2019. május 19., vasárnap

Anna Todd: Mielőtt - Before (Miután 5.)


"Kiskorában a fiú arról álmodozott, hogy mi lesz belőle, ha felnő. Talán rendőr, vagy tanár."

*

Hardin és Tessa drámai szerelme egy örvény, mely mindenkit magával rántott, aki körülöttük volt. Most ezek a szereplők is hangot kapnak, és újra felbukkannak az eredeti miután-regények eseményei előtt, közben és azokat követően. A regényben megismerjük Hardin beszámolóját az első találkozásokról Tessával, és ez meg fogja változtatni az eddigi véleményünket a komor fiúról és az angyalról, aki szereti őt.




Anna Todd munkássága nem ismeretlen előttem, hiszen a Miután sorozata nagy kedvencem és imádtam olvasni Hardin és Tessa szenvedélyes történetét. Miután befejeztem őket sajnálattal vettem tudomásul, hogy Hardin szemszögéből nem lesz magyar kiadás. Aztán ahogy teltek az évek, s ahogy egyre inkább lemondtam arról, hogy egyszer olvashatom magyarul jött velem szembe a hír, hogy meg fog jelenni. Ez többek között a filmnek köszönhető, de azt hiszem, hogy megérte várni rá.

Már első pillanatban rabul ejtett a szépséges és letisztult borítójával a kötet. Nagyon illik a többihez és ez a minimalista stílus igazán üde és kellemes benyomást kelt. Tisztában voltam vele, hogy akármennyire is tetszik a külcsín, a belső az, ami a legfontosabb és várakozással teli pillanatok kereszttüzében kezdtem neki. A Mielőtt nem egyszerűen csak Hardin története, persze javarészt az ő gondolatai és lelki világa kapnak teret, de emellett más szereplőket is tüzetesebben megismerhetünk, kapunk információ morzsát abból, hogy kik is voltam a Miután előtt, milyen életét éltek és mi volt az a pont, ami elindította őket lefelé a lejtőn és, hogy hogyan is kerültek a Washingtoni Egyetemre. Nemcsak feltár bizonyos részleteket, de újakat is megmutat, s olyan dolgokra hívja fel a figyelmet, amire eddig nem is gondoltunk volna. Hardin személyéhez igazodva igazi ellentmondás a regény, rendesen megleckézteti az olvasókat, persze tudjuk, hogy mi lesz mindennek a vége, mivel szigorúan csak az eredeti sorozat kötetei után ajánlott olvasni, mégis ott van a kétely és a talány. Mindegy, hogy hányszor tudatosítottam magamban, hogy tudom mi a Hessa sztori vége, mégis tudott meglepetést okozni és újat mutatni. 

Nagyon sok epikus jelenet vált még jobban érthetővé, vagy éppen egy teljesen új arcát mutatta meg, s ezzel engem is elkezdett egy új irányba terelni. Azok, akik nem ismernék a karaktereket elöljáróban annyit, hogy Hardin egy érzékeny lelkű, de kemény külső és borzalmas személyiség mögé rejtőző érzelmes lélek, aki mindenkit ellök magától és olyan dolgok miatt ostorozza magát, amikről nem tehet. Ezzel szemben Tessa egy makulátlan teremtés, aki mindenkiben a jót látja, s ehhez mérten naiv is. Igazi robbanó elegyet alkot a párosuk, s akik még nem olvasták a románcuk történetét ajánlom, hogy pótolják, mert unatkozni egy pillanatig sem fognak. 

Ez a robbanó elegy a Mielőtt lapjai alatt is jelen van, sőt a leginkább kritikusabb jelenetek valamennyiét újra átélhetjük. Érzelmi harcok, valós érzések, meglepő fordulatok, szenvedély, dac és egy jó nagy adag vakmerőség párosul a Mielőtt lapjai között. Igazi hangulat regény is emellett, hiszen egyszer fent érezzük magunkat a mennybe, s máskor pedig olyan, mintha a pokol kénköves bugyrában találnánk magunkat. Nagyon sokszor déja vu érzésem is támadt, s nem egyszer ült ki az arcomra bugyuta mosoly. 

Kirángatott a hétköznapok szürkeségéből és színt, életet vitt bele. Megragadott, de ha kellett olykor el is taszított magától. Pontosan ilyennek képzeltem el Hardin Scott történetét. Már az elején tisztában voltam vele, hogy milyen nehéz és bonyolult is lesz az ő fejével látni a dolgokat, de a belső gondolatok, kételyek és változások minden egyes perc szenvedést megértek. Az a fejlődés történet, ami lejátszódik a sorok között fenomenális. 

Nemcsak, hogy felnő a sebzett lelkű fiú, de meg is tanulja az élet leckéjét és küzd, harcol, amíg el nem éri a célját és be nem teljesül a sorsa. Maga a regény roppantul eseménydús, karizmatikus, lehengerlő, s emellett elgondolkodtató és szívét tépő is. A regény összetételét tekintve az első rész a mellékszereplők megismerése szolgál, úgy ahogy a kötet harmadik negyede is. S míg ezek teljesen elkülönülten vannak jelen a cselekmény életében, addig a fennmaradó középső rész Hardint illeti, ahol nem egyszerűen csak önmagát adja, de a belső kételyeket és változásokat is feltárja, ami miatt képtelenség nem beleszeretni egy kicsit és várni a saját Hardin Scottunk megérkezését. S nemhogy csillapította volna az After sorozat utáni sóvárgásomat, hanem inkább erősítette és azt kell, hogy mondjam, hogy még mindig nem kaptam eleget. Kell az életembe Hessa és az ő nem mindennapi szerelmük történetének a folytatása. Egy olyan lavinát indított el az írónő, ami úgy látszik, hogy nem akar megállni, s nem akarja az embereket elengedni a bűvköréből. Én benne ragadtam és esélytelen a kijutásom, de nem bánom, mert képes lennék újból és újból elkezdeni az egész sorozatot elölről, csak hogy ne legyen vége.
"Muszáj gúnyolódnom rajta. Nem tudok ellenállni a kísértésnek."

"Pedig Tessa nem a kedvenc játékszerem. Túl szép, és túl új ahhoz, hogy a mocskos kezemmel játszadozzak vele."

" - De igen. Hozzám még a szokottnál is aljasabb vagy. Mindenkivel gonoszkodsz, de úgy tűnik különösen élvezed, ha velem kegyetlenkedsz."

"Hogy prüszköl a magát oroszlánnak képzelő kiscica. Felnevetek, ő pedig maga elé tartja a pólómat, és gyorsan kibújik a felsőjéből. Elfordulok, mert úriember vagyok."

"Vívódom magamban: küzd bennem a jófiú, aki szereti a jó lányt, és a rosszfiú, aki olyan sérült, hogy senkit sem tud szeretni. Mindketten mást akarnak a hercegnőtől. A fekete ruhás fiú végül a földre kerül."



Köszönöm a Gabo Könyvkiadónak a könyvpéldányt! Ha te is elolvasnád ide kattintva megrendelhető 15%-os kedvezménnyel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Carley Fortune: Várlak a tónál

" Észrevétlenül jutok el a néptelen recepciós pultig." * Találkozzunk ​egy év múlva… És ezúttal ne hagyj cserben!  Fern Brookban...