2020. június 9., kedd

Elizabeth Lim: Fénytörések (Sorsfordító történetek)


"Már csak egy ágyú maradt."

*

Mi ​lett volna, ha Mulannak az alvilágból kell kimentenie a szerelmét?

Ki ne ismerné Mulan történetét? A harcias lelkületű lány bármit megtenne, hogy megvédje szeretteit, még betegeskedő apja helyett is beállt a hadseregbe, egy Ping nevű fiúnak álcázva magát. De mi történt volna akkor, ha nem meséből ismert módon alakul a történet? A Sorsfordító történetek legújabb részéből ez is kiderül…
Amikor Li Shang kapitány a Mulannak szánt súlyos csapás útjába veti magát, a lány tudja, mindent meg kell tennie, hogy segítsen a kapitánynak túlélni a veszélyes sérülést… Ennek érdekében azonban fájdalmas küldetést kell vállalnia: útja egyenesen Diyuba, azaz az alvilágba vezet.
Diyu ura, Yama király nem könnyíti meg Mulan dolgát. Shang hatalmas őrző-védő oroszlánjának segítségével a lánynak át kell kelnie az alvilágon, és lehetetlennek tűnő akadályokat legyőzve, még napfelkelte előtt visszahoznia Shangot. Ham nem jár sikerrel, mindketten örökre Diyuban ragadnak. Ráadásul Mulan még mindig Pingnek álcázza magát, ám egyre nehezebben fedi el valódi kilétét, ahogy folyamatosan közelebb kerülnek egymáshoz Shanggal.
Sürget az idő! Vajon Mulan meg tudja menteni Shangot – és saját magát –, mielőtt még túl késő lenne?

Mielőtt elkezdtem volna olvasni Mulan könyvét, ami a Sorsfordító történetek első része, megnéztem a mesét, behoztam a lemaradásomat, hiszen eddig nekem kimaradt a vakmerő és harcos Mulan méltó meséje a szabadságért és a kiemelkedésért. A kötet a Manó könyvek gondozásában jelent meg, ami azt pedzegeti, hogy mi lett volna, ha Mulan Li Shang kapitány után megy az alvilágba. A kötetet a Bookstagram tour keretein belül olvashattam. Maga a kínai kultúra és mondakör mindig is távol állt tőlem, de a Fénytörések közelebb hozta hozzám.

A regény számomra kicsit nehézkesen indult, bele kellett rázódjak, fel kellett vennem a történet fonalát. Az első 100 oldalt igazi csigatempóban olvastam, majd ahogy egyre jobban beleéltem magam a sztoriba úgy haladtam egyre gyorsabban és faltam be a regényt. Mulan karaktere az erős, önfeláldozó női szerepet képvisel egy olyan világban, ahol a nőknek nincs szava. Egyetlen dolguk van szépnek, engedelmesnek és jó feleségnek lenni. Nem lehetnek nagyon eget rengető gondolataik, nem cselekedhetnek, ha úgy tartja kedvük. Legnagyobb erényük a jól neveltség és a jó férj megtalálása. Felmerül a kérdés, hogy lehet ilyen világban élni, ahol akkor vagy csak igazán jó feleség ha fiút szülsz és engedelmes vagy a férjednek? Hogy lehet így szabadon és boldogan élni? Egy biztos, én nem tudnék. Elizabeth Lim egy olyan világba kalauzol minket, ahol szinte semmibe veszik a nőket, mégis Mulan megmutatja, hogy ez az eszme hanyatló sorba jut és igenis lehet egy női katona olyan erős, felelősségteljes és hazafi, hogy megéri harcba küldeni és felveszi a versenyt a férfiakkal. A kínai kultúra elemei, a mondakör, a népi hiedelmek és a kínaiak sajátos gondolkodásmódja is helyet kap. Hol motívumokkal, hol sárkányokkal vagy szellemekkel kápráztat el minket. 

Mulan története sokak által ismert, s az írónő hűen igazodik a már megismert történthez, hűen mutat be egy olyan nyitva hagyott szálat, ami sokak fantáziáját birizgálta már. Mulan egy igazi harcos amazon, aki a női mivolta ellenére is kihozza az emberből a tiszteletet és a megbecsülést. Maga a regény egy olyan nyitott szálat boncolgat, ami által utazást tehetünk Diyuba, azaz az alvilágba. 

Ahol nemcsak a múlt árnyaival kell megküzdenünk, hanem saját magunkkal és a lelkiismeretünkkel is. S igaz, hogy a kötet túlnyomó részében Mulan egy fiú szerepében tetszeleg, mégis kihívja a tiszteletet és megmutatja, hogy erős és független, hiába lány, ugyanúgy képes talpon maradni és megállja a helyét a katonák között. A cselekmény kalandos, energikus, néha nyomasztó a titkok súlya alatt, néha pedig túlontúl őszinte, de a lélek fejlődése és a lelket ostromló titkok éles csavarral rengetik meg a kötetet. 

