2018. november 11., vasárnap

Holly Black: The Cruel Prince - A kegyetlen herceg (A levegő népe 1.)


"Egy álmos vasárnap délután hosszú sötét kabátos férfi tétovázott a fákkal szegélyezett utca egyik háza előtt. Nem állt a közelben az autója, nem is taxival érkezett."

*

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem. Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek. Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia. A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye. Hagyd, hogy elbűvöljön!


Holly Black neve nem ismeretlen a magyar olvasók körében. Számos írása megjelent már, mégis úgy érzem, hogy eddig nem fordítottam kellő figyelmet rá. A Spiderwick-krónikákat imádtam, de annyira nem mélyedtem bele a munkásságába, ami hatalmas hiba volt, hiszen bebizonyította A kegyetlen herceggel, hogy még többet kell olvassak tőle, hiszen eszméletlen a stílusa és olyan szórakoztatóan, felemelően ír, hogy ebből a csodából nem maradhatok ki.

Mielőtt elkezdtem volna olvasni a kötetet; egyből szembetűnt, hogy milyen szép kivitelezéssel van dolgom. Nemcsak a borító hívja fel magára a figyelmet, hanem a fejezeteket jelölő rajz is, amit a legszívesebben minden egyes újabb rész előtt kiszíneztem volna. De még ennél is nagyobb örömet okozott az, hogy van térkép a könyvbe. Tudom, hogy tudjátok, hogy én vagyok az őrült, térkép mániás lány, na de akkor is. Megláttam és percekig csak azt néztem, majd elkezdtem a történetet és azta. Nehezen találok szavakat annyira más volt, annyira új volt. Már maga a kezdés is brutál erős. Megadja a kezdő löketet és hangulatot a kötethez és már az első néhány oldal után teljesen lesokkolt és ámulatba ejtett. Nem győztem tátani a számat. Igazán lenyűgözött. Imádtam minden egyes szavát, igazi függővé tett és nem győztem falni a sorokat. Olyan élményt adott, amire egyáltalán nem számítottam volna és úgy varázsolt el, hogy mire észhez kaptam volna már befaltam a könyv felét úgy, hogy szinte észre se vettem az idő múlását és még többet és többet akartam belőle. Maga az alapkoncepció nem olyan különleges, viszont van benne valami drámai, valami egészen megkapó. 

Adott egy ikerpár, akik halandók, de bekerülnek a tündérek világába, s ahogy ez lenni szokott minden a feje tetejére áll. Ármányokkal, csínytevésekkel, gonoszsággal és intrikával fűszerezi meg a lapokat. Ott adja hozzá az újabb és újabb fűszereket, ahol szükség van rá, s addig keveri a szálakat és az eszmefuttatásokat, amíg célt nem érnek, s amíg ki nem bontakozik a teljes cselekmény. A kötet egyharmada a megismerkedés, az alaphelyzet felmérésének a színtere, míg a kötet hátramaradó kétharmada maga a botrány és a vérontás, gonoszság megtestesítője. 

Nemcsak elvarázsolva éreztem magam olvasás közben, de rettegtem is, hogy mi lesz a következő fordulat, a következő csavar, mivel A kegyetlen herceg maga a meglepetések és váratlan fordulatok kötete. Nem egy helyen szaladt fel a szemöldököm a homlokomra és fogtam a fejem meglepetésemben, hogy ez mégis hogyan történt, hogy nem vettem hamarabb észre az összefüggéseket és igen, minden egyes haláleset, gonoszkodás és az emögött rejlő valós érzelmek megleptek, de ezek mind eltörpülnek amellett, amikor megérkezett a kötet nagy tetőpontja, A CSAVAR, ami mindent új színben tüntetett fel és, ami még a bonyolultnál is bonyolultabbá tette a cselekményt. 

