2022. február 5., szombat

L. J. Shen: Vakmerő ( Vágyak iskolája 1.)


 "Megremeg a lábam alatt a járólap, ahogy egy rakás balerina rohan el mellettem, a lépteik úgy dübörögnek a távolban, akár egy hadseregnek."

*

Azt mondják, a bosszú hidegen tálalva a legjobb. 
Penn 
Négy évem volt arra, hogy feldolgozzam, mit tett velem Daria Followhill, és a szívem mára jéggé vált. Az enyém lett az első csókja. Az övé pedig az, amit a legjobban szeretek. Én szegény voltam. Ő gazdag. Hogy mi a jó a körülményekben? Hogy változnak. Gyorsan. Most én vagyok a szülei legújabb kis projektje. A lakótársa. A kínzója. És a kapitánya annak a rivális focicsapatnak, amit annyira gyűlöl. Én lettem a mostohatestvére! Annak, aki tönkreteszi a legjobb dolgot az életemben, fizetnie kell, ő pedig a könnyeivel fog. Daria Followhill azt hiszi, ő A királynő. Én viszont be fogom bizonyítani neki, hogy nem több egy elkényeztetett kis hercegnőnél. 
Daria 
A klasszikus, lázadó punkok senkit sem izgatnak. De ha egy szemét ribi vagy? Ó, akkor beszólnak minden csípős megjegyzésért, gúnyos szemforgatásért és azért, ha az ellenségeid útjába állsz. Tudom, mert az vagyok. Magas sarkúval baromi nagyot lehet döfni, amikor átsétálsz benne valakin, akit bántani akarsz. Penn Scullynak teljesen kivéreztettem a szívét, majd otthagytam egy szemeteskukában egy verőfényes nyári napon. Négy évvel ezelőtt azt kérte tőlem, hogy őrizzem meg neki az összes első alkalmamat. Most a folyosó túloldalán lakik, és egyedül arra vágyom, hogy én legyek neki mindenben az utolsó.Amikor nekem adta a szívét, az utolsó szavai azok voltak: „semmi nincs ingyen”. És most? Most ő fizet nekem. 
Az Amazon, USA Today és Washington Post bestsellerszerző L. J. Shen egy szenvedélyes és csavaros romantikus regénnyel jelentkezik, amellyel a szerző új szintre emeli a gimis románcot.


L. J. Shen spin-off sorozata az idei év talán egyik legjobban várt könyvei közé tartozik. Alig vártam, hogy újra elmerüljek Todos Santos mocskában. Akik azt hittáék, hogy majd a Sinners of Saint lesz a nagyágyú, azoknak szuper hírem van, az All Saints High annál is mocskosabb, sötétebb és minden képzeletet felülmúló igazi csemege! Az írónő rajongóinak egyenesen kötelező! Ha szerettétek a már említett Sinners of Saint eddigi megjelent részeit, a Vágyak iskoláját se hagyjátok ki. Daria és Penn tarolnak, és kő kövön nem marad utánuk szárazon. Nemcsak a 'hate to love' kapcsolat erős ebben a történetben, hanem az ellentétek is kiéleződnek.

A történet, mint minden valamire való szerelmes regény az első pillanatok egyikével kezdődik, igen ám, de az L. J. Shen regényekben ezek az első pillanatok sem az önfeledt örömről szólnak, hanem az első megpróbáltatásokról, az első harcokról. Ez Penn és Daria esetében sincs másképp. Betekintést nyerhetünk a 14 éves énjük mindennapjaiba, s már az első oldalakon elveti az írónő a cselekmény bonyodalmát, azt az egyetlen mozdulatot, eseményt, ami aztán végig mozgatni fogja a szálakat, s ami a későbbiekben is ugyanolyan fontos lesz. Elveti a vágyakozás, és a 'nem kaphatom meg' érzés magját, hogy aztán ezt tovább öntözve a végére igazi érzelmi ronccsá tegye az olvasóját. Eleinte Daria karaktere nagyon ellenszenves, nehéz megbirkózni vele, s nem is érezteti azt, hogy igenis szeressük, ő az a karakter, aki mindent és mindenkit maga ellen hergel, aki kívül kemény és érinthetetlen, de belülről az összeomlás szélén áll, s várja, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor már nincs tovább, amikor végleg lerombolta a körülötte állókat, és megsemmisítette őket érzelmileg, és lelkileg is. Az írónő általa mutatja meg, hogy hiába a külső máz, ami tökéletesnek tűnik, belül mindenkinek vannak problémái, senkinek sem csak csillogás és kacagás az élete. A gazdagságról lerántja a leplet, és feltárja a hátulütőit, és megmutatja hogy a tökéletesnek tűnő család sem tökéletes, hiszen mindenhol vannak repedések, amiket be kell foltozni.

