 

Nyina és Matthias párosát egyelőre nem tudom hova tenni, bár az enemies to lovers vonal nagyon is tetszik velük kapcsolatban. Maga a cselekmény hol bravúros, hol veszélyes, de izgalmakban és vakmerő húzásokban is bővelkedik. Imádtam azt benne, hogy sose lehettem biztos a dolgomban, az események legtöbbször nem olyan fordulatot vettek, mint amire számítottam és az is kifejezetten üdítő volt, hogy képes volt oldalról oldalra lekötni a figyelmem és a váltott szemszögnek hála egy sokkal teljesebb képet kaptam, mintha csak egy karakter szempontjából láttam volna az eseményeket. 

Maga a történet az Árnyék és csont harmadik része után játszódik néhány évvel, s ez meg is látszik a köteten, viszont arra nem számítottam, hogy még így is sikerült titokzatosnak és baljósnak megmaradnia. Nem egy helyen képedtem el az írónő zsenialitásán. Az általa elképzelt világ még mindig zseniális, kiforrott, viszont a Hat varjúnál érződik az először, hogy bizony erről a világból még nagyon sok mindent nem tudunk, kiaknázatlan ötletek tárhelye. 

Nagyon kecsegtető és nagyon sok fantáziával van megáldva. Emellett teljesen lehengerel, ha épp arra volt szükség akkor romantikus gondolatokat vetett el az olvasó fejében, de sokszor be is csapott minket a kötet. Imádtam, hogy ennyire kiszámíthatatlan volt és habár a kötet eleje nem tökéletes, a történet maga közel állt hozzá. Ízig-vérig fantasy a javából, ami az írói zseniális miatt különleges, van benne spiritusz és nem fél a kegyetlenkedéstől és a vértől sem. Erkölcsileg néhány helyen romlott, de ez nem vesz el az értékéből. Összességében egy nagyon kecsegtető történetet kaptam, egy már ismert világon belül, ami jócskán szolgált újdonsággal, izgalmas jelenetekkel és hat elképesztő karakterrel. Kaz Brekker jött, látott és győzött. Teljesen meggyőzött az erős fellépésével, az eszével és azzal, hogy minden helyzetből meglátta a kiutat, még akkor is, ha lehetetlennek tűnt. Végig izgultam a karakterekkel a cselekményt, lélekben ott voltam velük és ahol kellett, ott nekem is hevesen vert a szívem, drukkoltam és együtt mentünk végig a küldetésen. A kötet lezárása enyhén függővéges, de nem annyira, hogy kaparni kellene tőle a falat, viszont az jó hír, hogy még áprilisban meg fog jelenni nagyjából a sorozattal egy időben a második rész, így akik előttem olvasták a kötetet és akik most kezdik el, végre be is fejezhetik és pontot tehetnek a ketterdami varjak történetének a végére, bár már most érzem, hogy nehéz lesz elengedni őket.
" - Ha még egyszer pisztolyt mersz rám fogni, mind a két csuklódat eltöröm, és fel kell bérelned valakit, hogy segítsen hugyozni - ütögette meg Kaz a kalapja karimáját a pálcája fogantyújával. - Vagy megkérheted rá a bájos Elise-t is."

" - Amikor mindenki úgy tudja, hogy szörnyeteg az ember, akkor nem kell arra pazarolnia az időt, hogy minden szörnyűséget kivitelezzen is."

" - Azt sem bíznám rád, hogy bekösd a cipőmet, mert megfújnád a cipőfűzőmet, Kaz. Még ha feldagasztom az arcát, akkor sem lesz hihető - vizsgálgatta Muzzen arcát a lány."

" - Mióta vagyok az inasod?
 - Kés van nálam, emlékszel? - szólt vissza Kaz a válla fölött.
 - Nálam meg pisztoly! - kiáltotta utána Jesper."

"Ő nem hiúz, nem pók, még csak nem is Kísértet. Ő Inej Ghafa, akire odafent vár a jövője."

" - Matthiasnak semmi sem tetszik veled kapcsolatban, de amikor elneveted magad, úgy feléled, mint a tulipán a friss vízben."



 🛒  Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...