2021. április 7., szerda

J. Bengtsson: Cake - Egy szerelem története (Cake 1.)


"2014. május 30-án reggel még csak egyszerű huszonhárom éves pénzügy és számvitel szakos hallgató voltam az Arizonai Állami Egyetemen, aki a nyári szünet első heteit élvezte."

*

Lehet, ​hogy Jake McKallister rocksztár, de annyi biztos, hogy nem átlagos. Fiatal kamaszként borzasztó bűntett áldozata lett, és ezt azóta sem heverte ki. A munkájába temetkezett. Ha nem lett volna a zene, amiben elmélyülhetett, talán túl sem éli. 
A karrier és a siker könnyen jött számára, a szerelem annál kevésbé. Mikor a szókimondó és életigenlő Casey Caldwellt kérik fel a híresen zárkózott zenész kísérőjének egy közös barátjuk esküvőjén, Casey a legrosszabbra számít. Mégis, milyen közös témájuk lehet? 
Casey, a szószátyár, Jake, a magába forduló, zárkózott. Jake élete a zene körül forog, Casey még tisztán énekelni sem tud. A lány gyerekkora maga volt a boldogság, a srácé a média által szétcincált rémálom. 
És mégis, nyilvánvaló különbségeik ellenére, Jake és Casey egymásra talál, és Casey fénye beragyogja Jake sötét gondolatait. De vajon elég erős lesz-e a szerelmük, hogy legyűrje a fiú sötét múltjának romboló terhét? 
J. Bengtsson egy óriási vörös fenyőkkel körbevett házban nőtt fel Észak-Kaliforniában. Mindig arról álmodott, hogy többet lásson a világból, ezért az egyetem első évét külföldön töltötte Európában. Sokkal többel tért haza, mint arra valaha is számított: egy svéd fiú szerelmével. Ezután több év kontinensek közötti ingázás következett, míg végül összeházasodtak, született három gyermekük és letelepedtek Dél-Kaliforniában. A Cake J. Bengtsson első regénye.

Csupa jókat hallottam már erről a könyvről és a megjelenést következően egyből fel is került a kívánságlistámra. Már azzal levett a lábamról, hogy rocksztár románc és a fülszöveg is nagyon érdekesen hangzik. Első pillanatra szerelem volt, és olvasás után is csak azt tudom mondani, hogy ez a kötet legalább annyira édes, mint egy finom torta. Ahol kell, ott bőven van töltelék, de ha épp úgy hozza a szükség, keserű is tud lenni a sok tejszínhab alatt. Borzasztóan édes, ugyanakkor meg is szakad tőle a szíved.

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy az idei év egyik nagy kedvence lett J. Bengtsson regénye, mivel alapjáraton is odáig vagyok azokért a történetekért, amiben egy egyszerű lány összejön egy híres zenésszel, az meg csak hab a tortán, ha ez a zenész helyes, szexi és rocker is. Már itt levett a lábamról az írónő, s még nem is igazán merültem el a történetben. Maga a cselekmény elég viccesen kezdődik és ez a hangulat végig uralkodik a köteten. Az első 100 oldalon déja vu érzésem volt, és rendesen megborzongtam, ahogy olvastam. Imádom, ha egy történetben van valami, ami már az első fejezetek után megfog, ha van többlet jelentése, ha közölni akar valamit, s ha közben még édes is, akkor már nyert ügye van nálam. A Cake pontosan ilyen. Egy olyan történet, amit érdemes elolvasni, amit érdemes levenni a polcról és odaadni a barátoknak, ajánlani az ismerősöknek, mert nemcsak kikapcsol, de gondolkodóba is ejt. Emellett szerethető, humoros, igazi rózsaszín felhős szerelmi történet, ami egy idő után nemcsak cuki lesz, hanem komoly, sebzett, szomorú és szívet szaggató is. Nem egy tipikus Rubin Pöttyös, de kétség kívül nagyon is illik a sorozat elemei közé. 

Casey és Jake története már az elején elsöprő, epikus és nem túlzok, ha azt állítom, hogy a kezdeti szorongás után igazi felüdülés, tisztára mint egy tündérmese, de mint minden tündérmesében itt sem minden csupa vidámság és kacagás, s bizony, ahogy haladunk előre úgy tárja ki előttünk a lelkét az írónő és úgy mutatja meg azt, hogy miért is írta meg ezt a történetet, miért vetette a gondolatait a lapokra és miért érezte úgy, hogy ezt a kötetet meg kell ismernie az olvasóközönségnek is. 

