2019. december 15., vasárnap

Róbert Katalin: Keresd az igazit! (Lélekfény 1.)


"A zenészek új dalba fogtak, és Milo szíve elfacsarodott, amikor kötésről és mindent elmosó vágyakozásról kezdtek énekelni."

*

Az ​utunkat tilalmak szegélyezik.Egy távoli sziget elzártan élő népét különleges ajándékkal áldották meg az égiek: a tírek a Napésholdtól kapott társjegynek köszönhetően mindenki számára megtalálhatják az igazit.
Milo mindig társra vágyott, de nem kaphatja meg. Rá más sors vár. Amikor a mesterét szörnyű vádakkal perbe fogják, elindul kideríteni az igazságot. Olyan titkokat fedez fel, melyek az egész nép életét megrengethetik.
Deniel álruhában érkezett a tírek szigetére, titkos küldetést teljesít, és válaszokat akar, de ehhez találnia kell egy olvasót.
Amint megpillantja Milót, az élete egy csapásra megváltozik.
Vajon Milo az, aki megadhatja neki a válaszokat?
Elina mindig tudta, hogy a tökéletes társa csak Kellán lehet, noha társjegyük alapján tilos házasodniuk.
Aztán az olvasók döntése nyomán mindkettőjüknek el kell hagynia az otthonát, hogy valaki mással éljék le az életüket.
De Elina nem képes kitépni a szívéből Kellánt. Miért vonzódik annyira a fiúhoz, ha ez a vágy bűnös? Lehet, hogy ezúttal az olvasók tévedtek?
Hogyan ismerhető fel a lelki társunk? Tiltott vágy, titok és izgalom egy ragyogóan eredeti fantasy regényben. Ismerj meg a világot, ahol léteznek valódi kötödések, ahol a szerelem nem kérdés, hanem bizonyosság! Harcolj a szerelemért!

Első regényem az írónőtől, de az biztos, hogy nem az utolsó. Nem is értem, hogy nem olvastam eddig tőle. Fiatalos, könnyed, üde írásai vannak és én csak most ismerkedem velük. Hihetetlen. Viszont a lényeg, hogy ha utóbb is, mint kellett volna, de megismertem, hogy milyen is az ő stílusa és mi teszi sikeres magyar írónővé. A Keresd az igazit! egy meglepően eredeti, kalandos fantasy regény, ahol csak úgy szárnyal a fantázia.

Nem köntörfalazok, az első pár oldal annyira nem vett le a lábamról, nehézkesen indultak be az események és úgy éreztem, hogy ez nagyon nem az én regényem. De aztán minden bepörgött és csak úgy faltam a sorokat. A kezdeti vesztegelés és lassúság eltűnt és felváltotta egy pörgő cselekmény és egy keserédes szerelem kezdete. Maga a világ felépítése kifejezetten képzelet gazdag, jól kidolgozott és nem szokványos. Adott egy világ, ahol olvasók vannak, életjegyek és ezek alapján a jegyek szerint választanak az olvasók társpárokat. A kétkezes, azaz a két ellentétes kézen lévő jegyek párosítása lehet tökéletes vagy második legjobb választás, s ezek alapján élnek az emberek és eszerint alapítanak családot. Igen, ám de mi van akkor, ha az egykezes párosítás az igazi és csak a Napéshold törvénye akadályozza meg ennek beteljesülését? Róbert Katalin erre keresi a választ a regényében és e köré építi a cselekmény vázát és a cselekmény legfontosabb monumentumait és eseményeit. Története középpontjába 4 fiatalt állít, Milot, Denielt, Kellánt és Elinát. Milo az olvasó, aki a természetét felülmúlva is kötődni szeretne, aki nem olyan, mint a többi olvasó. Aztán ott van Deniel a dobur. Nyugi, ha elolvassátok ezek a kifejezések mind értelmét nyerik és a párosunk. Azt már most így az első rész után is biztosan tudom, hogy Team Kellán. Nagyon megkedveltem és a kedvenc karakterem lett. 

Milo nem foglal el túl szép helyet a szívembe, viszont a kötetben ő testesíti meg a vágyakozást és a vágyak elnyomását. Elina az akaratos, kezdődő badass ismertetőjegyeit hordozza magán, de még van hova fejleszteni őt. Deniel már az első perctől kezdve nagyon szimpatikus volt és ez a kötet végére sem változott. Mindemellett van a kötetben meleg szál, azt nem tudom, hogy a többi Róbert Katalin regénybe is van e, de nagyon jót tett a cselekménynek, egy teljesen új mederbe, új megvilágításba helyezte az eseményeket. 

