2020. június 18., csütörtök

Lana Millan: Raziel 2 - Egy angyal a szerelem küszöbén (Raziel 2.)


"A teremben kialudtak a fények, a nézőtér homályba merült, és néhány kivételtől eltekintve minden néző elcsendesült."

*

Ismered a viccet, amiben egy bukott angyal és egy félnótás démon néhány társával elindul, hogy megmentse az emberiséget, miközben néha abban sem biztosak, hogy érdemes-e reggelente felkelni az ágyból?
Raziel és Belader párosa Nevada kopár vidékét ezúttal a napfényes Miamira cseréli. Kalandos útjuk során szerencsére arra is jut idejük, hogy a rájuk vadászó pokolfajzatokon kívül saját magukkal és egymás iránti érzéseikkel is fölvegyék a harcot.
Küldetésükhöz olyan különös figurák csatlakoznak, mint Theo, az ateista, Manuel, az elvált mexikói pincér, Soren, a dán cserediák vagy Tully, az angyalból lett sürgősségi sebész. Lucifer mellett most Belader történetét is megismerhetjük.
Tengerpart, pálmafák, luxus, mexikói konyha, mocsár, aligátorok és egy cseppnyi armageddon egy eltökélt bukott angyal és egy útkereső démon társaságában.



A hetekben jelent meg a Raziel sorozat második része - remélem még nagyon sok rész fog napvilágot látni, mert az a helyzet, hogy függője lettem. Szóval abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már el is olvashattam. Köszönet érte az írónőnek és a kiadónak.

Ami magát a kötetet illeti, nem valami hosszú és egy délután alatt simán ki is lehet olvasni. Nagyon szórakoztató, egy küldetés van a történet középpontjában és hozza a már megszokott szarkasztikus, szókimondó formáját. A cselekmény nagyon pörög, nincs egyetlen egy unalmas momentum sem. Úgy érzed magad olvasás alatt, mintha egy jól megrendezett filmet néznél és az az igazság, hogy a Good omens sorozat különleges világa és szemlélete is érződik benne. Főleg Uriel és Lucifer hasonlítanak Aziraphale-re és Crowley-ra. Emiatt is meg magáért a történetért is imádtam. Szórakoztató, kikapcsolódást nyújtó igazi kalandregény tele események sorozatával és igazán különc, néhol idegesítő, de nagyon is szerethető karakterekkel, akik megszínesítik a lapokat és tartalommal töltik meg azt. Az olvasásom úgy nézett ki, hogy elkezdtem, majd többször is felnevettem közbe és végig ott ült az a bizonyos mosoly az arcomon, hiába komoly maga a téma, hiszen a világvégét akarják főhőseink megakadályozni, mégis van az írónőnek egy olyan bája, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni és ezt az érzést maximálisan át is adja a Raziel második részében. Imádtam, ahogy eszeveszett sebességgel robog a regény, ahogy újabb karakterek csatlakoznak, ahogy egyre jobban kibontakozott a cselekmény, hogy nemcsak egy síkon játszódott, ahogy fejezetről fejezetre egyre többet adott és ahogy levett a lábamról. 

Ami magát a kötet felépítését illeti, nemcsak a jelenben játszódik, hanem néhány fejezet erejéig a múltba is betekintést nyújt, megismerhetjük a mi drága démonunk gyerekkorát és arra is fény derül, hogy is került bele ebbe a küldetésbe és hogyan is, mi célból, vagyis leginkább ki miatt lett az, aki. 

Nagyon ajánlom, hogy mielőtt elkezdenétek a második részt elevenítsétek fel az első történéseit, mert az a helyzet, hogy kellett egy kis idő, mire újra belerázkódtam a cselekménybe és kétségetek se legyen afelől, hogy majd az írónő segít ebben, mert úgy belevág a dolgok közepébe, ahogy azt kell. Nincs felesleges szócséplés, csak a fontos dolgokra tér ki és ezeket taglalja. Itt nincsenek vakvágányok, nincsenek útvesztők, csak az igazság és a küldetés. 

