2020. június 23., kedd

Cassandra Clare: Éjsötét Királynő (Gonosz fortélyok 3.)


"Vér borította a Tanácsterem emelvényét, vér borította a lépcsőt, vér borította a falakat, a padlót és a Végzet Kardjának összetört maradványait is."

*

A ​sötét titkok és a tiltott szerelem már az árnyvadászok létezését fenyegetik! Ártatlanok vére folyt a Tanács termének lépcsőjén az árnyvadászok otthonában. Livia Blackthorn tragikus halála után a Klávéban a polgárháború réme kísért. A Blackthorn család néhány tagja Los Angelesbe menekül, ahol a boszorkánymesterek között pusztító kór forrását keresik.

Eközben Julian és Emma azon igyekeznek, hogy túltegyék magukat tiltott szerelmükön, és veszélyes küldetésre indulnak Tündérföldére A holtak fekete könyvéért. Végül olyan titkokra bukkannak a tündérek között, melyek akár végleg szétszakíthatják az árnyvilágot, és utat nyithatnak egy kilátástalan, sötét jövő felé. Emma és Julian az idővel versenyt futva igyekszik megmenteni az árnyvadászokat, mielőtt a parabataiok átkának rettenetes ereje végez velük és a szeretteikkel.

Lehet, hogy a kárhozat az igaz szerelem ára? Lenyűgöző zárókötet az elsöprően sikeres nemzetközi bestsellerszerzőtől, Cassandra Clare-től. Ismerd meg a Gonosz fortélyok trilógia végső, izgalmas fordulatait!

Most már hivatalos, a kedvenc trilógiám lett a Gonosz fortélyok és a legeslegkedvesebb kötet pedig az Éjsötét Királynő. Nincsenek szavak arra, mennyire imádtam, s mennyire szívesen élnék ebben a világban. Nemcsak fény derül arra, ki az Éjsötét Királynő, de a Gonosz fortélyok eredetét is megtudhatjuk, miért pont ez lett a sorozat neve és mi is tulajdonképpen ez.

Cassie amit eddig felépített A végzet ereklyéiben és a Pokoli szerkezetekben, azokat a szálakat, amiket eddig nyitva hagyott, most kifejtette és elzárta. Eszméletlenül részletgazdag, kalandos, akciódús, egy igazi mestermű, ami sok-sok díjat érdemelne. A maga féltégla méretével hosszú időre kikapcsol és rámutat azokra a pontokra, amiért érdemes belekezdeni a világba és újra belevetni magunkat a történések közepébe. Ez alkalommal sem csalódtam és az az igazság, mindig is sejtettem, hogy majd nekem az igazi szerelem ez a trilógia lesz, de amit a befejező kötetben kaptam arra egyáltalán nem számítottam, több helyen maradt tátva a szám, volt hogy felsikoltottam az izgalomtól és volt, hogy elképedve olvastam a sorokat. Masszív, ugyanakkor energikus és igazi adrenalinlöketet ad a kötet. Tökéletes folytatása a második részben, mielőtt úgy igazán beindulna a gépezet jól megfacsar minket és a démonok közé vet, hogy aztán oldalról oldalra újra és újra elkápráztasson. Minden eddigi regényt felülmúl, amit olvastam az írónőtől és nemcsak megkoronázza az eddigi élményeimet, de valami újat is mutat. Az Éjsötét Királynő alatt már nemcsak egy-egy szereplő sorsa a tét, hanem az egész létezés, az árnyvadászok és az alvilágiak léte a tét. Egy kötet, ami fenekestül felforgat mindent és amiben nem bízhatunk. Egy kötet, ami újabb és újabb meglepetéseket tartogat és ott vár újabb fordulatokkal, ahol nem is számítanánk rá. 

Az írónő mindig is tudta, hogy csűrje csavarja a szálakat és hogyan mozgassa az eseményeket úgy, hogy az olvasók elképedjenek és még többet akarjanak, de ebben a kötetben még ezt is felülmúlta. Az egész árnyvadász létet vonta kétségbe és attól sem riadt meg, mint egy olyan világ teremtése, ahol semmi sem az, aminek látszik. 

Sokakban felmerülhetett a Mennyei Tűz Városa után, mi lett volna, ha Sebastian győz? Mi lett volna, akkor a világgal, az árnyvadászokkal és az alvilágiakkal? Az írónő furfangos módon erre is választ ad, ezek a részletek hol elborzasztják az embert, hol pedig rádöbbentik arra, hogy igen, egy zseniális írónővel van dolgunk, aki minden világ királynője és akit nem lehet és nem is szabad ledönteni a trónjáról. Többek között választ kapunk az Éjsötét Királynőben arra is, kicsoda Ash, mi lesz Livvy-vel, Emma és Jules parabatai kötelékével, a Cohorsszal, Alicantével és az egész világgal. 

