2021. szeptember 15., szerda

Liz Flanagan: Sárkánylány


"Azon a napon - amikor a sárkányok visszatértek Arcosiba -, Milla egy narancsfán rejtőzött."

*

A ​Sárkánylány főszereplője Milla – a melegszívű, árva kis szolgálólány –, aki Arcosi varázslatos szigetén él. Az emberek ezen a településen úgy tudják, hogy a tűzokádó sárkányok már emberöltőkkel ezelőtt végleg kihaltak. A sziget egykori lakói – a sárkánylovasok – is csak a legendákban élnek tovább. 
Egy nap Milla – drámai körülmények között – négy különleges tojás birtokosa lesz, és ráébred, hogy rajta fog múlni, a sárkányfiókák kikelnek-e, és életben tudnak-e maradni. 
Közben Arcosi egyre fenyegetőbb hellyé válik, és mind nehezebb eldönteni, kiben bízhat igazán az ember. Milla és barátai mindent elkövetnek, hogy megvédjék a sárkánytojásokat, amelyeket a szigetet uraló hatalommániás herceg is szeretne megkaparintani. 
Ha igaz, amit rebesgetnek, és a tojásokból sárkányok kelnek ki: az egész szigetország sorsa gyökeresen megváltozik. Milla pedig végre megtudhatja, kik is voltak a szülei valójában, és mit rejteget számára a múlt. Vajon ki nevelheti fel a sárkányokat? És mihez kezd velük? 
Liz Flanagan brit írónő remek mesélő: sok humorral és értő lélekrajzzal ábrázolja szereplőit, akiknek egy gyönyörűen megírt, varázslatos világban kell helytállniuk. 
A Sárkánylány lenyűgöző szépségű történet barátságról, szerelemről, hűségről, a származásunk iránti tiszteletről és az erkölcsi helytállásról. A meseregény mindenkinek ajánlott, aki szereti a lebilincselő történeteket, a hajmeresztő kalandokat – és persze nem fél a repüléstől.

A Sárkánylány egy nagyon aranyos, bájos, de annál inkább kalandos történet tele sárkányokkal, és a szeretet erejével. Négy fiatalról szól, négy sárkányról, és egy olyan világról, ahol régen sárkányok éltek és a mindennapok résztvevői voltak, de mára már eltűntek. Leginkább a sárkányos vonal keltette fel az érdeklődésemet, és a fülszöveg is elég ígéretesen hangzik. Meleg szívvel tudom ajánlani, és nemcsak a fiatalabb korosztály számára, hiszen lehet, hogy egy ifjúsági irodalommal, meseregénnyel van dolgunk, de az idősebbek is lelhetnek benne szórakozást, és érdemes nekik is kézbe venni.

Először is had beszéljek egy kicsit a borítóról. Annyira kifejező, és imádnivaló. Tökéletesen illik a történethez, és Liz Flanagan fantáziájához. Nemcsak Millát mutatja be tökéletesen, de Iggie-t is. Maga a kötet egy gyors lefolyású, érdekes és aranyos történet, ahol a szeretet, a család, a barátság, és a másik iránti gondoskodás kap nagyobb szerepet. A történet főszereplője, Milla egy igencsak kedves és szerethető lány, akinek a múltja a kötet lapjai alatt bontakozik ki, s aki velünk együtt ismeri meg a családja történetét, és azt, hogy hogyan is került Arcosiba. Kalandos, néhol megdöbbentő utazás keretén belül ismerhetjük meg a karaktereket, és az írónő által felépített világot, ami úgy gondolom, hogy páratlan lett, és a sárkányos vonal nagyon sokat emel a kötet színvonalán. Érdekes olvasmány, van benne minden, ami egy jó regényhez kell. Izgalmak, titkok, igazság utáni szomj, meredek helyzetek és persze a regény karaktereinek sokszínűsége. Így, 25 éves fejjel is hihetetlenül élveztem olvasni, teljes mértékben sikerült kikapcsolnia, és az az igazság, hogy annyira megszerettem ezt a történetet, hogy csak nagy nehézségek árán tudtam letenni, és legszívesebben addig ki sem mozdultam volna a lakásból, amíg be nem fejezem. 