A regény egy csatával veszi kezdetét, de az igazi harc a szívben zajlik, Mulan szívében és lelkében. Ennek a harcnak lehetünk szemtanúi a Fénytörések alatt, ennek a harcnak lehetünk segítői és lelki támaszai. Nemcsak az alvilággal kell megküzdenünk olvasás alatt, hanem a lelkünk tisztaságával is. Akarva akaratlanul is felvetül a kérdés, ha mi szállnánk alá Diyuban, vajon meddig maradnánk ott? Utána újjászületnénk vagy mehetnénk a mennybe? 

De mielőtt elérünk ide mennyit kell vezekelni tetteinkért és mennyit kell rostokolni az alvilágban, mielőtt új kapuk nyílnának ki előttünk? Elizabeth Lim tudatosan, vagy nem tudatosan de ilyen gondolatokat is elejtett a Fénytörések alatt, amik remélem nemcsak engem foglalkoztattak. Továbbá a cselekmény a kalandok mellett kételkedést, érzelmeket és fontos döntéseket is tartalmaz. Rámutat a felelősségtudatra, a család szeretetére és saját magunk megismerésére. 

Versenyt fut az idővel és a cél az elfogadás és megbocsátás önmagunknak. Maguk a karakterek hűek a már jól ismert mesebeli mivoltukhoz. Teljesen olyan olvasni a regényt, mintha a meséből léptek volna ki a karakterek és a lelki szemeink előtt zajlana a cselekmény. Annyit sajnálok csak igazán, hogy Mulan mellett Li Shang kapitány és Mushu nem kapott elég hangsúlyt, elég szerepet. Shangról nagyon kevés információval bővültek az ismereteink, a családjáról sem tudunk többet, mint eddig. 

De emellett úgy érzem, megérte az írónő munkája, hiszen még egyszer utoljára elrepített minket Kínába és még egy Mulan kalandban részünk lehetett. Ha szerettétek a mesét, mindenképp megéri elolvasni. Ha csak most ismerkedtek a világgal és annak felépítésével, akkor is bátran ajánlom.

Ami a kötetet illeti az eleje lassan hömpölygő folyó víz, a közepe gyors sodrású áram és a vége már lecsendesült hullámok zenéje. Néhol elkalandoztam, néhol lassú volt a cselekmény, de minden egyes pillanat megérte, hiszen a Fénytörések által új kedvencet avattam, egy új világot ismertetett meg velem és végre én is részese lehettem a Mulan varázsnak. A Fénytörések egy olyan kötet ahol az érzelmek csapnak össze a lelkiismerettel, ahol saját magunkra vagyunk utalva, ahol más nem hozhatja meg helyettünk a döntéseket és ahol mi vagyunk a saját sorsunk kovácsai. Egy olyan regény, ahol már nem érvényesek a törvények, ahol a szívünk visz előre és ami nem kevés fordulattal, kalanddal és vakmerő pillanatokkal kecsegtet. Mulan rajongóknak kötelező. Ha szerettétek a mesét és érdekel titeket, mit csinált Mulan és Shang Diyuban, az alvilágban, akkor ez a ti kötetetek. Vakmerő, erős és megmutatja mi is az az igazi girl power. Hiedelmeket és szokásokat rombol le, hogy helyette újakat alkosson. Ugyanakkor szívszorító olvasmány is egy lányról, aki a törvénnyel és a világgal harcol a szabadságáért és azért, hogy megmutassa neki is legalább annyi helye van a férfiak között, mint bárki másnak.
" - Hiszek neked, Ping. De nem tudom, vajon látlak-e még. Ha megtalálod Shangot, mondd el neki, hogy... nagyon büszke vagyok rá. És mondd el azt is, hogy sajnálom... Sajnálom, hogy sosem volt lehetőségünk együtt harcolni."

"Mulan elkapta az oroszlán farkát, de hiába húzta őt ShiShi a barlang mélye felé, a démonok a lábánál fogva tartották. Valaki egy lándzsát döfött a lány bokájába. Mulan felkiáltott fájdalmában."

"Elvágta a régi énjéhez fűződő kötelékeket. Így lett Mulanból Ping, menyasszonyból katona, engedelmes lányból a saját életét a kezében tartó nő."

" - Azért, mert nem bíztál bennem, vagy azért, mert azt mondtad, hogy egy nőből nem lehet olyan jó katona, mint egy férfiból?"



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...