2022. március 31., csütörtök

Serena Valentino: Minden gonoszok úrnője (Gonosztevők)


"A zöldesen derengő, felfelé örvénylő köd baljóslatúan vetítette a viharos égre a Sötét Tündér kastélyának körvonalait."

*

A jól ismert mesében mintha csak egy álom elevenedne meg: a kedves leány az erdőben összetalálkozik a jóképű herceggel. Ezt a történetet is sokan és sokféleképpen mesélték már. 
A leányról azonban mindig kiderül, hogy voltaképpen egy hercegnő, akit egy Sötét Tündér megátkozott, hogy egy rokkával megszúrja az ujját, s ettől örök álomra szenderüljön. S bár a három jó tündér igyekszik ezt megakadályozni, a hercegnőn beteljesedik az átok. Ám a jó végül diadalmaskodik: a leány szerelmese az igaz szerelem csókjával felébreszti a hercegnőt, majd boldogan élnek, amíg meg nem halnak. 
Csakhogy ez mindössze a történet egyik fele. Mi a helyzet a Sötét Tündérrel, Demónával? Miért átkozza meg az ártatlan hercegnőt? Sokan próbálták már megfejteni az okát. Ez a történet is egy az idők során újra és újra elmeséltek közül. Egy mese szerelemről és árulásról, mágiáról és reményről. 
Ez Minden gonoszok úrnőjének története.


Demóna az egyik legösszetettebb, legérdekesebb Disney gonosztevő, akit ismerek. Emiatt kétségem sem volt afelől, hogy olvasnom kell a történetét. Mint minden gonosz karakter, úgy Demóna sem rossznak született, és ez a kötet azt az utat mutatja be, hogy hogyan is lett az árva különcből minden gonoszok úrnője. Igazi utazás a javából ez a történet, mely alatt darabokra törik a szíved, és minden egyes oldallal egyre kíváncsibb és kíváncsibb leszel. Tudtam, hogy szeretni fogom, de azt nem, hogy ennyire. Nemcsak összetett, hanem izgalmas olvasmány is. Egy igazi borongós, erős érzelmekkel átitatott, sötét hangulatot árasztó, csavarokkal teli izgalmas kötet a Minden gonoszok úrnője.

Demóna sokak emlékezetében csak úgy él, mint a Tündér, aki megátkozta Csipkerózsikát, de Serena Valentino megmutatja, hogy ő ennél jóval több és összetettebb karakter. Maga a kötet nem úgy kezdődik, mint a sorozat első két kötete, kicsivel többet kell várni arra, hogy feltűnjön a már említett főhős, ez azért van, mert itt ennél a résznél rajzolódik ki, mennyire is sok szálon fut a Gonosztevők sorozat kötetei. Amit az előző részekben megkezdett az írónő, azokat ennél a résznél is folytatja, s nem egyszer utalást is tesz arra, hogy eddig mi történt. Viszonylag úgy tűnhet, hogy minden kötetben csak egyvalakire fókuszál, viszont ez nem feltétlenül van így. Viszi tovább az eredeti szálat, s úgy szövi bele a soron következő gonosz történetét, amit én személy szerint zseniálisnak tartok. Demóna esetében is jó néhány fejezetet el kell olvassunk, hogy úgy igazán elkezdődjön a cselekmény, és belevágjunk a címet adó karakter életének boncolgatásába. Amit kicsit sajnálok, hogy még nem olvastam Ursula történetét, és már a kötet elején lespoilerezte a sorsát, ami nemcsak elszomorított, de valamilyen szinten mérges is lettem. Mindenképp megjelenési sorrendben ajánlott olvasni a köteteket, s habár látszólag különálló regényként is megállják a lábukat, a nagyobb kép ismeretéhez szükséges az összes rész ismerete.

A Minden gonoszok úrnője egy felettébb összetett, mélyre szántó regény tele lehetőségekkel, döntésekkel, és az élet alakította helyzetekkel. Nemcsak Demóna szemszögéből mutatja meg az eseményeket, hanem a többi karakter nézetéből is szemtanúi lehetünk annak, hogyan is lett Demóna az a Sötét Tündér, akitől mindenki retteg. Mondanom sem kell, hogy már az elején nagyon megsajnáltam, hiszen attól, hogy valaki más, mint a többiek, még nem eredendően rossz, és mindenkiben ott van a lehetőség, hogy jobbá váljon.

Nincs semmi sem kőbe vésve, mindig lehet és kell is, hogy legyen választási lehetőségünk. Azt éreztem Demóna esetében, mint ahogy előtte már Lokinál is éreztem, hogy elkönyvelték valamilyennek a többiek, és esélyt sem kapott arra, hogy más legyen. A környezete és azok, akiknek egyengetnie kellett volna az útját cserben hagyták, és ez merőben hozzájárult a gonosszá válásához.

