2020. július 30., csütörtök

Hidasi Judit: Egy nap a parton


"Egész furcsa, hogy a munka ünnepén nem kell dolgoznom."

*

Vannak, ​akiknek ki kell várniuk egymást

Edit a legsikeresebb sebész a kórházban. A keze pontos, az időbeosztása feszes, maximalista és tökéletes. Legalábbis mások ezt gondolják róla. Egy baleset azonban mindent megváltoztat. Élete fenekestül felfordul, és megoldásért egy régi barát tengerparti villájába menekül. A mindig precíz és körültekintő nő egy dologgal nem számol: hogy a parton összetalálkozik régi szerelmével. A vonzalom az eltelt hosszú idő ellenére kölcsönös maradt, az élet azonban csavart labdát dob: a férfi házas. Mégis csodálatos napot töltenek el együtt, ami nem maradhat folytatás nélkül… A boldogsághoz azonban, mint általában, most is kacskaringós út vezet. Talán mégis ez a régi szerelem volt az igazi? Vagy az a férfi, aki Editet otthon várja?

Hidasi Judit, a nagy sikerű Aranykör-sorozat után lélekboncolgató, romantikus vizekre evezett. Az Egy nap a parton története jól mutatja az emberi szív kifürkészhetetlenségét, azt, hogy hiába építünk fel egy tökéletes életet, nem véd meg bennünket, ha a sors közbeszól, és váratlan helyzet elé állít bennünket. A szerelem úgy csap le, akár a nyári zápor, és mindent elsöpörhet, amit addig biztosnak és fontosnak hittünk.

Eddig az írónőnek csak a 99 gondolat a szeretetről című kötetét olvastam, ami annyira elnyerte a tetszésemet, hogy már abban a pillanatban, hogy megtudtam lesz egy romantikus, bohókás és nyárias regénye, hogy nekem azt olvasnom kell. Most, hogy már befejeztem az Egy nap a parton olvasását büszkén jelenthetem ki, hogy minden várakozásomat felülmúlta. Őszintén és mindenféle tabu nélkül ír, amit kell kimond és nem riad vissza attól sem, hogy a végsőkig közvetlen és szókimondó legyen.

Olyan érzés olvasni a regényt, mintha leültem volna kávézni az írónővel és elmesélt volna nekem egy történetet, amit papírra akar vetni. Egyszerre volt természetes, ahogy írt az életről, a szerelemről és a végletekről, ami a szívén, az a száján. Ahogy elkezdi az ember az Egy nap a partont nem tud leállni vele, végig érzi azt a különleges hangulatot, ami körülöleli a regényt és a cselekményt. Az írónő nemcsak megírta a tökéletes nyári olvasnivalót, hanem ennél jóval többet tett. Megírta azt a regényt, amire régóta vágytál, hogy megszülessen. Amiről nem tudtad, hogy létezik, de már az első oldalak után bebizonyítja, hogy erre van szükséged. Nemcsak egy teljesen új megvilágításban mutat rá az érzelmekre, de magát az életet és az emberi döntéseket is kritizálja és górcső alá veti. A természetessége mellett velős gondolatokat vet el és hagyja nőni ezeket, hogy a későbbiekben le tudja aratni és azt tudja mondani, hogy igen, megérte elvetni ezeket, ha már csak egy ember is másképp látja miatta a világot és változtat az életén a boldogság eléréséhez. Cselekvésre ösztönöz, egyben számot is vet. Az Egy nap a parton a maga valóságában rombolja le a gátakat és épít a helyükre egy sokkal stabilabb és biztonságosabb hidat, ami végigkísér a boldogság felé vezető úton. A regény nemcsak elgondolkodtató, de megtanít élni, megtanít arra, hogy ne gubózzunk be, ne elégedjünk meg a hétköznapival, ne hagyjuk hogy a megszokott unalmassá váljon. 

Éljünk! Ha ehhez az kell, akkor lépjünk ki a komfortzónánkból és próbáljunk ki új dolgokat. Hidasi Judit ezt a regénye karakterével maximális szinkronban meg is teszi. Kilöki alóla a talajt és arra ösztönzi, hogy változtasson. Érződik egyfajta pszichés légkör is, teljesen levesz minket a lábunkról és együttérzést, szimpátiát vált ki belőlünk. A regény hősnője, Farkas Edit, sebész, akinek az élete látszólag normális és teljesen átlagos. 