Daria Mel és Jamie lánya, akik már ismerősek lehetnek az eddigi Sinners of Saint kötetekből, magyarul még nem jelent meg a könyvük, viszont általuk Daria nemcsak nyomás alatt van, hanem vezekelnie is kell a szülei "bűnei" miatt. Egészen a kötet közepéig sanyargat az írónő, addig nem engedi közel hozzánk Dariát, aztán szépen lassan elkezdi beengedni, lazít a hurkon, és megmutatja ki is ő. Egy sérült szív, ami lassan annyira darabos lesz, hogy már nem lehet befoltozni. 

Igen ám, de jön a fiú, aki mindent és mindenkit meglep, és olyan irányba tereli a cselekményt, ahol már nem állítható meg a katasztrófa, s nem az a kérdés, hogy be fog e következni, hanem az, hogy mikor. Penn élete sem fenékig tejfel, ahogy mondani szokás. Neki is megvannak a maga keresztjei, a hibái, és ő is ugyanolyan esendő, mint te vagy én, viszont emellett mocskos, kegyetlen és hihetetlenül szemtelen is.

Tipikusan az a rosszfiú, akitől az apás lányok tartanak, mégis az írónő bedobja a közösbe ezt a szenvtelen, bosszúszomjas, szexi focistát, és az összetört, mindenkin átgázoló lányt, hogy legyenek a kötet főszereplői, és rakjanak össze egy olyan történetet, amit érdemes elolvasni, és ami felér az eredeti sorozattal.

Nem kételkedtem a kötetben, hogy ez sikerülni fog, hiszen egyrészt nagyon jókat hallottam már a kötetről, másrészt az első oldalak után megfogott, és szó szerint függtem minden egyes szaván. S igaz, hogy trágár, szókimondó, ugyanakkor Pennhez és Dariához ez passzol. Szenvedélyesek, szeretik, de közben utálják is a másikat, mégis ott vannak az érzelmek és a vágyak, amitől igazán szórakoztató és letehetetlen lesz a regény. 

A váltott szemszög nagyon jót tett a cselekménynek, sokkal pörgősebb és fájdalmasabb miatta a történet. A Vakmerő egy olyan kötet, ami semmihez sem hasonlítható, mégis megvan benne az a sötétség, ami jellemző az írónő írásaira (legalábbis azokra, amiket én olvastam tőle), és a végsőkig küzd és harcol. Nem egy szívbajos történet, mégis a kemény külső alatt érzelmek hadakoznak egymással, és minden egyes oldallal egyre csak nő és nő a feszültség. 

Emellett a tinédzserek problémáit is bevezette, a konokságot, a 'nem akarom, hogy bárki is segítsen' magatartást, és a szeretetre éhezést, a valahova tartozás érzését is. Szerettem ezt a történetet, mert habár darabokra tört, közben le is hengerelt. Megrázó, semmihez sem hasonlítható olvasmány ez, ami a maga valóságával rombol, és adja át az érzelmek sokaságát. Kellően erotikus, és nem esik át a ló túloldalára. Ha kell gyűlölettel tölti meg az oldalakat, rivalizálással, de azt is megmutatja, hogy mindenki tartozik valahova, csak meg kell találni azt a bizonyos helyett.

A történet kémiai része pazar, szinte már füstölt az oldal az érzelmektől, a vágyakozástól, és a be nem teljesült szerelemtől. Kicsit tabut is dönget, főleg azzal, hogy az írónő bevezet egy amolyan kicsavart mostohatesós szerelmet, de ha jobban belegondolok itt nem is igazán az történik. Gyűlöletből lesz szerelem, majd szerelemből elengedés, s ki tudja mit tartogat a jövő? 

