2020. szeptember 15., kedd

Thomas Wheeler: Cursed - Átkozott


"A szalmakazalban megbújó, könnyes szemű Nimue úgy érezte, Carden atya maga a fény szelleme."

*

Nimue számkivetettként nő fel. A fekete mágiával való kapcsolata miatt druida falujában rettegnek tőle, így a kétségbeesett lány el akar menekülni… Azonban a vörös paladinok lemészárolják az egész falut, és Nimue élete örökre megváltozik. Haldokló anyja felszólítja, hogy vigye el az ősi kardot egy legendás varázslónak, így Nimue lesz népének egyetlen reménysége. 
Küldetése során aligha van ideje bosszút állni, mégis, a benne egyre növekvő erő miatt semmi másra nem tud gondolni. Nimue szövetséget köt Arthurral, a jóképű zsoldossal, valamint Britannia menedéket kereső tündérnépeinek tagjaival. Megforgatja a kardot, amely az egyetlen, igaz királyt illeti, lekaszabolja a paladinokat és egy romlott uralkodó seregét is. 
Küzdelme során megpróbálja egyesíteni a tündérnépeket, igyekszik bosszút állni a családjáért, és felfedezni a sorsát övező titkot. És talán egyvalami változtathatja meg a sorsot: az, ami a penge végén található.



Amióta kijött Netflixre a sorozat azóta szeretném a könyvet is elolvasni, hiszen a kezdeti nehézség ellenére is magába szippantott a sorozat és kíváncsian vártam, milyen lesz a könyv, lesz e benne valami plusz, ami hozzáad az élményhez vagy csak egy jól megírt könyvet kapok. Valahol a kettő között. Szórakoztató, igazi fantasy, ami nemcsak a tündérek népét mutatja be, de egy legendát is teljesen új köntösben tár elénk.

"Mi hajnalban születtünk... Hogy alkonyatban járjunk."

A Cursed alapja Arthur király legendája. Szerintem ezt a legendát senkinek sem kell bemutatni, hiszen sokak által ismert és szeretett legendáról van szó. Már ezzel megvett magának a kötet, hiszen imádom ezt a legendát, napestig el tudnám hallgatni a történetét. Megvannak benne a kötelező elemek, a kard, maga Arthur és Merlin is, de egy csavarral mindent felbolygat és teljesen új megközelítésben mutatja be a cselekmény által. Sokan mondják azt, ez az új Vaják, hát nem egészen. Aki erre számít, az csalódni fog, mivel a Cursed az a Cursed, a Vaják pedig a Vaják. Ég és föld a kettő, de ne szaladjunk ennyire előre. A regény kezdete nekem kicsit hézagos volt, túlságosan gyorsan történtek az események és valahol útközben lemaradtam, viszont mivel ismerem a sorozatot, ezért mégis megvoltak azok a kitöltő anyagok, amik által össze tudtam illeszteni a darabokat és kerek egészet tudtam alkotni belőlük. Viszont jó hír, hogy csak az eleje ennyire gyors lefolyású, utána már kezd egy olyan mederben folyni a cselekmény, amely könnyebben követhető és amely magyarázatokat is ad, nemcsak kérdéseket vet fel. A regény ahhoz képest, hogy vaskos és tele van rajzokkal, amik igazi pluszt jelentenek, hiszen jól kidolgozott illusztrációkkal van dolgunk, absztrakt elképzelésben, tökéletes kiegészítője a cselekménynek és segíti a gyors haladást is. Emellett olvasmányos, laza szerkezetű könnyen emészthető olvasmány. 

Nemcsak a főszereplő kap hangsúlyt, hanem a legfontosabb karakterek is, ezáltal több szálon fut, több időt hagy a szálak összeérésére, több információt, helyzetet ismerhetünk meg általa. Sokkal jobban átjön így a regény hangulata, ami kicsit borongós, kicsit sötét, de varázslatos és kemény is. 

A Cursed nem egy gyerekeknek való mese, hiszen az erőszaktól, a vértől és a brutalitástól sem riad vissza. Egyes jelenetek vértől átitatott események halmaza, viszont mindezt olyan természetességgel írta meg a szerző, hogy nincs viszolygás vagy undor az emberben az olvasása közben. 