A véres jelenetek, a kiélezett helyzetek mellett a romantika is képviselteti magát,s nem is akárhogyan. Művészien szövi bele magát a kötet sejtjeibe és belülről omlasztja szét azt. Újfent csak ámultam, hogy ilyen zseniálisan fonta a szálakat az írónő. Magáról az elképzelt világot nem is említve. A derűs és borús oldal is ugyanúgy megmutatkozik, felfedve magát nekünk. A különböző leírások és világfelépítés nagyon vizuális és olyan jól megírt, hogy én is ott lépkedtem Jude-dal és átéltem vele az eseményeket. Nem egyszer éreztem azt a megpróbáltatást, amit a főszereplőnknek kellett átélnie. Nemcsak megmutatja, hogy milyen badass karaktert alkotott Holly Black, de egyfajta tükröt is állít, ami párhuzamba vonja a mai világot, megmutatva, hogy milyenek is vagyunk ki emberek, s ezt a tündéreket keresztül reprezentálja nekünk. 

Egy teljesen új közegbe lépve világít rá a kiközösítésre és a megfelelési kényszerre. Jude mellett Cardan a másik fő karakterünk, akire nagyon érdemes odafigyelni, hiszen meglepő fordulatokkal és megmozdulásokkal szédíti meg az olvasókat. Bevallom nem értettem azt a rajongást, ami körülveszi őt könyves berkekben, de azt hiszem a regény végére minden értelmet nyert. Még ha az elején nem is varázsolt el, az kétségtelen, hogy a kötet végére minden szívet megnyer magának. Gőgös, bunkó, jóképű, nagyra van magával, de van is mire, s mi csajok nagyon is bukunk az ilyen pasikra, még akkor is, ha ezt valahol mélyen nem akarjuk bevallani magunknak. A többi karakter is igazi egyéniség, nem lehet azt mondani rájuk, hogy tucat. 

Emellett számos természetfeletti lény, köztük pixik, goblinok és társaik keresztezik az utunkat feledhetetlen pillanatokat okozva ezzel. A cselekmény pörgőssége és különleges hangulata teszi lehetővé azt, hogy rohamléptekkel haladva ragadjunk bele a világába. Nem egyszer éreztem éteri vonzást, mintha megbabonáztak volna a tündérek, hogy minél előbb térjek vissza a megkezdett cselekményhez és ne csináljak mást, hanem csak olvassak és olvassak. Eszméletlen, hogy mennyire a bűvkörébe vont. A második rész megjelenéséig nem tudom, hogy mi lesz velem. Már most függő vagyok, pedig addig nyújtottam a cselekmény kibontakozását ameddig csak tudtam, hogy minél tovább élvezhessem, de lehetetlenség sokáig ellenállni neki. Ha engem kérdeztek 2018 legkiemelkedőbb olvasmánya A kegyetlen herceg és ezen semmi sem változtathat. Ha érdekel a tündérek világa, ha szereted a szövevényes és kiszámíthatatlan cselekményeket, akkor a The Cruel Prince a te olvasmányod. Ne habozz, merülj el benne és hidd el, nem fogod megbánni.
" - A mi csavaros eszű Jude-unkra, aki emlékeztette a tündéreket, miért húzzák meg magukat Tündérfölde dimbes-dombos tájain, miért félnek a halandók vadságától!"

"Persze, Tarynnek igaza van a meséket illetően. A hercegnőkkel mindig rossz dolgok történnek. Megszúrják az ujjukat, mérgezett almát esznek, kénytelenek a saját apjukhoz feleségül menni. Levágják a kezüket, a testvéreik hattyúvá változnak, a szerelmüket feldarabolják és bazsalikomos ládába ültetik. Gyémántok jönnek fel a torkukon. Séta közben úgy érzik, mintha pengeélen járnának."

"Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat."

" - Ha kíváncsi vagy a véleményemre - szólal meg lassan -, akkor annyit elmondhatok, hogy a fájdalomból táplálkozó szerelem sosem fejlődik jó irányba. Hidd el, ezt a leckét megtanultam. Szeretlek téged és Tarynt is, de nem hiszem, hogy jól járna Locke-kal."

"Úgy tűnik, ha egyszer csókolóztál valakivel, akkor a csók lehetősége ott lapul minden egyes pillanatban, nem számít, milyen ostobaság volt az első alkalom. A levegő feszültséggel telik meg az emléktől, hogy az ajka az ajkamhoz ért."



Köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 16%-os kedvezménnyel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...