Szándékos vagy nem de mindezek középpontjában egy vírus áll, ugye milyen találó? Ennél aktuálisabb nem is lehetne. Egy vírus, ami képes lenne kiirtani az embereket. Egy vírus, amit meg kell akadályozni és amire ellenszert kell létrehozni. Ugye milyen ismerős? Ha szeretnétek ezt a helyzetet angyalokkal és démonokkal karöltve végigkísérni, akkor nagyon ajánlom Lana Millan mesterművét. 

Nemcsak zseniális, de nagyszerű is. Igazi csemege, főleg így 2020-as szemléletben. Igaz, hogy csak 247 oldalt kaptam, mégis azt mondhatom, hogy ez a 247 oldal végig izgalmas, lehengerlő és nagyon is olvasmányos. Már az első oldalon magába szippantott és minél előrébb jutottam, annál inkább többet és többet akartam belőle. Nagyon gyorsan végig lehet menni rajta, de a mondanivalója sokkal tovább veled marad, mint az a pár óra, amíg a végére érsz. 

Eleinte csak azért kezdtem bele, mert angyalos-démonos, kicsit Supernatural feelingű volt, de most már azért tart a markában, mert minden egyes oldallal fokozza a feszültséget, nem hagy nyugtot és kérdéseket vet fel bennem. Rövid, de annál inkább tanulságos és elgondolkodtató. Ami pedig a karaktereket illeti, hol hisztisek, hol szórakoztatóak, de az biztos, hogy mindig történik valami, ami miatt kénytelen vagy tovább lapozni és várni az újabb fordulatokat és eseményeket. 

Az sem elhanyagolandó szempont, hogy egyedi és a maga nemében egyedülálló. Maga a cselekmény stabil lábakon áll, ha kellett komor volt, őszinte, de a szórakozást sem veti meg. Egyedül azt hiányoltam benne, hogy túl rövid és kevés érzelem kap szerepet. Igaz, hogy az áll a kötet borítóján, ami amúgy meseszép, hogy egy angyal a szerelem küszöbén, de ez érzelmi szinten még csak kibontakozóban van. Viszont az adok-kapok helyzetek, a váratlan történések nagyon jól ellensúlyozzák ezt. Ami magát a lezárást illeti, nagyon hamar jött és egyre inkább arra sarkall, hogy többet és többet akarjak, mert ez még korántsem a vége és úgy érzem, most kezd majd csak igazán izgalmas és letehetetlen lenni. Ahogy mi, úgy Raziel és Belader sem kerülhette el a karantént. Az írónő 21 apró novellán keresztül mutatja be a két karakter mindennapjait a karantén alatt, mintegy kiegészítve a sorozat második részét. Ezek a kis szösszenetek enyhítik a sóvárgást a harmadik rész iránt, de belénk is sulykolja azt, mennyire is robbanó párost alkot a két karakter.
" - Ugye most csak viccelsz? Mondd, hogy ez csak poén! Az nem lehet, hogy úgy adtad oda a szárnyam egy démonnak, hogy közben nem ismered a szerződést teljes egészében. Ugye?"

" - Bizonyára ő a faragatlan démon, aki segít utadon - súgja a fülembe Muriel, tudomást sem véve Beladerről. - Barbár teremtmény, de mi nem hibáztatjuk ezért. A pokolban köztudottan rosszak a körülmények, nincs oktatás, se klíma."

" - De hát ez nem mese! Azért jöttünk, mert eltűnt a Tudás Könyve, Razielt kidobták a mennyből, és most meg kell találnunk egy csapat embert, akik megmenthetik az emberiséget a pusztulástól."

" - Vicces vagy, pokolivadék! Majd pont te leszel az, akinek adok a véleményére! Az, akinek az okoz élvezetet, hogy rombol, bomlaszt, nekem ugyan nem osztja az észt! Napi tizenkét órában dolgozunk, csak tegnap kilenc ember életét mentettük meg, mi ez, ha nem magasztos cél? - mondja Tully szájbiggyesztve, majd a cigarettájába szív, elnyomja és rágyújt egy másikra."




Köszönöm még egyszer az írónőnek és a kiadónak a lehetőséget! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 20%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...