Nem egyszer tört össze a szívem olvasás közben, és nem egyszer éreztem azt, hogy az írónő túlontúl tudja, hogy mit is csináljon ahhoz, hogy szimpátiát váltson ki Demónával szemben. Nemcsak egy egész, komplex körítést ad neki, hanem le is ás a mélyre, és amikor már azt hinnénk, hogy nem tud több meglepetést okozni, akkor megmutatja, hogy de tud. És ez nem egyszer fordult elő. Szerettem olvasni, mert gyorsan, tempósan lehet haladni vele. Nem tudunk elveszni a részletekben, hiszen igaz, hogy sok szálon fut, viszont a nyelvezete nem kacskaringós, és nem tévedünk el egyes ösvényeknél.

A Minden gonoszok úrnője egy olyan kislány története, aki nem vágyott másra, csak arra, hogy szeressék és elfogadják olyannak, amilyen. Egy olyan kislányé, akinek a szíve hatalmas, aki valamivel felnőttesebb, mint a társai, és akinek a szívében ugyanúgy lakozik jóság, csak ezt elnyomták benne, és arra kényszerítették, hogy mutassa meg azt az oldalát, akinek mindenki látja. Legyen gonosz, és döntse romba a világot.

Számomra érzelmileg megterhelő volt, mert habár mese, és úgy is van megírva, mégis a meg nem értettség, és a gonoszkodás a másikkal, ami szintén előkerül, mint probléma sokat nyom a latba, és úgy éreztem, hogy Demóna az események áldozata, nem az a gonosz, romlott lélek, akinek a többség gondolta. Serena Valentino újra bebizonyította, hogy sokkal mélyebb és összetettebb tud lenni egy-egy gonosznak tituált karakter, mint azt az eredeti mese kapcsán gondolnánk. S már csak emiatt is érdemes esélyt adni a Gonosztevők sorozatnak.

Csipkerózsika története azon kevesek egyike közé tartozik, ami nem fogott meg annyira, sokkal jobban érdekelt Demóna, viszont ennél a kötetnél az írónő azt is megmutatta, hogy Auróra sem csak annyi, mint amennyit engedni láttat magából. Ő is több, mint egy csinos pofika. A Minden gonoszok úrnője nemcsak történetileg erős, hanem érzelmek terén is. Szomorú, ugyanakkor tele van varázslattal, és megmutatja, hogy minden éremnek két oldala van. Egyszerre lehengerlő, és tanulságos is. Egyszerre érezteti azt, hogy Demóna erős, és azt is, hogy még mindig csak az a magára hagyott árva, aki azt várja, hogy végre valaki úgy igazán szeresse, legyen őszinte vele, és ne próbálja csak azért megváltoztatni, mert mások azt várják el tőle. Minden skatulyát eltöröl, amit a negatív karakterek felé sugallnak a mesék világa, és Demónán keresztül ad értelmet a meg nem értett lélek szenvedéseinek. Szerettem, mégis összetört. Összetört, mert ha csak néhány szóval akarnám jellemezni a kötetet, akkor azt mondanám, hogy a Minden gonoszok úrnője Demóna megpróbáltatásainak, szenvedésének a története. Ugyanakkor csodálatos is ez a kötet, mert olyan témákat feszeget, mint a másság, a bullying, mint jelenség és a kegyetlenkedés. Számomra idáig ez a legerősebb Gonosztevők kötet.

"Csak a család tudja igazán összetörni a szívet. Úgy, ahogy senki más nem képes rá. Megtörni a lelket, és ott hagyni az embert egyedül, a legszörnyűbb kínok között. A család teljesen tönkreteheti az embert; jobban, mint a viszonzatlan szerelem, vagy akár a legeslegjobb barát. A család sosem ereszt el, mindig is a hatalmában tart."

" - (...) Demóna olyan, mint egy fekete orchidea egy babarózsákkal teli kertben! Te pedig képtelen vagy rá, hogy hagyd ezt az orchideát kivirágozni! Kigyomlálnád, csak mert nem illik a többi közé!"

" - Ha belegondolunk, egy tündér ugyanolyan könnyen lehet boszorkány, ahogy egy ember, ha képes a megfelelő varázslatokra. De azt hiszem, a te esetedben ennél többről van szó. Arról, amit a szívedben látok. Te nem osztozol a tündérek felfogásán."

" - De már nem számít. Elégedett vagyok az életemmel, a hatalmammal, és mindazzal, amit elértem. Én vagyok minden gonoszok úrnője, pontosan úgy, ahogy a nővéreddel előre láttátok!"

" - Aurórának fogom hívni... mert számomra ő a fény a sötétségben."




🛒 Felkeltettem az érdeklődésedet? Ide kattintva megrendelhető! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...