A Cursed egy olyan fantasy, ami lerombolja a tündérek irányába tanúsított tévhiteket, s amely egy teljesen új megközelítésben tárja fel mind a tündérek népét, s mind a legendát. A kötet főszereplője, Nimue egy tündér, akit fajtársai kitagadtak, mert féltek tőle. 

Ő adja meg a regénynek az alaphangulatát, hozzá kerülünk a legközelebb, ő az aki a regény 60%-át uralja. Ő az, aki nemcsak egy lány, hanem egy harcos, aki képes önmagát is feláldozni a fajtársai oltárán. 

A kötetben mellette a vörös paladinok, a síró szerzetes, a vikingek és egy király is helyet kap. Ők teszik kalandossá, néhol titokzatossá a regényt, rájuk épül és velük együtt mozog a cselekmény. A karakterek fejlődőképesek, ha kell érzelmesek, ha kell kemények. 

A velük húzódó titkok koronázzák meg a cselekményt, nemcsak szépen elvegetálnak, hanem céljuk és küldetésük van. A síró szerzetes nem kap sok szerepet, viszont hatalmas potenciál rejlik benne, emiatt is remélem, hogy a továbbiakban megkapja a kellő figyelmet. 

A cselekmény mellett a kötet nyelvezete az, ami igazán felhívja magára a figyelmet. Nemcsak szépen van megírva, hanem egy tündér nyelv is rejlik a sorok között, nemcsak a különböző tündér fajok kapnak helyet, hanem a nyelv is. Ez a különlegesség kiemeli a többi hasonló kötet közül. Ahogy haladunk előre a regényben úgy változik a cselekmény is, néhol vad, zabolátlan, de ha arra van szükség szelíd folyásként tör elő. A kötet felétől érezhető a komolyság, a döntések igazi következménye, s ahogy Nimue, úgy a kötet is hatalmas fejlődésen esik át. Nemcsak a jelleme, hanem a gondolkodásmódja, a helyzetmegítélése is. Thomas Wheeler anyait-apait beletett a kötetbe, s ez látszik is. Elragadó, izgalmas, de olykor veszélyes kalandra invitál minket. Az a 440 oldal egy pillanat alatt lepereg a szemünk előtt, s befejezés után már nyúlnánk a következő kötetért, hiszen az utolsó fejezetek hatalmas erővel ütnek, kérdéseket vetnek fel, s a függővég lerombol minden addigi ellenállást. Fantasztikusan ötvözve a misztikumot a tudással és a folytatás lehetőségével. Ha érdekel titeket az Arthur király ötvözte mondakör, a tündérek népe és a véres háborúk világa, akkor a Cursed-Átkozott neked való, nem fogsz csalódni benne.
" - Bölcs dolog ez, uralkodóm? Merlin különös lény, az egyszer biztos, de mégis csak a mi lényünk. Nyilván nem óhajtunk még inkább ellenszegülni a sötét erőknek."

" (...) - Soha ne az általad megölt emberek számával mér saját bátorságodat. Ennyi az egész. Néha a valódi bátorság azt jelenti, hogy elkerülöd azt a csapást, ami kioltja egy ember életét. Azok, akik aszerint mérik értéküket, hogy hány embert öltek meg, alacsonyabb rendűek. Azok nem lovagok."

" - Te nem közönséges tündérlány vagy! Te vagy a farkasvérű boszorkány! Megforgattad az Ördög Fogát! Lesznek, akik majd imádnak, Nimue, és lesznek, akik majd félnek tőled, és lesznek olyanok is, akik bármit megtennének, csak ott lássanak égni a kereszten. De ha nem veszed kezedbe a sorsodat, az elevenen fal fel! Legyél tisztában azzal, hogy kik az igazi barátaid!"

" - Te Jeva egyik madara vagy, ugye? - döbbent rá Merlin, ahogy visszahúzta a kezét. - Mondd meg annak a vén szipirtyónak, hogy ezzel semmi nem változik kettőnk között!"

" - A kard fogva tart téged, Nimue. Tudom, hogy te is érzed. Én is éreztem. Arra kényszerít, hogy gyilkolj. Hogy legyőzz mindenkit. De ez az út a feledés felé vezet. A kardnak hatalma van, de válaszai nincsenek. A vezér ne csupán bátor legyen, de bölcs is."



Köszönöm szépen a recenziós példányt a Libri Kiadónak! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 5%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...