A végsőkig maximalista, a munkájának él és a kapcsolata is ehhez mérhetően egyszerű és már - már teljesen kiszámítható. De mi történik akkor, ha egy váratlan esemény mindent a feje tetejére állít és úgy érzi Edit, ez nem az az élet, amit élni szeretne? Mi van akkor, ha a hivatása romba dönti az életet, s mégsem olyan tökéletes, mint ahogy azt ő hiszi? Mi van akkor, ha változásra van szüksége, még ha elsőre nem is akar semmilyen változást? 

Mi történik akkor, ha ez a változás egy új országba, új és régen nem látott emberek közé sodorja? Mi van, ha mégsem zárta még le a múltat és vannak megválaszolatlan, ki nem mondott kérdések? Mi van, ha a lelkiismerete azt diktálja, harcoljon és lássa meg a mában a szépet és hagyja, hadd sodródjon az árral? Mi van ha a múlt bekopogtat az ajtón, de Edit fél kinyitni neki azt? Ezekre és még sok kérdésre keresi a választ az írónő. 

Elrepít minket Olaszország csodás vidékére, a partra és addig-addig építi a regény vázát, amíg már csak a színtiszta őszinteség és a kecsegtető holnap marad. A regény legnagyobb tanulsága is Grado városában ér utol minket, ahol nemcsak egy rég eltemetett érzés tör felszínre, hanem a múlt is vissza-vissza köszön, régi ismerősként fogad és nem engedi, hogy hagyjuk elmenni azt. Az Egy nap a parton rámutat arra, hogy nem lehet mindent elrendezni és nem is kell, néha pont az tesz jót nekünk, ha sodródunk az árral és hagyjuk, hogy csak úgy megtörténjenek velünk a dolgok. 

Lírai hanggal, a maga sajátos stílusában Hidasi Judit elvarázsol minket és ráébreszt az élet igazi szépségre. Maga a cselekmény hol ostromolja a vizet, hol épphogy mossa a partot, de az biztos, hogy velős, gondolatba ejtő és az utolsó utáni pillanatig az igazságot tárja eléd. Nemcsak Edit vesz részt egy mindent megváltoztató kalandban, hanem te is. Felülsz arra a bizonyos vonatra, s leszállva egy teljesen új ember lép le róla. Formál, alakít és a legjobbat hozza ki belőled. Nemcsak Editre helyezi a hangsúlyt, hanem rád is.

Ami a szerkezetet illeti, minden egyes fejezet elején egy a szövegből kiragadott mondat adja meg az adott hangulatot, ezek hol viccesek, hol elgondolkodtatóak, hol pedig egyszerűen csak egy frappáns mondat, ami megragadja az ember figyelmét. A regény emellett végig hozza a mediterrán hangulatot, a lelki vívódás küzdelmeit, de szórakoztat és ki is kapcsol. Légy részese te is Edit utazásának, ismerd meg a Villa del Grado dolgozóit, tölts el egy nyarat az olasz tengerparton és engedd magad sodródni az árral. Ismerd meg egy sikeres sebész megpróbáltatásait, engedd közel magadhoz és nézd meg mi sül ki abból, ha a múlt előlép és a jelenné válik. Hidasi Judit az Egy nap a parton című regényével valami újat rak le az asztalra, valami egészen egyedit, amit nemcsak a szép borító miatt olvasol el, hanem a tartalma és a mondanivalója miatt is.
"Talán lehetne másként is eltölteni egy szabadnapot, de engem pillanatnyilag egy hatalmas alvás, pizza, kóla és egy jó sorozat repít mennyekbe."

"Piruló tinik találkozása a gimi büféjében a matek-és a nyelvtanóra között? Bámulnak egymásra, mint két párzásra készülő madár."

"Hát, Mucikám, nem fenékig spagetti és cannelloni az élet, ha házakat veszel a mediterrán vidéken."

" - A pasid mit szólt ehhez, hogy egész nyárra leléptél?
  - Háát...
  - Van pasid, nem?
  - Háát...
  - Na, majd itt lesz.
  - Háát...
  - Ez Olaszország! Itt mindenki szerelmes!"

" - Ha tényleg változtatni akarsz, akkor hagyd egy kicsit az életet áramlani körülötted. Ne akarj mindent megoldani. Csak egy kicsit."



Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...