2021. február 13., szombat

Hidasi Judit: 99 gondolat a szerelemről


 "Annyi mindent lehetne mondani a szerelemről. Mindenekelőtt felmerül a kérdés: érdemes róla beszélni, lehet róla írni?"

*

99 gondolat, 99 írás rólunk és a szerelemről. Lehet, hogy a te utazásod csak most kezdődik? 
A szerelem annyi formában van jelen az életünkben, hogy ezer év is kevés lenne megismerni. Néha egyszerű, néha bonyolult, fájó és szépséges. 
A szerelem, ha megérint, tovatűnhet egy pillanat alatt, de az is lehet, hogy egy életre velünk marad. 
A kérdés az, mit kezdünk vele, ha a megérkezik. Mit teszünk, ha felismerjük? Vigyázunk rá? Ápoljuk vagy elpazaroljuk? 
Hiszünk-e még benne egyáltalán? Sok-sok kérdés, melyekre a választ csak a saját életedben találhatod meg. Ez a könyv egy utazás az érzelmek birodalmába. 
Nem azt próbálja megfejteni, mi történik, ha két ember egymásba szeret, de rávilágít, milyen fontos, hogy higgy benne, és hogy vigyázz rá akkor is, ha már rád talált. 
Hidasi Judit, a többszörösen Aranykönyv-díjra jelölt írónő Gondolatmappa és 99 gondolat a szeretetről című kötetei után ismét egy nagyszerű utazásra hív, ezúttal a szerelem világába.

Közeleg a Valentin-nap, s ilyenkor akarva-akaratlanul is, de egyre több szerelmes idézetbe, könyvbe, filmbe, hirdetésbe és történetbe fut bele az ember. Jómagam nem ünneplem a V napot, sőt nem is igazán vagyok oda érte, hiszen ha szeretünk valakit, akkor azt nemcsak az év egy napján, hanem az összes napon szeretjük és nem csak akkor kell, illetve lehet kedveskedni a másiknak, amikor eljön február 14-e, hanem bármikor, amikor épp rossz passzban van a párunk, vagy csak egyszerűen meg akarjuk lepni valamivel, és mosolyt szeretnénk csalni az arcára.

Sokan olvasunk romantikus regényeket, talán nem is amiatt, mert van benne szerelmi szál, de az biztos, hogy egy-egy regényt nagyon fel tud rázni. Meg tudja fűszerezni az oldalakat, legyen az akár egyszerű egymásra találás, barátokból vagy épp ellenségekből születendő szerelmek, de az biztos, hogy aki olvas az már többféle vállfáját is átélte, a való életről nem is beszélve. Első szerelmek, első szakítások, első igazi csalódások és a hamísíthatatlan egymásra találások, amikor elhitte az ember, hogy megtalálta az igazit, de aztán vagy kiderül, hogy tévedett, vagy valóban megtalálta azt, aki a másik fele.

Hidasi Judit munkássága teljesen lenyűgöz, annyira természetesen ír bizonyos témákról, annyira közvetlen a stílusa és annyira magával ragadja az embert, hogy nehezen tudjuk letenni a köteteit, s ez a 99 gondolat a szerelemről alatt is így volt. Nem mondom, hogy nem voltam szkeptikus a kötet olvasása előtt, mert az voltam, nem is kicsit. De aztán egyre többet és többet olvastam belőle és igen, van benne érték. Sokféle ember létezik, de valaki vagy hisz a szerelemben, vagy nem. Amíg nem tapasztalja úgy igazán meg az ember, addig nem hisz benne, szakítás után is teljesen a padlóra kerülünk és nem bízunk már a másikban, nem érezzük azt, hogy valaha is fel fogunk állni onnan, de ez a kötet segít, hogy egy kicsit más megközelítésben láthassuk az eseményeket.

Maga a kötet egy nagyon gyorsan olvasható, egy délután alatt lepörgethető velős gondolatokkal megáldott olvasmány. Tele van bölcsességekkel, tapasztalatokkal és nem utolsó sorban iránymutatással. Segít rájönni arra, hogy mindenkinek van valahol párja, senki sem született magányra és igen, van akinek többet kell várni, de mindenképp megéri a várakozást, mert az a bizonyos egyszer be fog toppanni az életünkbe, ha akarjuk, ha nem. A szerelem nem egy olyan dolog, amit kontrollálni lehet, hiszen a legtöbb esetben váratlanul, derült égből villámcsapásként érkezik és mindent letarol, nincs előle menekvés, ha eljön az ideje elragadja az embert és a mennyekbe repíti, igen ám, de nemcsak a rózsaszín ködöt mutatja meg a kötet, hanem a szerelem borúsabb oldalát is.

A kötet nemcsak irányt mutat, de be is gyógyítja a szíveken ejtett sebeket. Begyógyítja és megtanít arra, hogyan lépjünk túl a szívfájdalmakon és hogyan bízzunk újra, hiszen ha egyszer elvész a szerelem iránti bizalom, nagyon nehéz azt visszaszerezni. Tetszett a kötetben, hogy nem volt tolakodó, hogy akkor és ott kerültek elő bizonyos kérdések és gondolatok, amikor szükség volt rá és nem egyszer vetett fel bennem is olyan kérdéseket, amikre vagy tudtam már a választ, vagy épp magam is keresem rá.

Hidasi Judit a 99 gondolat a szerelemről kötetében rávilágít alapdolgokra, megmutatja, hogy mindenki érdemes a boldogságra és nem szabad feladni. Mindig van előre, mindig is lesz és mindig is volt. Igen, lehet hogy a szerelem egy csodálatos érzés, ugyanakkor fájdalmas és pusztító is lehet. Fáj, ha összetörik a szívünket, de boldogsággal, reménnyel tölt el, ha az összetört darabokat összeilleszti a megfelelő személy, vagy épp saját magunk, hiszen magunkat szeretni a legfontosabb. Nem feltétlen kell valaki, ahhoz hogy azt érezzük érünk valamit, hiszen ha mi nem tudjuk szeretni magunkat, hogyan is várnánk el, hogy más szeressen minket?

Tetszett a kötetben, hogy nemcsak, mint általános, kézzel meg nem fogható jelenségként tekint a szerelemre, hanem alátámasztja az érveit, ha kell tapasztalatokkal, vagy épp kérdéseket vet fel, de mindenképp önbizalmat is ad. Az elejétől kezdve építi a cselekményt, s a végére érik csak igazán be a gyümölcse. Mindezt 9 fejezeten keresztül teszi, s minden egyes fejezetben másra fókuszál, de a központi témához szorosan kötődve. Számomra olyan volt olvasni ezt a kötetet, mintha beültem volna egy előadásra, ahol az írónő futatott eszmecserét velünk, kedves hallgatókkal.



 🛒 Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...