Az írónő minden egyes fejezettel egyre több és több információt ad, ha kell hagyja, hogy a sötétben tapogatózzunk, de az biztos, hogy a végére mindent elmagyaráz. Nemcsak a felépített világa erős, hanem a karakterek is, akik egytől egyig értékesek és példát mutatnak, megmutatják, hogy nem minden a felszín, és olykor érdemes leásni a mélybe, és közelebbről megismerni a másikat mielőtt téves következtetést vonna le az ember. 

Emellett a testvéri szeretet is fontos alappillére a regénynek, a sárkányok mellett természetesen, hiszen a regény, mint ahogy a címe is mutatja a sárkányokat és Millát helyezi előtérbe. Érdekes volt olvasni a fejlődést, a sárkányok és társaik közötti kapcsolatot, és azt a szimbiózist, amiben élnek. Nem egy világot megrengető regény, de mivel 10 éven felülieknek ajánlják elsősorban, nem is kell tőle ilyeneket elvárni. 

Aki egy könnyed, de annál inkább érdekesebb és olvasmányosabb délutánra vágyik, annak tökéletes választás lehet. Számomra bebizonyította az írónő, hogy ért a meséléshez, és biztos vagyok benne, hogy fogok még olvasni tőle. Ha szereted a sárkányokat, és nem riadsz vissza a meseregényektől, akkor ajánlom ezt a csupaszív és kedves kötetet. 

Maga a regény tanulságos, egyes részeknél aranyos, imádtam a sárkányokról olvasni és arról, ahogy fejlődtek a karakterek, és léptek ki a saját maguk által felállított skatulyákból, és mutatták meg az igazi énjüket. Milla egy igazán bátor és kitartó lány, aki eleinte különc a maga helyzetével, de öröm volt az ő szemszögéből olvasni a Sárkánylányt. 

Vigo eleinte nem volt szimpatikus, de aztán megmutatta az igazi énjét, és őt is sikerült hamar a szívembe zárnom. Tarya a másik nagy kedvenc lett Milla mellett, hiszen mindig is bírtam azokat a karaktereket, akik nem akarnak szokványosak lenni, és Tarya pont ilyen. Ellentmond minden skatulyának, és bebizonyítja, hogy egy lány is lehet harcias és vehemens. Aztán ott van Tarya testvére, Isak, aki megmutatja, hogy milyen befolyással is bír egy nagy hatalmú uralkodó egy fiatal, bizonyítani akaró fiú számára, de aztán a végére Isak is helyesen dönt, és ha nem is kedveltem a karakterekét, a végére azért ő is megmutatja ki is az igazi Isak. Mellettük a sárkányok és a társuk közötti kapocs varázsolt el a legjobban, hiszen tényleg varázslatos volt. Meglepő fordulatokban, és véres, harcos, kicsit durvább jelenetekben sem szűkölködik a kötet, de ezek a váratlan események és csavarok kellettek ahhoz, hogy rendesen felrázzák a regényt, és egy percre se tudjuk letenni. Összességében nagyon megszerettem mind a szereplőket, a világot és a történetet, azt az egyszerűséget, ami árad a kötetből, s csak remélni tudom, hogy lesz még második rész is, hiszen Arcosi csak most kezd el úgy igazán élni és kibontakozni.
"Négy sárkány kelt ki, és egyik sem Olvart választotta. Milla el sem tudta képzelni, hogy mit fog most tenni a herceg."

" - Figyeljetek rám! - folytatta Vigo. - Ha változást akarunk előidézni ezen a szigeten, őszintének kell lennünk! Meg kell hallgatnunk egymást! És nem szabad megsértődnünk! És ezt nekünk kell elkezdenünk, itt és most!"

"Millát különös, új érzés fogta el. A teljes nyugalom. Könnyű volt és szabad. Semminek érezte magát - homokszemnek a szélben -, de egyben a nagy mindennek is részese volt. Egész nap tudna repülni. Itt fenn nincs semmi baj. Senki, aki számonkérné. Csak Iggie és Milla és ez a tökéletes mozgás, ami örökké tart."

"A városát akkor is háború dúlja. Minden másodperc, amit Iggie-től távol töltött, jobban fájt, mint valaha gondolta volna. És akkor is az ismeretlen felé hajóznak, ahol halovány reményük van megtalálni Vigót és Taryát."



🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...