Az évszázados tiltott szerelem is döntő szerepet kap és azt hiszem ez a keserédes love story, az ami úgy igazán megfogott, természetesen a világfelépítés mellett. Az egész regényt egyfajta magabiztos vonalvezetés és erős vonások jellemzik. Hol felkapott és reménnyel kecsegtet, hol elszomorított vagy éppen elvette a reményemet. 

Maga a cselekmény e szerint váltakozik, nagyon hullámzó, hol a hegyekben, s hol a völgy alján érezzük magunkat olvasás közben. Nemcsak érzelmileg megterhelő, de a gondolkodásunkat is megváltoztatja. Olvasás közben nem egyszer gondoltam arra, hogy milyen ballépéseim voltak a szerelmi életemet tekintve és, hogy nem is olyan rossz ötlet ez a társjegy és így legalább mindenkiben ott marad a remény, hogy még neki is van esélye, hogy ő is kellhet valakinek és valaki épp rá vár. 

Ez a megalkotott fantáziavilág teljesen magával ragadott és úgy éreztem, hogy nem bírok egyszerre annyit olvasni belőle, ami elég lenne és ami teljességgel kielégítő lenne a kíváncsiságomra nézve. Izgalom, vágyakozás, tiltott szerelem, meleg szál, ezek mind-mind meghatározó elemei a regénynek és ezek nélkül üres és kifejezéstelen lenne. 

A karakterek lelki világát, megpróbáltatásait nagyon kifejezően adja át az írónő, ez a regény egyik erőssége is, hogy Róbert Katalin leás az emberi érzelmek legmélyére és onnan szól, de nemcsak szavakon, hanem tetteken keresztül is. A Keresd az igazit! egy igencsak megkapó, erős, érzelmekben és kalandokban gazdag regény, ahol a középkor elemei kapcsolódnak egy elképzelt világ eszméivel és téveszméivel. Nemcsak izgalmas, de valamilyen szinten finom is, amellett hogy megragad és nem ereszt. Egyszer csak úgy magával húz, hogy arra eszmélsz, hogy már rég aludnod kéne, de nem tudsz és nem hagy nyugodni a cselekmény. Tökéletes első rész lett azt kell, hogy mondjam. Nagyon tanulságos és kikapcsoló volt, amíg tartott. Az első rész után kérdések hada és remények maradnak hátra, de ami engem foglalkoztat az az, hogy mégis mi lesz Gannával és, hogy láthatjuk e igaz valójában újra a Rókás lányt, vagy örökre elveszett a cselekmény függvényében. El nem tudom mondani, hogy mennyire várom, hogy folytatódjon a történet és, hogy még több Kellán, Elina és Deniel rész legyen. Amit hiányoltam a regényből az a negyedik szemszög, oké hogy 3 szálon fut, de szükség lett volna egy negyedikre is. Ezen kívül néhol lehetett volna részletesebb, következetesebb vagy éppen szókimondóbb a cselekmény, de ezeket leszámítva egy izgalmas regényt kaptam és nagy valószínűséggel egy újabb kedvenc írónőt is avathattam.
"Milónak torkán akadt a védekezés. Semmi másra nem alkalmas, csak arra, hogy a Napésholdat kövesse. Nem lehet társa, nem lehet családja, nem kötődhet. Ha a Mester elveszi tőle ezt az egyet, amire jó, akkor nem lesz sem értelme, sem célja, hogy élete végéig magány az osztályrésze."

"Talán oda sem kellene mennie ezekhez, úgysem hozzák vissza Gannát. Hiányzott a rókája, hiányzott a gyermekkora, hiányzott Kellán mosolya."

" - Bocsánatot kérek - lehelte Deniel az ajkára. - Nemcsak a szökésért vagy a mérgezésért, hanem mert nem bíztam benned eléggé. Nem bíztam annyira, hogy elmondjam, amit az egykezes kötésekről tudok. Tőled mégis elvártam, hogy bízz bennem."

" - Te nem törődtél bele abba, ami kellemes. Neked az kellett, ami tökéletes - suttogta tovább. Nekem is ez kell. Te kellesz. Mindig te kellettél. Kötődöm hozzád, lehet, hogy egész életemben kötődtem. És egyszer megengedtem, hogy egy olvasó elvigyen tőled, elhittem neki, hogy csak gyerekes barátkozás volt az egész. De másodszor... másodszor nem fogom megengedni. Akkor sem, ha meg kell fizetnem az árát."

" - Soha többet nem akarok nélküled lenni. De itt van mindenünk, Elina. Kedves barátok, szülők, lehetőségek. Itt van jóapád kereskedése, ami csak ránk vár. Itt van számunkra jövő. Mink volna odaát a doburok között? Kegyelemkenyér?"



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...