2019. december 3., kedd

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok


"Minden könyv egy ablak. Egyes ablakok utópisztikus, mások fantáziavilágokra nyílnak."

*

Gondolta ​volna, hogy a 18. században a hölgyek legyezőjükkel küldtek titkos üzenetet hódolóiknak? Vagy hogy az első melltartók az 1800-as évek elején végső soron a francia forradalomnak köszönhetően jelentek meg? Hogy kétszáz évvel ezelőtt a fogkefék vaddisznósörtéből készültek, és hogy a bugyi mint ruhadarab majd ezer évig nem is létezett? A Rizsporos hétköznapok gyönyörű képekkel illusztrált lapjain ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhat az olvasó, hisz ez a könyv – vagy inkább album – a divat- és testkultúra történeti gyűjteménye. De annál mégiscsak több: egy könyv, amely egyszerre szórakoztat és hozza közelebb, teszi átélhetőbbé az olvasó számára a történelmet. Azt a történelmet, amely kimaradt a tankönyvekből, a mindennapok történelmét. Koncentrálva ebben a kötetben elsősorban a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaira, hétköznapjaira, azokat a divat és a művészet szépségén, illetve a régi szokások báján keresztül bemutatva… És persze egy kis rizsporral meghintve.

Budai Lotti öt éve elindított Rizsporos hétköznapok című blogját tízezrek olvassák, és a blog Facebook-oldalát több mint 12 000-en követik nap mint nap. Az ott megjelenő tartalmak kiegészítése és újragondolása ez a gazdagon illusztrált, szemet gyönyörködtető kiadvány. A szerző korábban megjelent romantikus történelmi kalandregényei a garancia, hogy ezt a témát is szórakoztató formában tárja az olvasók elé.

A kötetet először az Álomgyár Kiadó által megrendezett nagyszabású sajtótájékoztatón foghattam kézbe és hallgathattam meg a kérdéseket, amire az írónő válaszolt. Régen iszonyat sok képes könyveket olvastam, viszont mára ez a szám erőteljesen lecsökkent. Úgy éreztem, hogy kinőttem belőle, de úgy látszik, hogy ebből sosem lehet kinőni, hiszen a Rizsporos hétköznapok is elvarázsolt. 

Már az első belelapozás után látszódik, hogy mennyi munka és kutatás áll a háttérben. Egy gondosan összeválogatott, hiteles információkkal átszőtt könyvet tarthatunk a kezünkben, ami nemcsak a történelem iránti érdeklődök figyelmét kelti fel, de a női olvasókét is, akik belepillanthatnak a 18. és 19. századi divat világába, és annak kialakulásába. Jómagam már a megjelenés előtt terveztem, hogy mindenképp elolvasom, hiszen amióta Budai Lottitól és R. Kelényi Angelikától olvasok történelmi-romantikus regényeket, elkezdtem vonzódni a témához, nemcsak a helyszínek érdekelnek, de az akkori divat és a szokások is, legyen ez öltözködési vagy életstílus, hiszen anno nem csak úgy 20 perc alatt kész voltak a hölgyek az öltözködéssel, hanem ennél egy jóval hosszadalmasabb feladatnak bizonyult. A kötet erre is világít rá, bemutatva többek között, hogy mit hordtak akkoriban, hogy ezeket mennyi időbe telt felvenni és úgy alapjáraton gyönyörködhetünk a gazdag illusztrációk és képek sorozatában. 

Maga a kötet 4 részre tagolódik, követve a divat váltakozását és annak sokszínűségét. Az első egység a 18. századi divatot mutatja be. Kezdve a reggeli toilette-tel, vagyis a reggeli öltözködéssel, a fehérneműket is gorcsó alá veszi, s szépen haladunk a rokokó ruha-frizura-smink-kiegészítők tárháza felé. Minden egyes fontos információt megemlít, érdekességeket tár elénk és nem utolsó sorban fantasztikusabbnál fantasztikusabb ruhakölteményeket nézegethetünk a kötet oldalain. Hol festmények, s hol ruha terveken keresztül, de az biztos, hogy alaposan kivesézi a témát és szebbnél szebb leírással örvendeztet meg minket. Ahhoz képest, hogy alapjában véve egy komoly kutatómunkát igénylő komoly művel van dolgunk, maga a kifejezéstára és az éléskamrája olvasmányossá és olyan "budailottissá" teszi. Megvan az a varázs, ami mindig is körbe ölelte Lotti munkásságát.

A második egység már az 1970-1820 között húzódó szakaszt öleli fel. Szemléletesen mutatja be ebben a részben a francia forradalom ideje alatt viselt ruházatot, magát a trendet és búcsút is vesz egyes daraboktól. Felettébb érdekes és érdekfeszítő ezekkel szembesülni. Ezután a direktórium és a császárok kora következik, hasonlóan tálalva. Nemcsak a frizurákat ismerhetjük meg e korszakból, de a női eszme is előtérbe kerül, összekapcsolva a nőket a forradalommal.

Aztán jön a 1830-1900-as évek divatja, a sonkaujjak és bóbiták. Bevallom a kötet előtt fogalmam sem volt, hogy mik ezek, én tipikusan az a farmer-póló-tornacipős lány vagyok, akinek kicsit fiús a stílusa, mégis van benne valami nőies. Lotti minden szavát ittam a kötet alatt. Olyan fogalmakkal ismertetett meg, mint a Gibson-görlök és a szüfrazsettek. A kötet olvasása közben derült ki számomra, hogy mekkora divat analfabéta vagyok, de nem baj, mert az írónő segített a hiányosságaimat pótolni és az az igazság, hogy emiatt a kötet miatt fogok más szemmel nézni a későbbi történelmi-romantikus regényeire. 

Az utolsó részben pedig az 1900-1930-as évek divatja kerül előtérbe. Kezdünk a szecesszióval és egészen a jazzig haladunk. Ha meghallom azt a szót, hogy jazz egyből New Orleans jut eszembe róla, de Lotti új megközelítésben, egy teljesen más irányban mutatja be. Előkerül az S-vonal, megismerhetjük az első divattervezőt, az art decót és a rövid szoknya korszaka is beköszönt. Visszatekintve az első részre nemcsak az tűnik szembe, hogy az öltözködési szokások rövidülnek és enyhülnek, de az is, hogy mindegy, hogy éppen melyik korszakban vagyunk divatosan öltözködni tudni kell, hiszen nincs 2 olyan ember, akinek ugyanazok a ruhák állnának jól.

Összességében egy érdekes, korhű, gyönyörű kiadással van dolgunk. Tele képekkel, történelemmel, kutatómunkával. Egyik oldal igényesebb, mint a másik. Nem hiába gondolta úgy a kiadó, hogy ezt bizony ki kell adni, mivel egyedülálló a magyar piacon, ehhez hasonló kiadást én még legalábbis nem láttam. Mindenképp pozitív élmény a Riszporos hétköznapok és végre nemcsak Lotti oldalán gyönyörködhetünk a ruhakölteményekben és a változásokban, de a kezünkbe is vehetjük és mi magunk is részesei lehetünk a változásoknak. Emellett fontos információkat is elrejt a mondanivalója és a leírásai között, amik nemhogy unalmassá, hanem még érdekesebbé teszik, hiszen a szerteágazóság és a finom lélek ugyanúgy alapja, mint például a divat alakulása és a kor váltakozásai. Ha egy kicsit is vonz titeket a régmúlt divatja és a történelem ráhatása az emberek életére, akkor nagyon ajánlom ezt a kötetet elolvasásra. :)



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 30%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...