Kérdések hadát veti fel, erőszakos, minden egyes fejezettel egyre sötétebb, a múlt titkai rombolnak, szétszednek embereket, és egy teljesen új megközelítésbe helyezi a már ismert információkat. Arról nem is beszélve, hogy a féltékenység, a másik sikere utáni sóvárgás alapjaiban rengeti meg a kötet kezdését, s a legváratlanabb fordulatokban bújik elő újból, hogy aztán a végsőkig rombolja a már felépített egységet.

Nem az az L. J. Shen regény, amire vártam, mégis jóval többet kaptam, s ha nem is véresen komoly, de attól még szívszaggató, érzelmes, és minden egyes leütött sorral egyre kegyetlenebb és kegyetlenebb. Nemcsak a lelkemet tépázta meg ez a kötet, hanem a szívemet is. Megmarkolta, és nagyon közel volt ahhoz, hogy kitépje, és odavesse Penn elé, hogy tegyen azt vele, amit csak akar. Fájdalmasan gyönyörű az utolsó sorokig.

A Vakmerő egy igazi energiabomba, ahol mindig a legrosszabbra kell számítani, ahol nincsenek hamis érzetek, ahol a legrosszabb rémálom is lehet sokkal durvább, mint azt képzeltük. Egy percig sincs megállás, folyton történik valami, s habár tinédzserek a főszereplők, a kötet maga a mocsok és a sötétség mezsgyéjén egyensúlyoz, s alig várja, hogy lehúzza olvasóját a mélybe. Nincsenek szivárványok, egyszarvúak, csak a valóság, a mocskos igazság, és a kegyetlen élet, ami nem ismer határokat, ha szenvedésről van szó. Úgy érzem, hogy eddig ez a legerősebb regénye az írónőnek, itt bontja ki igazán a szárnyait, nem kertel, és minden egyes lökéssel még mélyebbre és mélyebbre sodor minket a kötet örvényes cselekményében. Habár Mel és Jamie történetét még nem ismerem, számomra Mel ebben a kötetben hihetetlenül unszimpatikus lett, és sírnék, ha ilyen anyám lenne. Kicsit sem tudtam megérteni, és borzalmas, amit a lányával művelt. Szülőként nem tudom értékelni. Összességében egy velejéig romlott kötetet kaptam, ami ennek ellenére is tetszett, s hiába olyan érzés, mintha Todos Santos maga lenne Lucifer bugyrainak egyike, mégis imádom olvasni az újabb és újabb generáció mocskos titkait, és alig várom, hogy a többi fiú (Knight, Vaughn) történetét is megismerhessem. Ha szereted a sötét romantikát, nem akadsz fenn a csúnya és trágár kifejezéseken, és kíváncsi vagy arra, hogy ki is Penn Scully, és miért akkora az arca, akkor a Vakmerő bevetésre készen várja, hogy téged is bevezessen Todos Santos egy újabb sötét szegletébe. 
"Azt hiszem, jó nagy szarba kevertem magam azzal, hogy nem tudom, mit csinálok. Penn Scully nem költözhet hozzánk, mert kinyírjuk egymást még azelőtt, hogy betenné ide a lábát."

" - Mi emészti, Daria Followhillt, a méhkirálynőt, a pomponkapitányt, a megye legnépszerűbb csaját?
A családom.
A barátaim.
A titkaim.
A bizonytalanságaim.
A hibáim, tévedéseim, a múltam."

"A szerelem olyan, mint a fertőzés. Minden szép dolgot beszennyez, és tönkreteszi a lelket. A szerelem sokkal undorítóbb dolog a gyűlöletnél, mert ha valakit gyűlölsz, nem vagy összezavarodva. De ha az ember szerelmes lesz, meglágyul az agya."

"A bádogember nem kért szívet magának - hanem megszerezte."

" - Te sosem szemerkéltél, Penn Scully! Amikor beléd estem, lecsaptál rám, és mindenhol éreztelek. Mintha jégeső volnál."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...