2019. december 4., szerda

Csabai Márk: Így öltek ők


"A zsigereimben éreztem az izgalmat, a kihívás csábítását, de sosem gondoltam volna, hogy írói pályafutásom talán legkeményebb fájába vágom a fejszémet ezzel a munkával."

*

„Tökéletes ​és közérthető bemutatás a legmegrázóbb esetekről.” – Réti László, író, forgatókönyvíró, „exnyomozó”

„Lebilincselő gyűjtemény a legfelkavaróbb eseteinkről.”- Kitanics Márk, igazságügyi pszichológus szakértő

Tudta, hogy sorozatgyilkosok nem csak az Egyesült Államokban élnek, és nem is torz, hollywoodi agyszülemények? Tisztában van azzal, hogy hazánk számtalan hírhedt halálosztót adott a világnak, akik közül többen is világhírnévre tettek szert? Nem túlzás azt állítani, hogy a sorozatgyilkosok most is köztünk járnak, lesben állnak, és várják a lehetőséget „mesterművük elkészítésére”.
Csabai Márk, a közkedvelt krimiíró, hosszas kutatómunka után ebben a lebilincselő albumban gyűjtötte össze Magyarország tíz leghírhedtebb tömeg- és sorozatgyilkosának történetét az 1900-as évektől egészen napjainkig, fényképekkel és korhű tudósításokkal. A könyv megmutatja, hogyan vélekedett a kor embere és az akkori sajtó a bádoghordóba zárt női holttestekről, vagy éppen a tiszazugi arzénes asszonyokról, a hurkos-, esetleg a martfűi rémről…
Mindez megtudható ebből a vérfagyasztóan izgalmas albumból!


Nem fogok kertelni, kétségeim voltak e kötettel kapcsolatban, hogy valóban az én lelki világomnak való e. Félreértés ne essék imádom a horror filmeket, de a maiak nem igazán nevezhetőek annak és amikor az ember brutális gyilkosságokról olvas elgondolkodik azon, hogy lehet nézni jobb, mint olvasni, hiszen vizuális típus vagyok és szinte minden, amit Csabai Márk leírt lejátszódott a lelki szemeim előtt. Ugyanúgy, mint a Rizsporos hétköznapoknál, úgy az Így öltek ők kötetre is igaz, hogy hatalmas kutatómunkát, utánajárást igényelt a megírása. 

Mielőtt nagyon belemerülnétek az olvasásba erősen csak 18 éven felettieknek ajánlom a kötetet a brutalitás és a véres részletek miatt. Összesen 10 gyilkos életéről számol be, de már az első néhány után úgy éreztem, hogy ez nem az én könyvem, viszont végigolvastam és egy-egy gyilkosság megismerése után órákig csak ültem és néztem magam elé, mivel nem akartam elhinni, hogy ez igaz és valóban megtörtént. Brutális, előre kitervelt, vagy épp meghökkentő. Nemcsak a száraz tényekre alapul, hanem jobban beleshetünk a gondolkodás mögé is, hiszen Csabai Márk már az első mélyebb lélegzetvételnél bedob minket a mély vízbe és bevezet a sorozatgyilkosság pszichológiájába.

Ennél a résznél még úgy gondoltam, hogy akármennyire is kemény lesz én fel vagyok készülve lelkileg, de mint a tapasztalat is mondja, nem voltam, közel sem. Minden gyilkos bemutatása és a tett elkövetése egy az író általi tematikát követ. Megismerhetjük a tettest, s nemcsak a "munkásságát", hanem azt is, hogy hány embert ölt meg, hogy mi volt a módszere, hogy mit tett, hogy mi volt az indítéka, ha volt egyáltalán és, hogy kik voltak az áldozatai, majd hogy a tettei elkapása után milyen büntetés érte. 

Magukról a gyilkosságokról nem terveztem hosszasan írni, legyen annyi elég, hogy kegyetlen, nem emberhez méltó tettek ezek és elítélem az erőszak legcsekélyebb megnyilvánulását is, emiatt is érintett érzékenyen a téma és emiatt sem tudok annál többet mondani, hogy ha lelkileg nem vagy felkészülve egy gyilkosságokkal teli könyv felfogására, akkor még ne vedd kézbe. Hiába kiemelkedő író és kiemelkedő alkotás az Így öltek ők, neked is felkészültnek kell lenned, mert képes megtörni és a porba tiporni a kötet. 

A gyilkosságokat keretbe foglalja a kötet elején található interjú, ami egy igazságügyi pszichológussal készült és a kötet végén található Réti László interjú, aki egyébként exnyomozó, regény és forgatókönyvíró. Ezen felül képekkel dúsított és mellékletekkel ellátott igényes összeállítása a 10 legkegyetlenebb magyar gyilkosokról. Maga a kötet nagyon felkavaró, a kellő helyeken részletes és tényfeltáró, de emellett hihetetlen és hiteles olvasmány is. Tényleg csak erős idegzetűeknek!

Még most is több héttel a kötet olvasása után is teljes sokkban vagyok, ahogy visszaemlékszem a leírásokra, az indítékokra és az erőszakra, gyilkosságra. Nem hazudok, ha azt mondom, hogy ilyen lassan könyvet én még nem olvastam ki. Napi egy történet volt a limit pár nap szünettel, aztán már a végefelé túl sok és ledaráltam az egészet, csak hogy végre az a sok szörnyűség eltűnjön a lelki szemeim elől. Remélem legközelebb vidámabb témát fog boncolgatni Csabai Márki, hiszen ez a kötet jól megmutatja azt, hogy nemcsak tehetséges regényíróval van dolgunk, hanem ha kell hiteles és hű összeállítást is tud írni. Nemcsak lelkierő, de küzdeni akarás is kellett ahhoz, hogy ez a kötet megszülethessen. Bele se merek gondolni mennyi álmatlan éjszakája lehetett Márknak, de aki maradandót akar alkotni, annak ez nem akadály. 

Ha kedveled a komolyabb, netalántán igazságszagúbb, valós eseményeket feltáró írásokat az Így öltek ők a te regényed. Ha mindig is szeretted a CSI-t vagy az NCIS-t, akkor ez sem fog csalódást okozni. Vedd magadhoz a kedvenc italodat és hajrá, mert ezt a kötetet józanul, épp ésszel nem lehet kibírni. De minden elismerésem Márké, hiszen látszik benne a munka és a fáradalmas utánajárás, még a legapróbb, legfájdalmasabb részeknek is. Minden elismerésem. És, hogy kicsit meg is borzongassalak titeket, nem az összes magyar sorozatgyilkos halt meg, vannak köztük olyanok, akik ma is élnek és akik akár ki is szabadulhatnak a börtönből. Nemcsak Amerikának, de Magyarországnak is megvannak a maga elvetemült, pszichopata emberei, akiknek meg sem kellett volna születniük.



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 30%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...