Úgy érzem, hogy nemcsak egy egyszerű szerelmes sztorit kaptam, hanem annál jóval többet. Rávilágít az emberek valódi alakjára, megmutatja milyen az élet kemény oldala, milyen a küzdeni akarás és milyen az, ha a sok rossz után valami egészen egyedülálló is történik az emberrel. Sokszor nem tudhatjuk mi lapul a mélyben, az ember múltjában, s ezzel a regényével az írónő alaposan felkavarja az állóvizet, s még ha szépen lassan is, de ledobja közénk a bombát és türelmesen kivárja, hogy robbanjon, mi pedig összeomoljunk a súlya alatt. 

Egyszerre öröm és boldogság olvasni a Cake-t és egyszerre fájdalmas és nehéz is. Sokszor mosolyog rajta az ember, de legalább ugyanennyiszer össze is facsarodik az ember szíve, és nem tudja hova rakni a lelkében kavargó érzéseket, gondolatokat és kérdéseket. Borzalmasan megindító és szívszorító történet egy egyszerű lányról és egy terhes múlttal rendelkező zenész egymásra találásáról és szerelméről. 

Nagyon sokat ad, s még annál is többet vesz el, hiszen nem egyszer borzaszt el és nem egyszer akarja kitépni a szíved a helyéről, de még így is boldog pillanatok, vicces vagy éppen szórakoztató események és érzelmes jelenetek kereszttüzében találhatja magát az ember. Szerettem nagyon a történetben, hogy lépésről lépésre épült fel, hogy nem akart egyszerre lesokkolni és szépen lassan adagolta az információkat. 

Ami a karaktereket illeti, szinte mindenkit nagyon megkedveltem, de Casey és Jake párosa mindent vitt. Az első kedvenc pillanatom velük kapcsolatban az, amikor leesett miért is lett Cake a kötet címe. Casey tipikusan az a szomszédlány, aki a maga szépségével és természetes jellemével veszi le az embert a lábáról, és aki a rendkívüli humorával vonzza magához a körülötte állókat. Aztán ott van Jake, aki borzalmas, szörnyű múlttal rendelkezik, s akinek meg kellett küldeni az életben maradásért, s aki emiatt zárkózott, nehéz kiismerni, de ha megnyílik kenyérre lehet kenni és igazi édes pofa. A kötet ezen felül a maga nemében nagyon különleges, nem az a szokványos regény, amit ebben a zsánerben megszokhattunk, s pont amiatt is olyan jó. Tökéletes a kezdés, egyből megragad, a kötet közepe is tovább szítja a kíváncsiságot, majd a kötet vége végig sakkban tartja az olvasókat és elbizonytalanítja őket a happy enddel kapcsolatban. Nem egyszer nevettem a köteten, s nem egyszer szorult össze a torkom. Nagyon érzelmes, valódi érzéseket közvetít, szexi, ahol kell vidám, de a komolyságot sem veti meg és végig hű marad önmagához. Régen olvastam ennyire megkapó és egyedi szerelmi történetet, ami ennyire levett volna a lábamról és ami ennyire mélyen érintett volna.
" - Jaj, menj már, Jake! Tökre egymásra vagytok hangolódva. Te is tudod. Ő is tudja. A rohadt aranyhalak a recepció halastavában is tisztában vannak vele!"

"Utáltam, hogy egy másik férfi élvezheti Casey figyelmét. Bejövök neki, tudtam. És nekem is bejön ő. Szóval mi a tökömért üldögélek én itt, miközben az a seggarc épp befűzi? Úristen, mekkora marha vagyok! Konkrétan a srác karjaiba löktem..."

" - Vezetek, marharépa, nyugi van! Ja, és csak szólok, ha lekéssük a gépet, az a te hibád!"

"Megérintettem az arcát. Egyetlen férfi mellett sem éreztem még magam ennyire különlegesnek, ahogy ennyire bizonytalannak sem. Annyi mindent szerettem volna mondani neki. De nem most volt az ideje."

" - Néha abban kell megtalálni a boldogságot, amink van. És neked rengeteg mindened van: családod, aki szeret téged, hihetetlen karriered és egy csodálatos lány, aki imád."




 🛒 Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...