Minden szereplő megkapja a méltó vagy épp elkerülhetetlen lezárását, továbbá az írónő úgy mozgatja a szálakat, hogy a végére egyetlenegy szálka se maradjon a szemünkben. A végzet ereklyéi rajongók is nagyobb dózist kapnak a már megismert szereplőkkel és Tessa-Jem páros is újra feltűnik. Minden, amit eddig szerettünk ebben a világban összeforr a harmadik Gonosz fortélyok kötetben és nagyobbat üt, mint valaha. 

Levesz a lábadról, ámulatba ejt és arra ösztönöz, hogy te magad rakd össze a képet, te magad jöjj rá ki az Éjsötét Királynő és ennek mi köze van a Gonosz fortélyokhoz. Ahogy már megszokhattuk megannyi szálon fut a cselekmény, megannyi időben és helyszínen, mégis úgy érzem ennyire összetett és ennyire zseniális, még sosem volt. Ahol kell szívszorító, ahol pedig arra van szükség lehengerlő. 

Annyira de annyira imádtam, hogy legszívesebben újra kezdeném és újra elmerülnék benne. Ami magát a kötetet illeti nemcsak a borító kápráztat el, hanem a kötetben szereplő illusztrációk is, valami álomszép és adnak a kötetnek egy hatalmas pluszt. Maga a cselekmény sok szálon fut, mint ahogy azt megszokhattuk, nagyon sok mindenre kell odafigyelni, de az biztos, hogy ezek a szálak egy ponton összeérnek és a hatásuk 100 oldal múltán is érezhető. 

És, igen nincsenek benne logikai bukfencek, minden esemény és elkezdett gondolat logikusan követi a másikat, nincs egy pillanat, amikor azt érezné az ember, hogy nem ért valamit, mert mind a 846 oldal egy kémiai láncot alkot, ami alig várja, hogy robbanjon. Imádtam ezt a kötetet, mert nemcsak megvett magának kilóra, de újra és újra megmutatta miért is vagyok annyira odáig ezért a világért.

Nemcsak Emma, Julian, Christina, Mark, Tavvy, Dru, Ty, Kit és Kieran szerettették meg magukat velem, hanem az egész mindenség. Akiket utáltam, azok is egy idő után változtak, ez nyilván a Cohorsról nem mondható el, de amellett, hogy egy nagyon szépen felépített és megmunkált világról van szó, a karakterek cipelik a hátukon a történetet. A szerelmi szál is egészen egyedi, megmutatja mi van akkor, ha két szív szereti egymást, de nem lehetnek együtt, mégsem bírják ki a másik nélkül és végre, már az Éjfél kisasszonyt követően tudni akartam többet és többet a parabatai átokról és ezt az Éjsötét Királynő megadta, sőt ennél jóval többet. Válaszokat és megoldásokat kínál, utat mutat és mindenkit leborít a lábáról, hogy aztán kezét nyújtva felsegítsen a földről. Imádtam ezenkívül azt is, ahogy megvétózta az eddig ismerteket és egy olyan világ első pilléreit sorakoztatta fel előttem, amiben lehetséges az árnyvadászok és az alvilágiak együttélése és a béke, persze ehhez rögös út vezet, tele bukkanókkal és sosem lehetünk eléggé biztosak abban, hogy ez mennyire hat majd ki a további világokra és a további Cassie kötetekre. Vajon sikerül meghozni a békét és egy új világot teremteni? Vajon vannak olyan erősek, hogy ez lehetséges legyen? Minden egyes bizonytalanságban töltött pillanat megérte és újra végigcsinálnám, ha azt a lezárást kapnám, amit Emmáék. Nem titok, hogy Emma és Jules különösen kedves a szívemnek és emiatt nehéz volt, nagyon végigélni a kötetet, de minden egyes áldozat és könnycsepp megérte.
" - Okosabb vagyok nálad - felelte Julian. - Mondjuk, ezért mg nem veregetem vállon magam. A fűrészpor is okosabb nálad."

" - Mondták már rád valaha is, hogy buta vagy, Kieran herceg? - kérdezte súgva."

" - Magnus Bane prűd apácának hat mellette."

" - Ez nem teher. - Emma továbbra is a hátát fordította felé. - Csak arra emlékeztetsz vele, hogy miért szeretlek."

" - Az, hogy elveszítelek - folytatta Julian. . Senkit nem szerettem így, mint téged, és tudom, hogy soha nem is fogok. Nélküled nem vagyok önmagam, Emma. Ha az ember feloldja a festéket a vízben, nem tudja többé kivenni belőle. Így megy ez. Téged sem tudlak kivenni magamból. Ahhoz ki kellene tépni a szívemet, márpedig nem tetszem magamnak a szívem nélkül.Ezt most már tudom."




Ha te is elolvasnád és elmerülnék az árnyvadász világ rejtelmeibe ide megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...