2019. március 23., szombat

Budai Lotti: Shirzan bosszúja (Ágyas és úrnő 2.)


" - Azt akarja mondani, hogy nem evett semmit - kérdezte Azam suttogva. - Ma sem?"

*

Egy kegyvesztett asszony az angol trón ellen

A Shirzan bosszújában folytatódnak Louise Elsfield kalandjai, akit az átélt tragédiák kétségbeesésbe taszítanak. Ám, egy titokzatos indiai férfi keze utána nyúl és visszahozza a fényre. Az asszony és a vonzó Azam herceg között szenvedélyes viszony veszi kezdetét, amit a herceg féltékeny felesége nem néz tétlenül. Louise végül a halál torkában ébred fel a szerelmes álomból, hogy visszatérjen a forrongó Angliába és bosszút álljon boldogtalansága okozóján. Főhősünk hamarosan a király hatalmának megdöntésére szövetkező nemesek oldalán találja magát. Újabb veszélyekbe és kalandokba sodoródik, s mindeközben bosszúja beteljesítése érdekében kénytelen lesz saját testét is fegyverként bevetni.



Elég sokat vártam, mire a kezembe vettem ezt a második kötetet, s igaz hogy már régóta a polcon csücsült és várta, hogy olvassam végre, mégis csak Japán feledhetetlen világa után lapoztam fel. Nincs megállás, Budai Lotti függő lettem. Ezt a Shirzan bosszúja is tanúsíthatja. Meglepően gyorsan és beletemetkezve a kötetbe haladtam oldalról oldalra. Nagyon megfogott magának, s nemcsak India varázsa miatt, hanem amiatt a lelki erő miatt is, ami árad a kötetből. Eszméletlen. Már most az elején elmondhatom, hogy messze felülmúlja az első kötetet, azaz a Shirzan szerelmét.

Maga a kötet három nagyobb egységre bontható, s minden egységnek megvan a maga története és mondanivalója. Egyik sem hasonlít a másikra, mégis teljes mértékben összefüggésben állnak egymással és kiegészítik egymást. Ezek az egységek igazi láncot alkotva adják ki a teljes képet, melynek ismerete szükséges a világosabb látáshoz és a sztori megértéséhez. Az első ilyen rész még az indiai világot, a kultúrát és Louise ottani életét hivatott bemutatni, s rávilágítani az indiai civilizáció sokszínűségére és a működésére. Valós képet fest le, megfelelő költői eszközökkel. Ezeket mind izgalommal, szenvedéllyel, románccal, tüzes vágyakkal és keleties motívumokkal egészíti ki, s ezáltal indít el minket a kötet cselekményének láncolatán. Megmutatja a női szerepeket az indiai világban, a háremek életét, egy nő kiszolgáltatottság és azt, hogy mennyire is nehéz a családtól messze élni, s milyen kiszámíthatatlan is egy összetört vagy épp megsértett női büszkeség. Nemcsak felkavaró, de egyben tanulságos is ez a rész, mely kifejezetten a kedvemre volt, imádtam a sorait olvasni, és az a három rövidnek nem éppen mondható fejezet szépen lezárta Indiát, s ennek vonatkoztatását a kötetre nézve, viszont maga a megtörtént események nem múlnak el nyom nélkül, s bizony még hatalmas jelentőségük lesz a további részekben. 

A második rész egység már szorosan kötődik a történelmi eseményekhez, nemcsak tényekként felsorakoztatva, de a miérteket is szépen sorban számba véve. A teljes kötetet tekintve talán a második rész volt az, ami annyira nem az én ízlesemnek való.

Ármányok, hazugságok, játszadozás, manipulálás, amik leginkább közrejátszanak a rész fejezetei alatt. Persze korhű és élvezhető és jó is volt olvasni, csak az erkölcsi részével voltak gondjaim, nekem túlságosan sok volt a felszínes viselkedés és a megjátszás. De ezeket leszámítva a történelem rajongóinak igazi csemege lehet.

Összeesküvéselméletek sokasága, rejtett motívumok, visszaköszönő indiai szál, érzelmek, szenvedély, erkölcsi aggályok és megannyi érdekes és érdekfeszítő tények, álláspontok, jól alátámasztott mondanivalóval. Ezeket adja a második részegység, s ezzel el is értünk a kötet harmadik részéhez, ahol egy kisebb ugrás következik, hiszen itt már úgymond a jövő képei elevenednek meg.

Louise immáron idősebb, a fiai kész felnőttek, de az biztos, hogy unatkozni itt sem fogunk. Jimmy és Henry, leginkább Henry nem ad okot rá. Egyik bajból keveredik a másikba, hol éppen jó fiú, s hol inkább rossz, de az biztos, hogy e rész fő mozgatórugója ő, hiszen vele az élet sosem áll meg. 

Itt is előjönnek az érzelmek, a rejtett, hátsó szándékok, az összeesküvések, az árulás, az ármány, s a veszni hagyott, beteljesületlen szerelem. Az igazság az, hogy ezeket a fejezetek imádtam a legjobban, s szívesen olvastam volna még belőle. Louise sorsa is rendeződik, a hatalom átvétel utáni állapotok is részesei a cselekménynek, s ez is nagyban közrejátszik abban, hogy ne csak egyszer olvasós legyen a Shirzan duológia. Összegezve egy nagyon komplex és kiforrott regényt kaptam tele izgalommal, korhű mozzanatokkal, akcióval, szerelemmel, szenvedéllyel, politikával, utazással és olyan karaktereket ismerhettem meg, akik még nagyon sokáig velem lesznek és akik az életem részévé váltak valamilyen szinten. Akik egy lenyűgöző, de annál inkább feledhetetlen kalandra vágynak, ahol az érzelmek és a romantika is szerepet kap, azoknak nagyon tudom ajánlani Budai Lotti első álomgyáras két kötetét, hiszen bámulatos, nem mindennapi, pörgős és eszméletlenül érdekes és fantáziadús történetet kapunk tőle, s az már csak rajtunk múlik, hogy mennyire is becsüljük meg ezt.
"Louise érezte, hogy elpirul. Különös, gondolta, nem hitte volna, hogy valaha zavarba hozhatják még egy férfi szavai. De nem érezte helyesnek, hogy Azam herceg ilyesmiről és főleg ilyen hangon beszéljen vele. Ilyen pillantást vessen rá..."

" - Tudom... Azt hiszem, én is mindvégig tudtam, csak gyáva voltam szembenézni vele. De akkor is te vagy az, aki úgy dönt, hogy nem kísér tovább az én utamon. S ez fáj. Rettenetesen fáj. És fájni fog, amíg csak élek."

" - A vágyakozás miatt. Minden asszonynak szüksége van a gyöngédségre, hogy érezze a bőrén egy férfi csókját, érintését a keblén... S ha a magány ettől sokáig megfoszt egy nőt... Akkor az előbb-utóbb bármire hajlandó lesz, hogy megkapja."

" - Biztos benne? Maga valóban páratlan szépségű és kivételes képességekkel megáldott asszony, de hogy el tudjon szakítani egy olyan hosszú barátságot, mint ami a szeretőjét Jakabhoz köti..."

" - A fél világot is bejárhatja az ember, ha nincs hova hazatérnie. Egy hajó kajütje nem otthon. De igen, igaza van, sokfelé megfordultam."



Köszönöm az Álomgyár Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...